Grilovaná vepřová kotleta s kozím sýrem


Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Mezinárodní / Úterý, 26 ledna, 2021

Někdy moje vaření vypadá tak, že si prohlédnu lednici a snažím se něco vymyslet. Teď jsem v lednici viděl vepřové kotlety a kozí sýr. To vlastně vůbec nezní jako špatná kombinace. Když to zkombinuji s něčím nakyslým, sladkým, křupavým…, tak mi z toho vychází zajímavá grilovaná vepřová kotleta s kozím sýrem. Postupně jsem hledal, co vše bych mohl nakombinovat a najednou koukám, mě chybí jen hrušky. To je vlastně dobrá zpráva.

Vaření může být někdy náročné. Hlavně ve chvíli, kdy máte doma někoho, kdo nejí vše. My to máme navíc ještě tak, že to co já mám rád, moje Zuzka občas nemusí. No nemusí, něco prostě nesní. Ještě že si můžu čas od času uvařit i něco s přáteli, kteří podobné bloky nemají, třeba mořské plody. Nicméně, zde jsou všechny ingredience dle Zuzky chutí a tak se nemusím bát, že by nebyla spokojena nebo byla nespokojena.

Grilovaná vepřová kotleta s kozím sýrem
Grilovaná vepřová kotleta s kozím sýrem

Suroviny

Jelikož vařím pro 2 osoby, tak suroviny máte podle toho. Během popisu receptu vám pak dám pár svých připomínek a drobných úprav, které bych udělal kdybych to vařil pouze pro sebe, ale pro Zuzky vytříbený jazýček jsem musel skládat chutě lehce opatrněji. Tajné heslo, Zuzka nemá ráda masitá jídla sladká, jen lehce.

  • 2 vepřové kotlety s kostí
  • 2 brambory
  • 1 hruška
  • 1 balení čerstvý kozí sýr
  • malá hrst drcených vlašských ořechů
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • med
  • máslo
  • rostlinný olej
  • sůl
  • pepř
Grilovaná vepřová kotleta s kozím sýrem
Grilovaná vepřová kotleta s kozím sýrem

Postup

Oproti mým jiným receptům je tento malinko náročnější, ale ne co do složitosti, jako spíše co do úkonů. Ale co si budeme povídat, občas si chceme trošku zavařit a tak nevadí, když nám to způsobí více práce. Výsledek chutí nám to rozhodně vynahradí.

  1. Úplně první věcí, kterou si připravíte je maso. Rozhodně doporučuji vepřovou kotletu s kostí, ale pokud použijete karé, tak to samozřejmě jde také. Maso si osolte, opepřete a potřete směsí oleje, medu a česneku (1 lžíce medu, 1/2 lžíce rostlinného oleje, 1 stroužek česneku). Pokud necháte marinovat přes noc, bude to pecka, nicméně nechte alespoň 1 hodinu před grilováním.
  2. Dejte si vařit brambory, já zvolil brambory ve slupce, aby si zachovaly co nejvíce chutí. Až uvaříte, tak je oloupejte, nakrájejte a v malém kastrůlku promíchejte s trochou másla.
  3. Nakrájejte si cibuli na tenčí nudličky. Na malé pánvičce si rozpusťte kousek másla a cibuli pomalu opékejte. Chcete dosáhnout jejího zkaramelizování, takže je dobré to dělat pomalu. Můžete si pomoci špetkou cukru. Výsledkem by měla být krásně nahnědlá a sladká cibule, která je velice měkká. Někdy je dobré v závěrečné fázi přidat trošku vody, která zajistí, že cibule rychle změkne.
  4. Hrušku zbavte jadřince a nakrájejte na plátky. Pak si dejte na pánvičku trochu másla a plátky hrušky opékejte. Nechte opékat tak dlouho, dokud se nezačne zbarvovat. Pak přilejte trošku vody a nechte malinko podusit. Pokud máte rádi sladší chuť, můžete přidat i trošku cukru. Já to tak mám rád. Moje Zuzka ne. Cílem jsou krásně opečené a měkké plátky hrušky.
  5. Nyní již máte vše připraveno tak je možné ogrilovat vepřové kotlety. Já osobně jsem použil můj kontaktní gril. Nicméně můžete použít i grilovací pánev nebo obyčejnou pánev, prostě co máte k dispozici. Míra propečení závisí na vaší preferenci. Kotleta je však již tak sama o sobě dost suchá a tak je škoda ji zbytečně vysušit. Myslete na to.
  6. Vše máte připraveno a tak je čas na servis. Glazované brambory v másle, opečená hruška, to je bezva hnízdo pro ogrilovanou vepřovou kotletu. Na maso si dejte karamelizovanou cibuli, kousky čerstvého kozího sýru, posypte drcenými vlašskými ořechy. Zalijte tou troškou sladké šťávy z opékání hrušek. A pokud to máte rádi, můžete ještě decentně zakápnout troškou medu, ale to je již pouze pro milovníky sladkého.
Grilovaná vepřová kotleta s kozím sýrem
Grilovaná vepřová kotleta s kozím sýrem

Každý to máme jinak

Já osobně u tohoto jídla preferuji výraznější sladkou chuť, tak nějak mi to ke kozímu sýru, ořechům a hrušce, patří. To však nemusí vyhovovat všem. Proto je fajn, že toto jídlo v základu není nijak výrazně sladké. Vy si však můžete chuť během přípravy doladit přímo pro sebe. Při přípravě karamelizované cibule můžete požít cukr, při opékání hrušek můžete použít cukr. Na závěr můžete polít tekutým medem. Takže těch možností máte skutečně mnoho, jak mít vše tak, jak vám to bude absolutně vyhovovat. Jo a abych nezapomněl. Při solení a pepření kotlety můžete použít trochu svého oblíbeného chilli. Já to tak mám moc rád.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *