Makarony se sýrem v USA prostě Mac & Cheese


Americká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Středa, 27 ledna, 2021

Mnoho let jsem vždy chtěl ochutnat americkou klasiku Mac & Cheese neboli makarony se sýrem. No ony to jsou vlastně kolínka se sýrovou bešamelovou omáčkou. Neuvěřitelně jednoduchý recept. Asi proto, je ve státech tak populární. Vlastně je dobré říct, že mnoho lidí žijících v USA již pořádně nevaří tento recept doma, ale buď si již koupí hotové jídlo a to ohřejí v mikrovlnné troubě nebo si minimálně sýrovou omáčku koupí hotovou. Co si budeme povídat, lenost je šílená věc. Nicméně pokud čtete můj blog, je jasné, že vy žádní lenoši nejste a chcete si toto jídlo vyzkoušet hezky poctivě.

Makarony se sýrem, zapečené se strouhankou
Makarony se sýrem, zapečené se strouhankou

Makarony se sýrem nemusí vyhovovat všem. Je to tak trošku zvláštní jídlo, minimálně pro mě. Pokud nejste milovníkem jídla se sýrem, tak jásat nebudete. Jedná se však o velice hutné jídlo a můžete si být jisti, že po něm hladem určitě trpět nebudete. Ačkoliv je velice jednoduché, tak můžete narazit na mnoho variant, podle toho, jak to má kdo rád. Zapékané, nezapékané, s různými kombinacemi sýrů, s drobnými doplňky, s různými poměry surovin. A správná není žádná kombinace, protože správné jsou všechny. Já jsem se rozhodl, že vyzkoušíme jak verzi zapékanou se strouhankou, tak verzi bez zapékání. Na konci se s vámi podělím, která verze nám chutnala více.

Makarony se sýrem, nezapečené
Makarony se sýrem, nezapečené

Suroviny

Na základní recept není potřeba příliš mnoho surovin a přípravu jako takovou zvládne prakticky každý, jelikož nevyžaduje žádné významné kuchařské schopnosti. My si uvařili jídla pořádný kotel, koneckonců, tak by to správný Amík měl dělat, ne? Pravda je však taková, že jsme na jídlo tentokrát nebyli se Zuzkou sami dva.

  • 1 balení kolínek (500g)
  • 40g hladké mouky
  • 40g másla
  • 500ml plnotučného mléka
  • 200g sýru Cheddar (Čedar)
  • 200g sýru Gouda
  • muškátový oříšek
  • hladkolistá petržel
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka (pokud budete dělat zapékanou variantu)
Makarony se sýrem, zapečené se strouhankou
Makarony se sýrem, zapečené se strouhankou

Již na začátku jsem zmínil, že můžete najít mnoho různých verzí. Každá domácnost si kombinuje své oblíbené sýry (tedy pokud si tu sýrovou omáčku nekupují v nějakém supermarketu). Nejčastěji je jedním sýrem Cheddar a ten se kombinuje s druhým sýrem, kterým může být jiný Cheddar, Gouda, Ementál, Gruyére a mnoho dalších. Určitě již někdo zkoušel Eidam nebo Edam. Zvolte sami, co vás láká, já zvolil to, co jsem měl doma.

Makarony se sýrem, nezapečené
Makarony se sýrem, nezapečené

Postup

Příprava této krmě je velice jednoduchá. V kostce řečeno, jde jen o uvaření těstovin, příprava světlé máslové jíšky, z ní bešamel, vmíchání sýrů a dílo je téměř hotové. Tak pojďme na to.

  1. Dejte si vařit těstoviny, kolínka. Nejsme v Itálii tak si s al-dente nemusíte dělat hlavu. Prostě si je uvaříte.
  2. Hned se můžete vrhnout na přípravu sýrové omáčky. Je to takový klasický základ. Takže jako první si dáte do hrnce máslo, které rozpustíte a přidáte hladkou mouku. Mícháte a uděláte si jíšku, která by měla být jen jemně narůžovělá. Rozhodně nedělejte tmavou, to se zde opravdu nehodí.
  3. Do jíšky postupně přilévejte mléko a důkladně rozmíchávejte, abyste neměli hrudky. Tímto si děláte úplně klasický bešamel. Rozhodně si bešamel v tuto chvíli osolte, přidejte čerstvě mletý pepř a trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Nechte bešamel provařit, alespoň 10-15 minut aby se mouka dostatečně provařila.
  4. Do bešamelu přidejte nastrouhaný sýr a nechte řádně rozpustit. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě spojily. Přidejte hrst nasekané hladkolisté petržele.
  5. V tuto chvíli se blížíte do finále.
    1. Nezapékaná varianta – smíchejte sýrovou omáčku s uvařenými kolínky a podávejte, nejlépe hned.
      Makarony se sýrem, nezapečené
      Makarony se sýrem, nezapečené
    2. Zapékaná varianta – smíchejte 2/3 – 3/4 sýrové omáčky s kolínky, vložte do zapékací misky, zalijte zbývající omáčkou, posypte strouhankou a nechte v troubě rozehřáté na 250°C s horním ohřevem nebo grilem hezky zapéct na barvu.
      Makarony se sýrem, zapečené se strouhankou
      Makarony se sýrem, zapečené se strouhankou

Co nejvíce chutnalo nám?

Sami z receptu vidíte, že my si udělali obě varianty. Rozhodnout, která byla lepší je těžké. Pokud budu mluvit sám za sebe, tak mě chutnaly obě varianty stejně. Příště bych si té zapékané udělal mohutnější krustu i s přídavkem trochu sýra. Moje Zuzka měla naopak úplně jasno a ona preferuje jednoznačně variantu bez zapékání. Byla u nás i moje dcera Veronika a vše snědla a víc jsem se nedozvěděl.

Makarony se sýrem, zapečené se strouhankou
Ten první moment po zakrojení je vždy u zapékaných jídel největší vzrůšo. Vlastně takový decentní gastronomický striptýzek.

Mnoho možných doplňků

Ačkoliv mě toto jídlo neuchvátilo, vcelku mi přeci chutnalo. Existuje mnoho receptů, kde se přidávají další suroviny. Hodně vychvalovaný je česnek, citrónová kůra, různé uzeniny, slaniny a podobně. Rozhodně si myslím, že má smysl některou z těch kombinací vyzkoušet. A pokud je vyzkouším já, tak se to určitě dozvíte tady na blogu.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Makarony se sýrem v USA prostě Mac & Cheese”

  1. Zdravím, že jsem tak smělý – co se pak má udělat se zbytkem té omáčky, když si jí nejdřív dáme třetinu nebo čtvrtinu bokem? 😀

    1. To je velice dobrý dotaz :-). Po té co smícháte 2/3-3/4 sýrové omáčky s kolínky, tak je dáte do zapékací misky a zalijete zbylou omáčkou, pak posypete strouhankou a atd. Díky za upozornění, jdu to receptu hned opravit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *