Zauzený losos s medovou hořčicí


Jen tak recepty, Mezinárodní, Předkrmy, Studená kuchyně / Pondělí, 1 února, 2021

Když jsem si chystal tento můj velice oblíbený předkrm, který si s chutí dávám i jako večeři a chystal jsem si focení, tak na mě Zuzka koukala a kroutila hlavou. Na rovinu mi říká. „Co to jako je? Vždyť to není vaření, tohle není recept.“ Ale já jsem přesvědčený, že to recept je. Navíc si myslím, že zauzený losos s medovou hořčicí je příjemnou inspirací pro někoho, kdo má zauzeného lososa rád jako já a tuhle kombinaci zatím neznal. A ano, tady se nevaří, tohle je přeci studená kuchyně a to je také kuchařská disciplína. Zauzený losos nebo také uzený losos je pro mě jedna ze srdečních záležitostí. Polosyrové maso, báječná chuť a neuvěřitelné možnosti využití. Tento recept jsem jedl prvně před 6ti lety a natolik mi zachutnal, že si jej s chutí dělávám dodnes.

Zauzený losos s medovou hořčicí
Zauzený losos s medovou hořčicí

Suroviny

  • balení plátků uzeného lososa studeným kouřem (obvykle 50g) – seženete ve všech marketech
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1/2 lžíce medu
  • trocha salátu (dle vaší obliby, já použil rukolu, špenát)
  • olivový olej a citron na jednoduchou zálivku salátu
  • pečivo (například opečený toast)
Zauzený losos s medovou hořčicí
Zauzený losos s medovou hořčicí

Postup

Postup je naprosto triviální a rychlý. Nemusíte nic vařit, tedy pokud si nechcete udělat toho zauzeného lososa doma sami. To taky nebude nic složitého, pokud máte možnost domácího uzení a také máte doma fajn kousek syrového lososa.

  1. Smíchejte hořčici s medem.
  2. Smíchejte salát s trochou olivového oleje a citrónové šťávy.
  3. Opečte si toastový chleba.
  4. Na talíř si rozložte lososa a zakápněte dresingem z hořčice a medu.
  5. Přidejte namíchaný salát a toasy.
  6. Můžete na závěr lehce zakápnout vše ještě olivovým olejem.

Voilà a máte hotovo. Já vám říkal, že je to absolutně jednoduché a rychlé. Mě zabralo nejvíce času focení. To vdechnutí mi pak trvalo asi stejně jako příprava. Já se prostě nemůžu nikdy udržet.

Zauzený losos s medovou hořčicí
Zauzený losos s medovou hořčicí

Pokud jste podobný předkrm nikdy nezkoušeli, velice vám jej doporučuji vyzkoušet. Kombinace chutí mě osobně přijde naprosto skvělá. A pokud máte také svůj oblíbený recept, ve kterém je zauzený losos, sem s ním. Minimálně já jej rád vyzkouším.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *