Brokolicový krém jako obláček


Česká, Jen tak recepty, Mezinárodní, Polévky / Úterý, 23 listopadu, 2021

Kdysi jsem si brokolicovou polévku dělával běžně. Jenže moje Zuzka ji moc nemusí. Proto vždy na dotaz, zda si neuvaříme brokolicovou polévku, odpovídala, že na ni nemá chuť. Jenže teď neměla chuť žádnou. Oba jsme si prošli báječnou dětskou rýmičkou a to jak mnozí ví, je krutopřísně smrtelná choroba. Já sám 3 dny proležel v posteli. Zuzka musela být hrdinou a starat se o Kubíka. Dnes, když toto píšu, je to již téměř 3 týdny co mě to chytlo a ještě stále musím občas použít kapesník, ale již se cítím zdráv. Nicméně protože neměla chuť a já ji už zase měl, tak jsem si prosadil brokolicovou polévku, tedy brokolicový krém.

A aby vše chutnalo Kubíkovi, tak jsem jej udělal jemný a nadýchaný, úplně jako obláček na obloze. A ono mu chutnalo a chutnalo mu moc. To jsem byl velice spokojený. Nicméně se nemusíte obávat mdlé chuti, já takové ty břečky pro děti bez soli prostě nedělám. Všeho s Mírou, ne?

Brokolicový krém
Nadýchaný brokolicový krém

Suroviny

Rozhodně 4 porce, my i více protože Kubík jí jako vrabec.

  • 1 brokolice
  • 1 menší cibule
  • 20g másla
  • 250ml smetany na šlehání (použil jsem 33% tuku)
  • cca 1 l zeleninového vývaru
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
Brokolicový krém
Nadýchaný brokolicový krém

Zeleninový vývar ze zbytků

Dříve, než se vrhnu na postup této polévky, zastavím se u jedné suroviny. Zeleninový vývar. Osobně se snažím mít minimum odpadů a tak si schovávám všechny možné vývary, které mi při vaření vzniknou. Nebo také využívám zbytky surovin k tomu, abych si udělal vývar. Takto se mi stalo, že když jsem před brokolicovým krémem vařil lasagne bolognese (boloňské lasagne), tak mi zůstaly odkrojky a slupky ze zeleniny, kterou jsem do ragú bolognese dával. Je zbytečné, tyto zbytky rovnou vyhodit. Proto jsem vše zalil vodou a dál vařit. Takto vznikne bezva zeleninový vývar, který se vám bude náramně hodit do polévek či omáček. Pokud do takového vývaru dáte i hnědé slupky, pak má tento vývar i výraznou barvu. Takže se můžete inspirovat a využít takto zbytky také. Zeleninový vývar totiž váš recept výrazně posílí.

Brokolicový krém
Nadýchaný brokolicový krém

Postup

  1. Jako vždy začněte přípravou. Nakrájejte si cibuli a brokolici. Brokolici určitě využijte celou, včetně košťálu. Košťál nakrájejte na malé kousky a zbytek rozdělte na menší růžičky.
  2. Do hrnce si dejte máslo a na něm orestujte cibuli do sklovita. Pak přidejte nakrájený košťál z brokolice, lehce osolte, opepřete a pomalu opékejte na másle, cca 10 minut.
  3. Pak přidejte růžičky z brokolice a jen krátce opečte, aby se prohřál.
  4. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud nebude brokolice měkká. Jak košťály, tak růžičky.
  5. V tuto chvíli vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem a nechte ještě alespoň 5 minut provařit.
  6. Přidejte smetanu špetku nastrouhaného muškátového oříšku, promíchejte a nechte dojít k varu. Pak stáhněte plamen na minimum a nechte chvíli pomalu vařit, odhaduji to na dalších 5 minut.
  7. Ochutnejte, případně dochuťte solí.
  8. Na závěr opět promixujte tyčovým mixérem. To vám zajistí, že se celý krém výrazně nadýchá, poznáte to podle mnoha bublinek na povrchu.
  9. A můžete servírovat. Pokud budete servírovat později, je dobré polévku před servisem vždy projekt tyčovým mixérem, aby byl krém náramně nadýchaný.
Brokolicový krém
Nadýchaný brokolicový krém

Pokud jste hračičky

Jste hračičky? Můžete před servírováním provést ještě vizuální tunning. Jestliže máte zbytek smetany, můžete na krém v talíři, či misce, trochu smetany nakapat nebo vytvořit spirálu či šmouhy. Vypadá to krásně a při výjimečném platingu je to skutečně efektní. Já se omlouvám, že to zde nemám. Neměl jsem zbytek smetany a novou se mi otevírat nechtělo. Navíc jsem byl celou dobu v záklonu, protože jsem společně s vařením intenzivně pracoval z domova a tak jsem musel připrait jídlo pro rodinu a zároveň uspokojit kolegy v práci.

Tak dobrou chuť a snad vám bude tento brokolicový krém chutnat stejně jako mě, nám, doma.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *