Domácí sekaná plná skvělých chutí


Česká, Chuťovky, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Úterý, 16 března, 2021

Domácí sekaná nemusí být žádná věda a to mi dokázal i můj kamarád Jára. Když jsme spolu vařili Kuřecí Tikka Masalu, kterou si střihnul Jára, tak na mě zůstal úkol, udělat domácí sekanou, jak ji dělává Jára. Osobně jsem již nějaké sekané dělal, ale nikdy to nebylo ono. Byly to klasické recepty, které obsahovaly rohlík, strouhanku nebo mouku. Netvrdím, že nebyly dobré, ale pořád jim něco chybělo. Tento recept, který mám od Járy, je však jiný a řekl bych, že i jednodušší. Moc jsem se těšil na výsledek a ten mě naprosto uchvátil, jelikož musím říct, že to byla zatím ta nejlepší sekaná, jakou jsem zatím jedl. Tohle bude ten recept, který nám v rodině zůstane. Základem je dobré mleté maso a žádný rohlík, strouhanka či mouka. Není to vůbec potřeba.

domácí sekaná
Báječná domácí sekaná podle receptu Járy

Kombinovat se dá mnoho chutí

Ačkoliv je základ jednoduchý, prostě maso, tak je možné přidávat i další suroviny, které mohou sekanou ozvláštnit. Mě nejvíce zaujaly sušené nakládané rajčata, které budou i v tomto receptu. Nicméně možnosti jsou obrovské a tak je možné přidávat různé čerstvé bylinky, či jiné delikatesy, které mohou chuť pozměnit a posunout ji o další level výše. Samozřejmě je možné použít jen naprostý základ a i tak bude domácí sekaná výborná.

Járův recept, vařil jsem já

Byl to takový výměnný „pobyt“. Já Járovi ukázal můj oblíbený recept na Chicken Tikka Masala a on si jej uvařil. Jára mi ukázal svůj recept a já si jej uvařil. Je to fajn, jak se seznámit s něčím jiným a přitom být pod určitým dohledem, aby to dopadlo skutečně dobře a ono to taky dobře dopadlo. Super recept Járo.

domácí sekaná
Domácí sekaná

Suroviny

Základní jednoduché suroviny, které možná mnoho lidí mívá doma. Výsledek je excelentní. Počítejte s tím, že se nají naprosto v pohodě 4 členná rodina.

  • 500g mleté vepřové maso
  • 250g mleté hovězí maso (nebojte se použít nějaké ne příliš tučné)
  • 50g špeku na malé kostičky
  • 1 menší cibule na drobné kostičky
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžička škrobu
  • 3-4 kousky sušených nakládaných rajčat
  • 1-2 syrové vejce (překvapivě nemá být výsledná směs příliš tuhá)
  • 1/2 lžičky rozdrceného římského kmínu
  • sůl
  • pepř

Postup

Celý postup bude neuvěřitelně jednoduchý, což se mi opravdu hodně líbí.

  1. Tak tady máme opět můj klasický první bod a tím je příprava. Pokud máte maso v celku tak si jej namelte. U hovězího je lepší, když jej namelete více najemno. Samozřejmě můžete koupit i mleté maso a určitě můžete použít i běžně prodávaný mix vepřové a hovězí. Špek si nakrájejte na malé kostičky přibližně 0,5 cm. Cibuli opravdu velice najemno. Sušená rajčata na menší kousky.
  2. Vše důkladně smíchejte a propracujte, nejlépe rukou. Vejce přidávejte postupně. Nám se tam vešly vejce 2, ale záleží na hustotě vypracované směsi. Syrová sekaná by neměla být tuhá, bude mít trochu snahu se rozjíždět, ale to je v pořádku.
  3. Rozehřejte si troubu na 200°C.
  4. Na pekáči, vyloženém pečícím papírem si vytvarujte hezkou šišku, pěkně si ji utáhněte a pomocí navlhčených rukou uhlaďte povrch.
  5. Ničím nepodlévejte a  dejte péct do trouby (horní-dolní ohřev). Prvních 15 minut pečete na 200°C aby se sekaná zatáhla a pak 1 hodinu na 160°C.

No a to je vlastně vše. Máte skvělou domácí sekanou s křupavou kůrčičkou.

domácí sekaná
Domácí sekaná, kterou jsem podle receptu od Járy střihnul já a byla naprosto boží

Jak s ní naložíte?

Nyní je na vás, jak s ní naložíte. Můžete si ji dát klasicky s brambory, či bramborou kaší. Nebo jen tak na chleba s hořčicí a cibulí. A nebo máte nějakou svou nezvyklou kombinaci? Ale tady mám jednu podmínku, musíte se o ní s námi podělit.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *