Medailonky z vepřové panenky s žampiónovou omáčkou


Francouzská, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Mezinárodní / Středa, 26 května, 2021

Když jsem byl vyslán, abych nakoupil jen pár drobností na snídani, tak jsem to jako obvykle vzal pořádně z gruntu. Jestli máte pocit, že se v nakupování vyžívám, tak právě naopak. A proto, když jdu nakupovat, snažím se nakoupit vše potřebné i nepotřebné, abych do krámu nemusel za chvíli znovu. Jdu si tak po krámu a vidím opravdu krásnou vepřovou panenku, no tu jim přeci nemůžu nechat a navíc za fakt krásnou cenu. Letí do košíku a já rovnou přihazuji pár drobností, které by se mi k ní hodily. Čirou náhodou večer koukám na inspirační videa na Youtube a zaujal mě recept na Au Poivre steak. Tímto jsem se nechal trošku inspirovat a vznikl takto recept na medailonky z vepřové panenky s žampiónovou omáčkou a rozmarýnem.

Medailonky z vepřové panenky s žampiónovou omáčkou
Medailonky z vepřové panenky s žampiónovou omáčkou

Suroviny

Níže uvedené množství odpovídá 2ma krásným porcím. Ba dokonce i moje Zuzka, která není milovníkem vepřové panenky byla velice spokojená a nechala se slyšet, že by si dala i více, ale to už by bylo trošku obžerství, ne?

  • 6 medailonků z vepřové panenky
  • 2 vrchovaté lžíce drceného barevného pepře (ne mletý)
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 6-7 žampiónů (já zvolil žampión krémový nebo také hnědý)
  • 1/2 polévkové lžíce sušeného rozmarýnu
  • 200g smetany na šlehání 31% a více
  • rostlinný olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Jako přílohu jsem zvolil máslové šťouchané brambory s cibulkou, které mi přišly, jako báječná příloha a to se mi nakonec i potvrdilo.

Medailonky z vepřové panenky s žampiónovou omáčkou
Medailonky z vepřové panenky s žampiónovou omáčkou

Postup

Šťouchané brambory či jinou přílohu si připravíte dle vlastní volby během přípravy medailonků. Časování ponechám na vás. Já se budu v tomto receptu věnovat přípravě masa a omáčky.

  1. Zapněte si troubu na teplotu 50°C.
  2. Nejlepší je si vždy vše připravit dopředu. Takže si nakrájejte šalotku nadrobno, stejně tak si nadrobno nakrájejte i česnek. Také si nakrájejte žampióny na plátky.
  3. V hmoždíři si rozdrťte barevný pepř. Pokud nemáte hmoždíř můžete pepř roztlouct paličkou, nejlépe v nějakém sáčku či alespoň pod utěrkou, aby vám pepř nelítal po celé kuchyni.
  4. Z vepřové panenky si nakrájíte medailonky, je vhodné, aby byly silnější, jak to u panenky bývá.
  5. Medailonky důkladně osušte a osolte z obou stran. Jednu stranu medailonků položte na drcený pepř, aby vznikla na povrchu pěkná vrstva. Vidíte na fotografiích.
  6. Rozehřejte si pánev abyste těsně nad ní udrželi ruku cca 5 sekund, pak přidejte lžíci rostlinného oleje. Plamen stáhněte na polovinu.
  7. Vložte medailonky stranou bez pepře. Maso se samozřejmě přichytí, ale to nevadí. Po chvíli samo odskočí. Pokud by se drželo déle, je možné pomocí špachtle podebrat, ale nesmíte to udělat příliš brzo. Chcete, aby vám vznikla hezká hnědá krusta.
  8. Ke konci opékání z první strany přihoďte lžíci másla a tím medailonky přelévejte.
  9. Medailonky otočte a ještě chvíli opékejte na straně s pepřem, aby se maso zatáhlo a opět přelévejte máslem v pánvi.
  10. Maso dejte do nádoby, která může jít do trouby a vložte do trouby vyhřáté na 50°C.
  11. Do pánve po opečení medailonků dejte lžičku másla, nechte rozpustit a přidejte šalotku, česnek a žampiony. Chvíli restujte.
  12. Přidejte trošku vody (odhaduji to na přibližně 0,5 deci), která vám pomůže nádherně odtrhnout nápek z pánve. Promíchejte, abyste získali veškerý nápek do omáčky. Přidejte rozmarýn a chvíli vařte, aby se přidaná voda zredukovala.
  13. Pak přidejte smetanu, důkladně promíchejte a na malém plamenu nechte probublávat, zredukovat na přibližně polovinu. Na malém plamenu to odhaduji na cca 10 minut.
  14. Ochutnejte, případně opatrně dosolte, opepřete, pokud to je potřeba.
  15. Vytáhněte medailonky z trouby a šťávu, která je v nádobě vmíchejte do omáčky. Nyní můžete začít servírovat.
Medailonky z vepřové panenky s žampiónovou omáčkou
Medailonky z vepřové panenky s žampiónovou omáčkou

Jemná chuť s explozí pepře

Celé jídlo je velice delikátní. Omáčka je jemná s příjemným rozmarýnovým ocáskem. Panenka je velice měkká a šťavnatá. To, co dělá celé jídlo skutečně báječným je krusta z opečeného pepře. Ten vám v ústech krásně křupne a v tu chvíli exploduje chuť pepře, která je však velice příjemná a vůbec není pálivá. V kombinací s omáčkou a máslovými šťouchanými bramborami vytvoří neodolatelnou kombinaci, kterou bude chtít víc, víc až nakonec zjistíte, že je talíř prázdný.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *