Telecí játra s omáčkou z hořčice a jablek


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Pátek, 5 listopadu, 2021

Chystáme se z Velký odjet zpět do Prahy a já ještě řeším pár detailů u našich milých známých. V tu chvíli leží na stole dotaz, zda nechci kus telecích jater. No a vám musí být jasné, že jsem hned kývnul, protože já mám játra moc rád. Jenže pak si uvědomuji, že je budu jít jen já a malý Kubík, moje Zuzka vnitřnosti nejí. Bohužel. A když se o nich bavíme, tak Jarda mi hned říká, že by si je dal s hořčicí a jablky. Tak jo, proč ne. Bude experiment a já si udělám telecí játra s omáčkou z hořčice a jablek. Stejně máme na zahradě jablek přebytek a tak každé zpracované jablko bude pozitivně kvitováno.

Telecí játra s omáčkou z hořčice a jablek
Telecí játra s omáčkou z hořčice a jablek

Nenáviděná játra

Určitě to znáte. Pokud se někde zmíníte o tom, že budete dělat játra, hromada lidí obrátí oči v sloup. Bohužel školní jídelny odsunuly játra na samotný konec oblíbenosti. Nevím, jak je do dnes, ale za mých školních let byla játra snad to nejhorší, co mohlo v jídelně být. Pokud však máte možnost jíst játra správně upravená, jako jsem to měl já, tak víte, že i obyčejná dušená játra mohou chutnat dobře. A pokud vám doma udělají príma játra v trojobalu nebo gruzínská játra, která nám dělával náš táta a babička, budete je mít rádi, nebudete se jich bát a budete je jíst s chutí.

Suroviny

Suroviny na telecí játra s omáčkou z hořčice a jablek by vám měly vystačit na 3 pěkné porce. Jára dělává recept podle Romana Vaňka, já se nechal inspirovat receptem ze serveru iGurmet.

  • telecí játra 600-800g
  • 2 jablka
  • 1 cibule
  • jarní cibulka
  • 2 dcl bílého vína (výborný je nějaký ryzlink)
  • 1 vrchovatá lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • máslo
  • pepř
  • sůl
Telecí játra s omáčkou z hořčice a jablek
Telecí játra s omáčkou z hořčice a jablek

Postup

Hned na začátku musím zmínit, že játra nesmíte přetáhnout. Pokud je připravíte formou na minutku, zůstanou křehká, měkká a šťavnatá. Proto, pokud budete studovat postup přípravy ze stránek iGurmet, zjistíte, že jsem se odklonil a odklonil jsem se úmyslně.

  1. Telecí játra důkladně očistěte a co je naprosto důležité, musíte je zbavit blan, které jsou tuhé a rozhodně je nechcete jíst. Jde to blbě? Jo jde, i mě.
  2. Nakrájejte játra na silnější plátky.
  3. Oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na kousky.
  4. Nakrájejte si cibuli ne úplně nadrobno, řekněme tak středně.
  5. Na pánev si dejte trochu másla a zprudka zarestujte cibuli.
  6. Přidejte k cibuli jablka a také zarestujte.
  7. Přidejte med a na malém plamenu poduste jablka, aby začaly měknout.
  8. Polovinu jablek s cibulí si dejte bokem do misky.
  9. Ke zbytku přidejte dijonskou hořčici a zarestujte.
  10. Přilijte bílé víno, dejte špetku soli, plamen naprosto na minimum, přiklopte poklicí a nechte dusit. Je důležité, aby se víno odvařilo. Pak přidejte cca 1 deci vody a nechte provařit, spojit.
  11. Na druhé pánvi opečte játra. Pánev rozpalte, přidejte kousek másla a když je rozpuštěné, vložte játra. Opečte zprudka. Díky tomu zůstanou játra křehká a nebude z nich „dusík“. Recept na iGurmet uváděl, že se pak mají dát do trouby, ale moje zkušenost je taková, že se udělají skrz naskrz a to já nemám opravdu rád.
  12. Podušenou směs z první pánve propasírujte přes síto, dejte do kastrůlku a spojte s jablky, která máte v misce a krátce provařte. Jen aby se vše dokonale spojilo. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu (opravdu jen trochu) vody a provařit. Omáčka má výraznou chuť a sladkost, což je ve spojení s játry bezva.
  13. Před servisem játra osolte a opepřete.
  14. Vhodnou přílohou je rýže a při servisu ještě posypte čerstvě nakrájenou jarní cibulkou, díky které se jídlo odlehčí a bude svěží.
Telecí játra s omáčkou z hořčice a jablek
Telecí játra s omáčkou z hořčice a jablek

Rýže

Způsobů, jak si můžete rýži připravit je mnoho. Obyčejná dušená rýže, rýže z rýžovaru, dušená rýže s cibulkou, rýže s mrkví a podobně. Možností je mnoho a já se rozhodně chystám vám jednou ukázat, jak si můžete uvařit skvělou rýži na mnoho způsobů a technik. Prosím, hlavně ne rýže ve varných sáčcích, to byste zabili.

Telecí játra s omáčkou z hořčice a jablek
Telecí játra s omáčkou z hořčice a jablek
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Telecí játra s omáčkou z hořčice a jablek”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *