Krémová míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho


Jen tak recepty, Mezinárodní, Snídaně / Úterý, 20 října, 2020

Tento recept na krémová míchaná vajíčka musíte vyzkoušet. Je to postup, kterým jej připravuje slavný Gordon Ramsay. Osobně jsem s nimi potkal v době, kdy jsem poprvé ochutnal vánoční snídani, která je oblíbená o Ramsayho rodiny. A hned v úvodu mám musím říct, že si tuto jeho snídani taky uděláme, jelikož je to naprosto skvělá záležitost. Nemohu tvrdit, že by tato příprava míchaných vajíček byla mou nejoblíbenější. Já mám vejce moc rád a míchaná vejce obzvláště.

Způsobu, kterými si je dělám je několik. Například klasika mojí babičky, vaječina (na severní Moravě se tak říká míchaným vajíčkům), což jsou míchaná vajíčka se špekem. Můj táta nám zas dělával míchaná vajíčka na cibulce, výborná jsou míchaná vajíčka s cottage sýrem a tak bych mohl pokračovat ještě hodně dlouho. Nebojte, jistě tady časem narazíte i na tyto varianty.

Krémová Míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho
Krémová míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho

Pokazit se toho dá hodně, vylepšit však také

Než se pustíme do báječného receptu na krémová míchaná vajíčka od mistra Ramsayho, tak bych na chvíli rád zmínil pár věcí, které jsou podle mého názoru zásadní při přípravě míchaných vajíček. Tak pokud nebudete proti, pojďme si pár věcí říct.

Nevysušit

To je pro mě zásadní věc. Míchaná vajíčka by jste neměli při přípravě vysušit. Bohužel znám pár lidí, kteří doslova mučí vajíčka při přípravě tak až šustí. Taková vajíčka absolutně ztratí chuť a polknout je pak znamená nemalé úsilí. Vždy se snažte vajíčka připravovat aby byla hezky vlhká a toho dosáhnete tím, že je nebudete trápit v kastrůlku či na pánví dlouhou dobu a pak také tím, že nebudete mít hořák na maximum, přeci nesvařujete ale vaříte.

Tuk

Určitě zvolte dobrý a kvalitní tuk. Máslo je výborná věc, ta dává jídlu báječnou a jemnou chuť. Dobrý rostlinný olej je také výborný a sádlo, špek, anglická dají míchaným vajíčkům takový „oldschoolový“ punc našich babiček. U olivového oleje ale buďte opatrní, jelikož jeho výraznější chuť není to co od míchaných vajíček potřebujete, ačkoliv se jedná o kvalitní olivový olej. určitě se vyhněte nějakým chemickým univerzálním tukům, ty vám chuť vajíček rozhodně nepodpoří.

Dochutit

Správné dochucen je základ všeho jídla. U míchaných vajíček rozhodně chcete dosáhnout jejich dochucení ještě ve chvíli tekutosti. Dochucení solí, když již jsou vajíčka hotová není to pravé ořechové. Tak se nebojte osolit vajíčka dříve, než je začnete dělat a ochutnejte je syrová.

Neředit

Často vídám, že si někdo dělá míchaná vajíčka a naředí si je mlékem. To přeci není nutné. Krémová vejce uděláte i bez mléka. Přeci jen, chcete míchaná vajíčka a není nutné je ředit.

Suroviny

Souhrn surovin odpovídá jedné porci míchaných vajíček.

  • 3 vejce
  • 30-40g másla
  • sůl
  • pepř
  • pažitka
Krémová Míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho
Krémová míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho

Postup

Příprava těchto krémových míchaných vajíček zabere o trochu více času, než jste zvyklí u těch běžných, ale věřte mi, že to opravdu stojí za to.

  1. Celý postup je postavený na pomalé přípravě, kdy začínáte na studené pánvičce nebo lépe v menším kastrůlku s nepřilnavým povrchem. Důvod je jednoduchý, díky tomuto postupu se vám vajíčka propojí s máslem mnohem lépe a vytvoří krásnou krémovitou strukturu.
  2. Proto si hned na začátku připravte máslo, které nakrájejte na kostky a pak vajíčka rozmíchejte v misce a lehce je osolte. Budete ještě solit v průběhu vaření, tak to zase zbytečně nepřežeňte.
  3. Na malý plamen si dejte nádobu, ve které budete vařit, vhoďte 2 kostky másla, vlijte vajíčka a začněte míchat. Nejlepší je na to použít silikonovou stěrku. V tuto chvíli již neodházíte od sporáku a mícháte. není to zběsilé šlehání, ale skutečně mícháte. Vajíčka by se vám neměla intenzivně srážet.
  4. Jakmile se vám máslo rozpustí a vy jej máte vmíchané do vajíček, přihazujete další kostku másla.
  5. Pokud by se vám začaly vajíčka rychle srážet, pouze stáhněte na chvíli z ohně a míchejte vedle, dokud se směs opět nezchladí, pak zase vracíte na plamen.
  6. Během přípravy se nebojte ochutnat, případně přisolit, kdo má rád tak připepřit.
  7. Takto postupujete, dokud vám nedojde máslo a dokud nemají vajíčka krásně krémovitou strukturu. Pozor, pokud je přetáhnete, tak se vám začne tuk oddělovat od vajec a váš výtvor můžete vyhodit.
  8. Na závěr, kdy již vajíčka nemáte na plamenu vmíchejte nadrobno nakrájenou pažitku, zde dle chuti. Ona tam ani nemusí být, pokud ji tam vyloženě nechcete.
  9. Pak již hned za tepla okamžitě podávejte, tak chutnají nejlépe.
krémová míchaná vajíčla
Krémová míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho

Gordon Ramsay na závěr přidává trošku smetany (31% a více), aby podpořil krémovitost. Já to nedělám, jelikož mi to přijde naprosto zbytečné. Prakticky nevnímám, že by smetana dodala nějakou chuť navíc a krémovitosti dokážu dosáhnou správnou délkou přípravy.

Servírování

Servírování je jednoduché a ničím se neliší od servírování klasických míchaných vajíček. Nejvíce se k ním hodí bílé pečivo, jako je bageta nebo například klasická bílá pšeničná kaiserka. Kdo má chuť, může si ještě posypat trochou pažitky, která je k těmto vajíčkům výtečná.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *