Liška obecná známá také jako kuřátko


Houby / Středa, 21 října, 2020

Možná si myslíte, že jsem se již úplně zbláznil a začínám na svém blogu vytvářet atlas hub. Tak nemusíte mít obavy o mé duševní zdraví, jen bych vás rád, čas od času, seznámil se skvělými surovinami. A jelikož jsme národ houbařů, tak houby jsou hned nasnadě. Letošní rok pro mě nebyl příliš houbařsky úspěšný, nicméně jsem díky přátelům získal přístup k místu, kde opravdu hojně roste Liška obecná. A o té bych dnes rád krátce promluvil.

Houbařská sezóna

Letošní houbařská sezóna v roce 2020 nebyla v mém okolí příliš přívětivá. Ačkoliv bylo léto deštivější oproti minulým letům, i tak lesy v okolí Kamýku nad Vltavou byly extrémně suché. Lepší byla situace v Brdských lesích, ale to je již o kus dál. Malinko jsem propadal depresi, jelikož člověk našel výjimečně nějaký suchohřib, ale i to byla náhoda. Nicméně místní starousedlíci mi ukázali krásné místo, kde i v této sezóně hojně rostly Lišky obecné. Krásné malé údolíčko kolem malého potoka si i v tomto roce udrželo mikroklima, které bylo pro růst Lišky obecné vyhovující a tak bylo možné se po celou sezónu na toto místo vracet a Lišky obecné najít.

Liška obecná

Houba liška obecná
Houba Liška obecná

Liška obecná je hojně známa jako liška nebo kuřátko. Jedná se báječnou houbu, která je zbarvená do žluta až žluto-oranžova. Její struktura je pevnější, což je podstatné i pro následnou přípravu. U nás ji najdete zejména v jehličnatých lesích, v borůvčí, mechu či trávě. Tato houba žije v symbióze s většinou stromů, tedy využívajíce kořenů těchto stromů. Nejčastěji pak se smrky a borovicemi.

Kulinářské vlastnosti

Jak jsem již zmínil, tak se jedná o houbu s pevnější strukturou a tak budete vždy vědět, že ji v jídle máte. Díky této vlastnosti, dodává pokrmům jakýsi al dente prvek. To se náramně hodí, jelikož tak s její pomocí můžete budovat strukturu vařeného pokrmu. Díky své krásné barvě, která se udrží i po dobu vaření, vytváří i velice příjemný barevný prvek v jídle. V neposlední řadě je velice důležitá i její chuť, která je oproti jiným houbám velice jemná a příjemná. Proto je velice důležité pracovat při vaření obezřetně s kořením, aby v pokrmu chuťově nezanikla. Chuť je velice decentně peprná nebo pepřová, chcete-li.

Jedná se o velice populární a hodnotnou houbu v gastronomii. Její chutě jsou rozpustné v tucích a tak nejlépe funguje ve spojení se smetanovými omáčkami, smetanovými polévkami, či v jiných pokrmech, kde je obsažena smetana.  Manipulace s touto houbou je velice pohodlná, jelikož díky její pevnější struktuře netrpí různými otlačeninami, lámáním se a podobně. Další nespornou výhodou oproti jiným houbám, například suchohřibům je, že netrpí červivostí, což je také moc příjemná vlastnost.

Jak lišky získat?

Prvně, pokud si troufáte a víte kde, tak v lese. Dá se říci, že je to asi nejlevnější cesta, tedy pokud nemusíte do lesa cestovat mnoho kilometrů. Další možností je si lišky koupit. Liška obecná je velice populární tržní houba a tak je vcelku snadné si ji koupit v obchodě nebo na trhu. Samozřejmě ve správném období.

Jak lišky použít

Receptů z Lišek obecných je nespočet. Náramně bude fungovat ve smetanových omáčkách, v dobré domácí bramboračce, kyselých mléčných polévkách, tak i jako nakládaná například v octu. I samotné lišky restované na másle budou skvělým doplňkem k masům. Již před mnoha lety jsem jedl báječné jídlo, které obsahovali lišky. Byl to losos se špenáte a liškami se smetanou. Tato kombinace byla opravdu velice chutná.

Lišky se smetanou

Lišky se smetanou
Lišky se smetanou

Osobně jsem vyzkoušel skvělý a jednoduchý recept na Lišky se smetanou, který mi ukázali tady ve Velké. Je to velice jednoduchý recept, který zvládne každý i úplný začátečník a maximálně si v něm to jemnou chuť lišek vychutnáte. Tento recept úplně splňuje potřeby, které lišky mají. Je v něm smetana, je v něm trocha octu a díky této kombinací chutí lišky přesně vyniknou.

Krkonošská polévka z lišek

Krkonošská polévka z lišek
Krkonošská polévka z lišek

Naprosto výtečná polévka z lišek, která se v mnohém podobá kulajdě, ale je malinko jiná. Již dlouho jsem nezažil, že by velký hrnec polévky zmizel tak rychle. Stihl jsem si dát jeden talíř a najednou byla pryč. Lišky a smetana se prostě mají velice rádi a náramně se k sobě hodí. U tohoto receptu jsem se nechal inspirovat šéfkuchařem Františkem Šímkem z Krkonoš. Rozhodně doporučuji tuto polévky vyzkoušet.

Až budu vařit nějaký další recept z Lišek obecných, určitě vám sem, do tohoto příspěvku přidám odkaz i na další recepty. Bude fajn, mít u této houby recepty hezky pohromadě.

A co vy?

Sbíráte houby? Sbíráte Lišky obecné? Pojďte se s námi podělit o vaše zkušenosti, recepty a zážitky. Místo v komentářích je tady pro vás.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *