Linecké cukroví


Česká, Cukroví, Jen tak recepty / Sobota, 4 ledna, 2020

Opět tady máme čas vánoční a jelikož jsem vám loni sepsal recept na moje oblíbené Včelí úly, tak dnes tady pro vás mám recept na moje druhé oblíbené vánoční cukroví, Linecké cukroví. Linecké milují snad všichni a u dětí to platí dvojnásob. Samozřejmě tento recept můžete využít pro přípravu lineckého pečiva všedních dní. Dnes jsou však Vánoce za rohem a proto si upečeme trošku cukroví. Jasný, nikdo sladký nejíme, jen když stojíme schovaní za rohem, dělají se nám boule za ušima, tak to tam pod tlakem hrneme. Jsme všichni stejní, že?

Linecké cukroví
Linecké cukroví

Suroviny

Mnou uváděné množství je poloviční dávka mojí mámy. My toho doma moc nesníme, tak dělám pouze z tohoto množství.

  • 300g hladké mouky
  • 200g másla
  • 100g moučkového cukru
  • nastrouhaná citrónová kůra z 1/2 citrónu
  • 2 žloutky
  • rybízová marmeláda

Rybízová marmeláda je naprostá klasika a pro mě nejlepší v kombinaci s lineckým těstem. Můžete však experimentoval a vyzkoušet i jiné marmelády, džemy, zavařeniny. Moje Zuzka trvá na tom, že musíme mít linecké i s Nutelou, hmmmmmm :-O.

Linecké cukroví
Linecké cukroví

Postup

  1. Nezapomeňte si vytáhnout máslo z lednice o chvíli dříve, aby vám pěkně povolilo. Jinak budete ladit program na mikrovlnné troubě, který vám umožní máslo povolit. Není dobré máslo nechat roztopit, to těsto pak nefunguje tak jak by mělo a budete se trápit a přidávat zbytečně mnoho mouky.
  2. Do mísy prosejete mouku, přidáte máslo, cukr, žloutky a citrónovou kůru.
  3. Začnete vypracovávat těsto. Já jsem lenoch a tak mi pomáhá můj robot ETA Gratus, pokud nemáte pomocníka, jste na to sami. Ještě mě napadá, že můžete využít domácí otroky. Děti se rádi patlají a tak kus práce odvedou za vás.
  4. V okamžiku kdy je již těsto hezky vláčné a příliš se již nelepí, vyklopíte jej na vál a ještě chvíli ručně zpracujete.

    Dávejte pozor na množství mouky, jelikož mouka navíc dost zásadně změní chuť cukroví. Proto nepřidávejte mouku do těsta a když při válení podsypáváte, tak opravdu jen velice opatrně. Nejlépe vůbec.

  5. Těsto pak nechte 15 minut odpočinout v lednici.
  6. Troubu si rozehřejete na 180°C.
  7. Odpočinuté těsto rozválíte na plát a pomocí vykrajovátek vykrojíte požadované tvary, vždy sudý počet, aby jste je pak k sobě mohli lepit.

    Pokud vám těsto při vykrajování začne příliš měknout a díky tomu se hodně lepí a trhá, můžete jej dát na chvíli do lednice, dost vám to pak usnadní práci.

  8. Na plech s pečícím papírem si dáte vykrojené kousky cukroví a pečete přibližně 10 minut. Zde hodně záleží na tom, jak tlustý jste si rozváleli plát.
  9. Po upečení necháte hezky vychladnout a pak již slepujete. Jak jsem říkal, já mám nejraději klasiku, tudíž rybízovou marmeládu, ale můžete použít jakoukoliv, kterou máte rádi. Klidně i mou Zuzkou milovanou Nutelu.
  10. Podle vaši oblíbenosti můžete lehce poprášit cukrem, ale není to nutné. Cukru je v tomto cukroví až až.

Linecké nemusíte dělat jen jako vánoční cukroví, ale můžete si jej udělat i jako sladkost k odpolední kávičce. Pak děláte větší kousky a můžete si tak užívat kdykoliv po celý rok. Je to takový univerzál.

Linecké cukroví
Linecké cukroví

A jaké je vaše oblíbené cukroví? Podělte se s námi o to v komentářích. Sám se budu moc rád inspirovat.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *