Vepřová panenka marinovaná v dijonské hořčici


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Pondělí, 5 srpna, 2019

Poslední dobou mě lákaly samé „prasárny“ a tak jsem si řekl, že bych nyní potřeboval něco opravdu dobrého a zároveň zdravého a alespoň trochu dietního. Jedu autem domů a říkám si, co si uvařím k obědu. Nejprve mě napadaly jídla z kuřecího masa, ale na to jsem neměl chuť. Pak mi hlavou problikl můj kontaktní gril a najednou v něm vidím vepřovou panenku. A jak ji udělat snadno a jednoduše? Pouze marinovaná pomocí dijonské hořčice, to přeci funguje. A pak už se mi to v hlavě skládá úplně samo. Vepřová panenka marinovaná v dijonské hořčici, položená na salátku z rukoly a rajčat, jako příloha celerové hranolky a na osvěžení dip ze zakysané smetany a česneku.

Vepřová panenka marinovaná v dijonské hořčici, položená na salátku z rukoly a rajčat, jako příloha celerové hranolky a na osvěžení dip ze zakysané smetany a česneku
Vepřová panenka marinovaná v dijonské hořčici, položená na salátku z rukoly a rajčat, jako příloha celerové hranolky a na osvěžení dip ze zakysané smetany a česneku

Možná vám přijde, že tak dlouhý název jídla věští riziko, že příprava bude náročná. Tak já vás uklidním, příprava náročná není, ba naopak. Jen je nutné mít vše potřebné doma. Nejlépe. Jinak budete muset do obchodu jako já. Ale co bych pro žrádlo neudělal, že?

Suroviny

Marinovaná vepřová panenka
  • vepřová panenka vcelku
  • 2 vrchovaté lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
Celerové hranolky

Recept na celerové hranolky jsem vám představil již zde a je to skvělá záležitost, která je velice vhodná při ketonové nebo-li low carb dietě.

Salát
  • rukola
  • rajčata
  • olivový olej
  • balsamico bianco condimento (bílý ochucený ocet)

K té rukole vám musím ještě něco říct. Všechny suroviny jsem nakupoval na poslední chvíli a ne jinak tomu bylo i u rukoly. Na dohled od mého bydliště je obchod Albert a tak jsem nakupoval tam. Já vím, že Albert je děs, ale když to máte po ruce, tak tam občas musíte. Albert mě opět, řeknu-li to slušně, bohovsky naštval. To co předvádějí u balených salátů je něco otřesného. Balená rukola byla totiž zapařená a bylo vidět, jak už ve většině balení hnije. Když takovou rukolu otevřete, tak již začíná zapáchat. Tohle si prostě obchod nemůže dovolit. Není to poprvé a jednou jsem takto dotáhl rukolu až na grilovačku a byl jsem za blbce, právem. Nyní jsem vybíral až jsem našel balení, které se jevilo vcelku v pořádku. No, upřímně, ta rukola nebyla zrovna fresh. Vybral jsem hezké lístky na salát, důkladně omyl, osušil a zbytek jsem raději pro jistotu vyhodil. Milý Alberte, Aholde, styďte se. Takový hnus. A to nemluvím pouze o balených salátech. Podobných specialit, jako je hnijící zelenina, ovoce, staré pečivo, prošlé potraviny a v neposlední řadě kyselé obličeje zaměstnanců najdete v Albertu běžně.

Dip
  • zakysaná smetana
  • stroužek česneku
  • lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
Vepřová panenka marinovaná v dijonské hořčici s celerovými hranolky, salátem z rukoly a rajčat a s česnekovým dipem
Vepřová panenka marinovaná v dijonské hořčici, položená na salátku z rukoly a rajčat, jako příloha celerové hranolky a na osvěžení dip ze zakysané smetany a česneku

Postup

Postupy vám rozdělím, jelikož můžete, ale nemusíte udělat přesně mou kombinaci. Pochopím, že někdo nebude chtít celerové hranolky a udělá si hranolky z brambor nebo třebas brambory vařené, či šťouchané. Někdo se může rozhodnout zvolit kombinaci pouze maso a salát. To je samozřejmě čistě na vás. Můj recept však popisuje kombinaci, která mě osobně velice vyhovuje.

Marinovaná vepřová panenka
  1. Vepřovou panenku budete dělat vcelku. Takže prvním krokem je, že ji očistíte od blanek a věcí, které na celém válečku mít nechcete. Osobně jsem pekl úplně celou panenku.
  2. Panenku osolíte (nebojte se osolit dost), opepříte a potřete dijonskou hořčicí. Takto namarinovanou panenku vložte do chladu a nechte alespoň 2 hodiny marinovat. Pokud máte čas, tak nejlepší je, ji nechat takto přes noc. Během pauzy se můžete věnovat dalším částem tohoto receptu.
  3. Máte-li maso namarinované, tak můžete přistoupit k jeho tepelné úpravě. Zde se může postup u každého lišit. Nicméně je důležité maso příliš nepřepéct, bylo by pak suché a tuhé. Máte-li teploměr s hrotem, bude se vám náramně hodit, jelikož cílem je, aby maso uvnitř dosáhlo pouze teploty max. 60°C. Pokud teploměr nemáte, pak to bude trochu loterie. Nicméně je nutné maso hezky po obvodu opéci na pánvi na troše oleje nebo na grilu, tak aby se ze všech stran hezky zatáhlo. Celá akce bude trvat přibližně 10 minut a maso by po opečení mělo zůstat pružné, ne měkké. Cílem je, aby maso uvnitř zůstalo růžové, ale již ne syrové. Já jsem panenku pekl na kontaktním grilu (na nejvyšší teplotu) s teplotní sondou. Po dosažení teploty 60°C jsem ji z grilu okamžitě sundal.
  4. Pak je vhodné nechat maso chvíli odpočinout, aby vám po nakrojení nevypustilo život, tedy veškerou šťávu, kterou v sobě má.
Salát z rukoly a rajčat

Tento salát je neuvěřitelně jednoduchý a rychlý na přípravu. osobně si jej dělávám často a rád. Postup ani nemá cenu rozepisovat do jednotlivých bodů. Prakticky si nakrájíte rajčata (já mám nejraději malá cherry rajčátka), která smícháte s rukolou, zastříknete olivovým olejem a bílým balsamikovým octem (balsamico bianco condimento). Tento ocet je důležitý, jelikož je již ochucený a sladkokyselý. Dodá salátům báječnou chuť.

Dip

Dip není ničím záludným. Prachsprostě smícháte zakysanou smetanu, stroužek česneku, lžíci olivového oleje, trochu soli, trochu pepře a máte hotovo.

Nyní již vše hezky naaranžujete na talíř. Maso nakrájíte na plátky, uložíte na lůžko ze salátku, přihodíte celerové hranolky a přidáte dip.

Již v úvodu jsem psal, že tato kombinace je mou představou a jsem přesvědčený, že takový oběd odpovídá zdravému, vyváženému a dietnímu stravování. Nicméně, pokud chcete, aby se dietář regulérně oběsil, tak kombinujte s hranolky, tatarkou, prostě s jakoukoliv prasárnou, která vás napadne. Ani zde se fantazii totiž meze nekladou.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *