Oukrop, česnečka našich babiček


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Středa, 13 dubna, 2022

Možná se budete smát, ale já slovo oukrop kdysi neznal. U nás na severní Moravě to byla vždy Česnečka. A ono, když bych měl jít do hloubky, tak oukrop je Česnečka. Ale potkali jste se v restauraci nebo v hospodě s oukropem v jídelním lístku? Řekl bych, že velice pravděpodobně ne. A i proto jsem s tím kdysi zápasil, a i proto mám dnes oukrop spojený s něčím malinko jiným než s tou klasickou, bohatou česnečkou, kterou dostanete v restauraci či hospodě. Dnes jej vaříme vcelku často a vždy je to spojeno s vařením brambor. Moje Zuzka oukrop miluje.

Oukrop
Oukrop

Oukrop a historie

Nevím vše, ale jsem zvídavý. Takže jsem si musel sednout a začít hledat, co k oukropu mohu najít. A našel jsem, že správně česky by to mělo být úkrop, nicméně v obecké češtině se zažilo oukrop. Slovo úkrop původně znamenalo jen vřelou vodu. Postupně se však význam změnil na vodu, do které bylo přidáno jen několik málo základních a dostupných surovin.  Prapůvodně byl oukrop prostě jen česnek, zalitý horkou vodou a tvrdý chleba. Bohatší si tam mohli dát i něco málo tuku ve formě sádla.

Je jasné, že to, co je zásadně jednoduché a chudé jídlo, má obrovský předpoklad k tomu, že si jej lidé budou vylepšovat. A tak se začaly přidávat brambory, majoránka a další drobné a dostupné suroviny. Tímto se dostáváme až receptu, který znám já a který se vaří již po generace. Vývar z brambor, česnek, brambory, sůl, pepř, kmín, sádlo, popřípadě opečený starší chleba.

Klasická česnečka či česnekačka pak již vznikla jako výrazně lepší polévka, která se často vaří z nějakého vývaru, může obsahovat navíc uzeninu, či nějaké maso. Nebo klasická hospodská se šunkou, sýrem a vejcem. Vždy samozřejmě s česnekem, majoránkou a podobně. Bavíme-li se o luxusních variantách, můžete potkat i smetanu.

Když vařím brambory, nesmím zahodit vzniklý vývar

Již dříve jste se mohli v mých příspěvcích potkat s tím, že já se snažím maximálně využívat všechny možné vzniklé vývary. On i obyčejný a hloupý vývar z brambor můžete využívat dále. Často, když vařím brambory, Zuzka na mě volá, abych nevyléval vodu, ve které jsem brambory vařil. Je to skvělá věc, kterou mohu velice rychle využít pro oukrop. Tímto získávám z jednoho vaření 2 jídla.

Oukrop
Oukrop

Suroviny

Rozhodně si zde nekladu ambice přesně popsat množství, ale ono to ani není potřeba.

  • málo solený vývar z brambor
  • pár brambor, které jste si vařili
  • česnek
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • sádlo
Oukrop
Oukrop

Postup

Již jsem zmínil, že pokud vaříme oukrop, tak využíváme bramborový vývar z vaření brambor a pak pár brambor. Jsem si jistý, že výčet surovin může být v každé rodině mírně odlišný. Příprava je však jednoduchá, stejně jako polévka samotná.

  1. Pokud budete postupovat stejně jako my, tak si dejte pozor při vaření brambor. Brambory vařte v mírně osolené vodě. Jakmile budou brambory uvařené, tak je sceďte tak, abyste dostali do nového hrnce samotný vývar.
  2. Z uvařených brambor si dejte pár bokem a nakrájejte si je na kostičky.
  3. Česnek si prolisujte nebo nastrouhejte nebo utřete. Množství zvolte podle toho, jak moc výrazný oukrop chcete mít.
  4. Uveďte vývar k mírnému varu, dejte do nej kmín, česnek a trochu sádla.
  5. Pak přidejte nakrájené brambory.
  6. Mírně provařte, případně dosolte a opepřete.

Takto je náš základní oukrop připraven k podávání. Nicméně si jej můžete vylepšit, podle svých přání a chutí.

Oukrop si můžete různě vylepšovat. Například je příjemné, když si k němu opečete na sádle kousky chleba. To je jedno z mých oblíbených vylepšení. Další možností může být například trocha majoránky, která dodá další chuť do této polévky. A tak bych mohl pokračovat dál. Nicméně, v jednoduchosti je krása a v tomto duchu se snažím tuto polévku vařit. U nás doma je velice populární.

Čas od času mě velice baví, dělat věci trochu postaru. Trošku zažívat to, co zažívali naši předkové. Dokonce jsem jednou vyzkoušel i pouhé zalití česneku horkou vodou.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *