Bedla se smetanovou omáčkou a bylinkami


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Úterý, 29 dubna, 2025

Bedla sem, bedla tam, bedla kam se podívám. Taky jste to už zažili? Já ano. Bedlo šílenství jsem malinko popsal v příspěvku o Bedle vysoké. Když kolem vás rostou, desítky, stovky nebo snad tisíce bedel, začínáte uvažovat, co s nimi budete dělat. Taky je tam můžete nechat, ale to nesmíte mít syna, kterého mám já a který by nejraději naplnil plný kufr naší Lady Nivy obřími bedlami. Takže tak nějak naházel bedly do kufru a tatínku teď se ukaž. A já se snad ukázal. Vznikla z toho nakonec bedla se smetanovou omáčkou a bylinkami. Musím říct, že po těch řízcích z bedel to byla naprosto skvělá změna.

Auto plné bedel
Byl to boj. Kubík chtěl mít doma všechny, ale povedlo se nám to zredukovat alespoň takto.

Suroviny

S přílohou se zde nebudu moc rozepisovat. Zvolil jsem vařené brambory s máslem a pažitkou. Nicméně by se k tomuto jídlu hodily náramně i těstoviny nebo rýže. Nebo noky. Nebo knedlíky. Ježíši, prostě vlastně asi úplně vše co bych si teď dokázal představit.

Jelikož občas doma zápasíme se Zuzankou, ona maso moc nechce, ačkoli sama z něj neustále vaří, tak jsem zvolil variantu bezmasou, tedy jen samotné bedly. Bylo jich docela hodně, tak ani nebyl důvod.

  • bedly (ale já vám nepovím kolik jich bylo, tipuji tak 8 kousků, ony se pak při tepelné úpravě docela scvrkly)
  • 2 malé smetany, tj. nějakých 400g
  • 1 cibule
  • máslo na opečení bedel
  • 5 větviček tymiánu
  • trocha muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř

Myslím, že už z výčtu surovin je vám jasné, jak jednoduché to celé muselo být.

Bedla se smetanou a bylinkami
Bedla se smetanou a bylinkami

Postup

Tak a pojďme se podívat, jak to rychle připravit. Je to typické jídlo pro začátečníka ve vaření.

  1. Příprava je vždy nejlepší na začátku. Takže si zvolte přílohu a nyní je nejlepší připravit si všechny suroviny. Očistěte si houby a nakrájejte je na větší kousky. Oloupejte si cibuli a nakrájejte nadrobno.
  2. Do větší pánve nebo hrnce dejte takové 2 velké lžíce másla, které rozehřejte a orestujte nadrobno nakrájenou cibuli do sklovita.
  3. Přidejte bedly a restujte dokud nezměknou a nezmenší trochu svůj objem. Během toho je osolte o opepřete.
  4. Zalijte smetanou, přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku a lístky z 5ti větviček tymiánu. Nechte na malém ohni pod pokličkou probublávat. Houby se budou ve smetaně pomalu dusit. Musíte to však hlídat a čas od času promíchat. Množství tymiánu si vylaďte podle chutí. Je nutné, aby tam byl aspoň trochu cítit, protože se k těmto houbám náramně hodí.
  5. A to je vlastně vše. Po chvíli dušení hub se začne smetana zahušťovat a to je čas, začít servírovat.

Sami vidíte, že jednodušší už to snad ani být nemohlo. Jednodušší už je snad jen uvaření vody :-).

Bedla se smetanou a bylinkami
Bedla se smetanou a bylinkami

No a co si budeme povídat. Tento recept bude fungovat s většinou hub. Můžete jej kombinovat s různými masy, přílohami a formou nekonečných kombinací vytvářet další a další variace. Experimenty spojené s různými bylinkami a kořením vám zaručí množství spokojených strávníků. Já třebas příště zkusím bedly na kari :-). Tak dobrou chuť.

Bedla se smetanovou omáčkou
Bedla se smetanovou omáčkou
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *