Jednoduchá grilovaná krkovice


Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Mezinárodní / Úterý, 27 října, 2020

Asi to znají mnozí. Chystá se grilování a tak všichni nakládají maso do marinád a nechávají odležet. Vůbec netvrdím, že je to špatně. Nicméně už jste zkoušeli grilovat pěkný steak z krkovice jen s využitím základního koření jako je sůl a pepř? Pokud ne, možná budete překvapeni, jak skvělá to je věc, jak výborně tato jednoduchá grilovaná krkovice chutná. Pak stačí zvolit dobrou přílohu a máte výborné jídlo s minimální námahou na přípravu.

grilovaná krkovice
Grilovaná krkovice s cuketou a lilkem

Taky jsem marinoval

A samozřejmě stále marinuji. Nicméně když jsem poprvé ochutnal jednoduchou grilovanou krkovici tak mi spadla sánka. Vůbec jsem nechápal, proč mi to unikalo. Možná jsem si myslel, že všemožné kombinace přinášejí úspěch. A toto je tak jednoduché, až to člověk přehlíží. Když se nad tím zamýšlím zpětně, tak si uvědomuji, že když dělám dobrý kus hovězího steaku, tak taky nekombinuji, ale nechávám hrát prim právě maso. A úplně to samé je fajn udělat i s krkovicí.

Vepřová krkovice

Pokud budete vybírat maso na steak z krkovice, určitě hledejte kvalitní kus a rozhodně si jej kupte vcelku. Jistě, pokud kupujete krkovici u řezníka, můžete si říct, aby vám ji nakrájel na plátky, jelikož mu řeknete, že plátek by měl mít alespoň 2,5 cm. Jenže pokud budete kupovat plátky z vepřové krkovice v obchodu, tak dostanete příliš tenké plátky, které se na tento způsob přípravy nehodí. Také si vybírejte vepřovou krkovici, která nebude příliš prorostlá. Volte zlatou střední cestu. Tuk vám ponese chuť masa a jelikož jej nebude moc, tak nebude přebíjet chuť a také vám dopomůže s křehkostí.

vepřová krkovice
Steak z dobré vepřové krkovice

Suroviny

Vtipné je, že tady vlastně ani nejde určit množství surovin, bude to vlastně pouze výčet. Ono totiž vůbec nezáleží na gramáži masa, ale na jeho tloušťce.

  • plátek vepřové krkovice (alespoň 2,5 cm silný)
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej

Vida jak je to jednoduché. A to je kouzlem tohoto receptu.

vepřová krkovice na grilu
Naprosto jednoduchá grilovaná krkovice

Postup

Grilovanou krkovici si můžete připravit jak na venkovním grilu, tak na kontaktním grilu doma a nebo prostě a jednoduše na grilovací pánvi (ona by to snesla i pánev obyčejná). Základem je, že musí být gril či pánev opravdu horká a grilujete nasucho, žádné smažení v oleji.

  1. Plátky vepřové krkovice z obou stran osolíte, opepříte a potřete rostlinným olejem.
  2. Gril či pánev si pořádně rozpálíte. Já používal kontaktní gril, který jsem měl na maximum. Příprava na kontaktním grilu je skvělá v rychlosti a jednoduchosti. Vůbec neotáčíte.
  3. Krkovici ogrilujete z obou stran. Díky tomu, že máte gril či pánev opravdu horkou, tak se maso velice rychle zatáhne a začne se opravdu grilovat. To znamená, že se vám začne viditelně opékat v místech kontaktu a nebude pouštět šťávu, díky čemuž zůstane šťavnaté. Maso samozřejmě nesmíte nechat na grilu příliš dlouho, kouzlo křehkosti by jste vysušili z masa ven. Osobně mám vyzkoušeno, že pokud mám gril opravdu horký, tak jakmile se mi na mase začnou dělat hnědě opečené proužky je čas jej z grilu sundat (potažmo otočit).
  4. Grilovanou krkovici sundejte z grilu a nechte pár minut odpočinout, klidně 5 minut. Maso pak po naříznutí nebude tolik ztrácet šťávu a bude křehčí.
grilovaná vepřová krkovice
Jednoduchá grilovaná krkovice

Příloha

Úplně se nabízí říct, že žádná. Nicméně taková grilovaná zelenina, brambory nebo jen dobré pečivo, to je něco, co bude báječně fungovat. A pokud milujete pikantní věci, tak za sebe musím říct, že je výborné použít i nějakou opravdu pálivou chilli omáčku.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *