Grilovaný lilek a cuketa


Česká, Chuťovky, Jen tak recepty, Mezinárodní, Přílohy / Pátek, 2 října, 2020

Přátelé a kamarádi, pokud vás drtí mor jménem dieta nebo viróza jménem zdravá výživa, mám pro vás něco moc příjemného. Grilovaný lilek a cuketa je něco, co mám rád ať už redukuji váhu nebo je mi to jedno. Dělával jsem si je už dříve jako přílohu během grilovaček. Během diet je to jedno z mých jídel, které se mě snaží udržet příčetného. Nicméně je to záležitost, která je výborná a vždy byla. Když procházíte zahrady a sledujete jak všichni grilují masíčka, klobásky, tak zjistíte, že málo z lidí se věnuje grilování zeleniny a to je dost škoda. Tak si pojďte udělat grilovaný lilek a cuketu. Rozhodně stojí za to a možná i vy se přidáte do rodiny milovníků grilované zeleniny.

Jak si zvolíte lilek a cuketu připravit je na vás. Venku na grilu, během grilovačky, doma v troubě, kontaktní gril, zvolit si můžete sami. Každá úprava má své a výsledek nebude absolutně identický. Co bude stejné je to, že to bude výborné.

Suroviny

  • Lilek
  • Cuketa
  • Olej (já volím olivový)
  • Sůl
  • Pepř
  • Česnek
Grilovaný lilek a cuketa
Grilovaný lilek a cuketa jsou báječnou přílohou k masům, ale dají se vychutnávat i samostatně. Zde připravené v troubě s grilem.

Postup

  1. Lilek a cuketu si nakrájejte na silnější plátky a z obou stran osolte. Důvodem zde není pouze ochucení, ale hlavně se zbavíte přebytečné vody.
  2. Nasolený lilek a cuketu rozložte a nechte přibližně hodinu ležet. Během tohoto času se uvolní mnoho vody. Během času můžete i otočit.
  3. Po té lilek  a cuketu osušte papírovou utěrkou.
  4. Rozpalte si gril či troubu na 250°C.
  5. Lilky potřete olejem s česnekem a lehce opepřete.
  6. Dejte péct na gril či do trouby, dokud krásně nezměknou a nebudou mít tendenci se od středu až rozpadat. Taky začnou mít krásnou barvu.  To je ta správná chvíle jej dát na talíř a sníst.

Podobné grilování můžete aplikovat i u jiné zeleniny. Teď mě z hlavy napadá například paprika, celer, mrkev a podobně. Samozřejmě fantazii se meze nekladou a tak to, jak si svou zeleninu okořeníte závisí dost na vás. Pokud se rozhodnete ustoupit od diety, tak můžete v rámci marinád použít i med a nepřeberné množství koření, či kořenících směsí. Rozhodně na grilovanou zeleninu nezapomínejte, jelikož ta dokáže „prasení“ u grilu hezky odlehčit a grilovací obzory rozšířit.

Rozhodně mohu jen doporučit se na zeleninu v oblasti příloh více zaměřit. Ty různé kombinace a nové chutě jsou vážně skvělé. Například celerové hranolky, to je naprostá pecka.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *