Občas je prostě nutné si dát prasárničku a my tuhle prasárničku milujeme. Jestli mě něco ráno po noční akci spraví a nakopne, tak je to právě toto. Tuhle kaiserku jsem si poskládal postupem času, když jsem ladíval svůj nový den. Zapomeňte na dietu, jde o holý život. To vás napadne, když se probudíte po náročné noci, samozřejmě po noční v práci :-). Jediné co chcete je snídaně šampiónů.
Pojmenování vzniklo jednoduše. Když vysedáváte ve své nejoblíbenější hospůdce, cítíte se jako šampión, pardon nebo jako šampiónka. Ráno bývá horší a potřebujete se dostat zpět do formy a já vám garantuji, že po tomto v ní budete. Jen vás musím upozornit, že když to jednou zkusíte, vybudujete si okamžitou závislost a houstičku budete chtít pořád a to i když vám bude dobře. Tak, opatrně.
Suroviny
- kaiserka vícezrnná (to je důležité, s ní to chutná nejlépe)
- 2 plátky kvalitní dušené šunky
- 1-2 plátky sýru gouda (záleží na velikosti plátků)
- 1 vejce
- 2 opravdu vrchovaté lžičky majonézy
- chilli omáčka (tohle je volitelné, na druhou stranu to bez ní není ono, ale dá se)
- rostlinný olej
- sůl
- pepř (nejlépe čerstvě a na hrubo mletý)
Postup
Já už si za těch pár let postup odladil a mám hotovo za pár minut. Zde vám popíši svůj postup s mým náčiním, ke kterému jsem se postupně dopracoval. Nicméně pro tento recept vám musí stačit absolutní základ a tím je jedna pánev.
- Rozkrojíte si kaiserku a dáte opéct na pánev. Nepřipálit, pouze opéct na barvu. Tento krok ne jen, že přidá chuť, ale díky opečení se pak do kaiserky nevsakuje tolik majonéza a štávy a houska se „nerozblemcá“.
- Na přípravu sázeného vejce používám lívanečník s nepřilnavým povrchem. Je na toto skvělý, protože rozměr přesně pasuje na kaiserku. Takže kápnete trošku oleje a rozklepnete vejce. Hned vejce osolíte, notně opepříte, já si dám ještě malinko mletého chilli. Když je již bílek pevný a žloutek ještě úplně tekutý, vejce otočíte a krátce opečete i z druhé strany, ale nejlépe tak, aby zůstal žloutek uprostřed aspoň trochu tekutý. To je totiž nejlepší.
- Když děláte vejce, tak v dalším důlku na lívanečníku nebo na pánvi kápnete trochu oleje, dáte šunku, na ni goudu a pečete než se sýr rozteče.
- Obě půlky kaiserky potřete majonézou a kápnete chilli omáčku. Používám jednodruhové koncentrované a stačí opravdu jen pár kapek. Nejlepší jsou červené z jolokie, morugy, habanera, caroliny a podobně. Omáčku s majonézou promícháte a začnete vrstvit.
- Spodní část kaiserky s majonézou, sázené vejce, šunka s goudou a nakonec horní část kaiserky s majonézou.
Experimentoval jsem s různými houskami, ale vícezrnná kaiserka například z Aleberta nebo Billy vyhrála. Samozřejmě jsem zkoušel i různé uzeniny a musím uznat, že kromě dušené šunky mi vcelku vyhovovala i krutí nebo kuřecí šunka (nejvíce ta má domácí). Zkoušel jsem i anglickou slaninu, ale tam mi to ve spojení s majonézou přišlo příliš mastné a kocovinka z toho neměla úplně radost. Nicméně zkoušejte sami co vám nejlépe bude vyhovovat, protože každý preferujeme jiné chutě. Já tuto kombinaci již nabídl mnoha lidem a zatím jsem se vždy setkal s velice pozitivní odezvou. Jen si vemte s sebou vždy ubrousek, protože budete díky této prasárničce taky trošku prasátko. |