Uzený losos s vejci a croissantem


Anglická, Chuťovky, Jen tak recepty, Snídaně / Pondělí, 26 října, 2020

Přátelé a kamarádi, tento recept je něco výjimečného. Za prvé je jeho autorem skvělý kuchař a vztekloun z ostrovů za kanálem La Manche, Gordon Ramsay. Za druhé je to rodinný recept jeho rodiny, který je typický pro jejich vánoční snídani. Nevadí, my si jej uděláme kdykoliv, že? Za třetí je tato kombinace pro mnohé u nás minimálně nestandardní. No a za čtvrté to je prostě boží jídlo. Na to, aby mohl být u vás na stole uzený losos s vejci a croissantem potřebujete pouze pár věcí. Skvělá krémová míchaná vajíčka, plátky uzeného lososa a nejlépe čerstvý croissant. Nejhorší na tom jídle je, že se jej prostě „přežerete“ a bude vám blbě. Já to tak mám snad pokaždé.

Uzený losos s vejci a croissantem
Uzený losos s vejci a croissantem

Sami uvidíte, že to co vám dnes předvedu ve vás nevzbudí pocit, že je toho moc. Prakticky by to mělo vystačit 2ma ba dokonce i 3ma strávníkům. Ale je to snídaně chuťovka, pozor. Jenže když mi bouchne v „kebuli“, tak to sním sám a pak mám pocit že musím každou chvíli explodovat. O dietáři ani nemluvím. Ten brečí v koutě a intenzivně hledá konopné lano a ten nejvyšší strom.

Suroviny

Už jsem to říkal, ale raději ještě jednou. Toto jídlo je pro 2 osoby, pokud to chcete jen jako chuťovku, tak pro 3. Fakt to nejezte sami. Vím co se stane. Zkusil jsem to, několikrát :-D.

To je co? Tak málo surovin a tolik radosti a potěšení.

Uzený losos s vejci a croissantem
Uzený losos s vejci a croissantem

Postup

Postup rozhodně není složitý. Nejvíce času zabere příprava krémových míchaných vajíček. A jakmile to začnete skládat, tak se budete muset pořádně držet, aby jste neuždibovali, neokusovali, neochutnávali, no prostě to „nezbodli“ ještě ve fázi konstrukční.

  1. Pokud jste si mysleli, že začínáte přípravou krémových míchaných vajíček, tak jste si to mysleli špatně. Začínáte tím, že si nakrájíte máslové croissanty na kolečka a opečete je nasucho na pánvičce. Díky množství másla v croissantu se krásně opečou a cukr v nich ještě lehoučce zkaramelizuje.
  2. Tak a teď již myslíte správně, nyní si uděláte krémová míchaná vajíčka podle Cheffa.
  3. A začíná skládání. Kolečko opečeného croissantu, kus uzeného lososa, krémová míchaná vajíčka a troška pažitky nahoru.
  4. A nyní to nejdůležitější, opakujte krok č.3 dokud máte suroviny. (Pokud ještě máte suroviny.)

Říkal jsem vám, ze to nebude složité? Říkal. A když už víte, jak držím slovo, tak vám ještě říkám, že to je naprostá delikatesa a gurmánský zážitek.

Uzený losos s vejci a croissantem
Uzený losos s vejci a croissantem

Jak jsem tento recept potkal

Asi si budete myslet, že jsem si jej našel na internetu nebo jsem jej viděl v televizi.  Tak nyní jste opět vedle. Jednou mi jej udělal někdo k snídani. Nabízí se sličná dívka, jenže chyba lávky, byl to muž. Byl to tenkrát přítel mojí starší sestry, který moc rád a moc dobře vařil. Bohužel měl jednu pitomou diagnózu a tou bylo, že se angažoval v politice. Navíc v takové divné straně, kde býval Zeman, Paroubek a podobně. Jenže já mám na pitominy blbou paměť, tak si tu stranu nemůžu zaboha zapamatovat.

Uzený losos s vejci a croissantem
Uzený losos s vejci a croissantem

Samozřejmě jsem si pořad, kde Gordon Ramsay tento pokrm připravuje, našel na internetu a tak pokud chcete vidět mistra při práci, tak tady je odkaz.

Rozhodně tento recept vyzkoušejte a udělejte radost své milované polovičce, připravte ji/jemu báječnou snídani.

Uzený losos

Uzený losos je mou oblíbenou surovinou. Proto se můžete těšit i na další recepty, kde jej použiju. Jsou to totiž plátky prakticky syrového lososa, které jsou jemně zauzené. Ta chuť je naprosto božská a jemná. Já pořád a všude říkám, že tepelnou úpravou se spousta druhů mas ničí. Nejlepší maso je maso syrové, samozřejmě jen některé. Ale zrovna losos k takovým masům patří.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *