Rok 2022 je fuč


Nezařazené / Středa, 18 ledna, 2023

Skončil rok 2022 a já se nestihl ani pořádně rozkoukat. Událo se všeho strašlivě moc. V mém soukromém životě vlastně jen samé milé a pozitivní věci, ale ve světě to vře. Začala válka na Ukrajině, kterou napadlo Rusko, a to mi dělá obrovské vrásky na čele. Je to věc, kterou neovlivníme a jsme jen pouhými pozorovateli těchto bizardních a tragických scén. Vnitřně jsem naštvaný, zklamaný a smutný. Možná si řeknete, to je ten důvod, proč jsem letos toho zde na blogu uvařil tak málo. Tak to zase ne. Přibyla mi nějaká práce navíc.

COVID-19 tady máme stále a myslím, že nikdy nezmizí. Jen to vypadá, že jsem se s ním naučili již žít. Tragédie na Ukrajině jej vytlačila z palcových titulků a již bylo na čase. Jen to nemělo být něco tak hrozného jako válka.

Kubík je naším smyslem života

Ten kluk roste jako z vody. Ne že by mě už přerostl, ale je nádherné, jak se vyvíjí a mění. No a já si nedovedu představit, že bych s ním nebyl každý den. Jak malinko stárne, už nejí vše, co mu dáme. Začíná si vymýšlet, vymlouvat se, vybírat si. Ale i tak nás umí překvapit. V létě, když jsme byli v Chorvatsku, tak jsem si jeden večer objednal k večeři mísu muší, slávek. V té restauraci vedle našeho domečku je dělají prostě skvělé. Zuzka si myslela, že je nebude chtít, a nakonec to dopadlo tak, že mi je snědl doslova všechny. Bylo to tak krásné, že jsem pak už neměl vůbec hlad, jen jsem koukal, jak je šťastný a baští. Tomu našemu miláčkovi budou za chvíli už 3 roky. Neuvěřitelné.

Nejčtenější recepty v roce 2022

Moje oblíbené shrnutí. Které recepty byly v roce 2021 nejoblíbenější?

  1. Rizoto jako ze školní jídelny – opět, opět nejčetnější recept na blogu. Přitom je to takový bizár. Je však vidět, že vás, čtenáře začínají zajímat i jiné recepty a tak to vítězství v žebříčku bylo vcelku těsné.
  2. Škvarkové placky podle Romana Vaňka – stejně jako v roce 2020, tak i v roce 2021 a i loni v roce 2022 se na druhém místě umístil recept Romana Vaňka na jeho škvarkové placky. Tento recept je velice populární. Není se čemu divit, protože tento recept je prostě dokonalý. Asi se budu opakovat, ale Roman Vaněk je prostě borec a pro mě obrovská stálice. Mě vždy v některém roce baví nějaký kuchař, ale to je vždy jen sezónní poblouznění. Tím top člověkem v gastronomii je pro vždy Roman Vaněk.
  3. Domácí rohlíky (recept Martina Kubíka) – tento recept letos opět vyskočil vysoko. Není se čemu divit, protože je prostě nejlepší a Martin Kubík v něm odvedl obrovský kus práce. Moc děkujeme Martine.
  4. Rajská polévka z protlaku, jak ji vaří(la) moje mamkamami, víš, že ses zařadila mezi celebrity? Ano, tento recept vás moc bavil a já jsem za to moc rád. Jednoduchá a přitom neskutečně chutná polévka.
  5. Ryzec smrkový, kulinářská specialita – letošní rok proběhla houbová apokalypsa. Tolik hub jsem v životě nezažil. A bylo to znát i na tom, co vás nejvíce zajímalo. Tohle není recept, je to surovina, báječná surovina. Ale najdete v ní i odkazy na mé recepty.
  6. Houbové karbanátky – aby těch hub nebylo málo, tak recept na houbové karbanátky vás evidentně zaujal. Šesté místo u letošního nováčka je skvělé a mě to dalo jasný impuls. Bylo tolik hub, že jste hledali co s nimi. Smaženic už byli evidentně všichni přesyceni.
  7. Gnocchi se smetanovou omáčkou aneb falešné carbonara – a další z receptů, které si drží své postavení z loňska či předloňska. My prostě tu smetanu musíme mít.
  8. Gnocchi se špenátem a kuřecím masemdalší smetana, další gnocchi. Ale tento recept mám já osobně velice rád a moc ráda jej vaří i Zuzka.
  9. Pomalu pečená vepřová pečeně s chlupatým knedlíkem – báječná česká klasika. Takových věcí se já nikdy nepřejím. Pomalu pečené maso miluji.
  10. Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny – recept, který mám moc rád a všichni kdo jej jedli. Neuvěřitelně jednoduchá polévka, kterou máte hotovou raz, dva.

A tady je top desítka za rok 2022. Rizoto je neustále velice populární, ale je vidět, že už i jiné recepty jej dotahují a jsou pro vás zajímavé.

Mám práce stále více

Vaření mě stále baví, i když jsou někdy dny, kdy se mi nic nechce a to doslova. Často si doma poručí jídla, která jsem vařil již mnohokrát, a tak jsem neměl úplně prostor sepsat nějaký nový recept. Navíc, v době léta jsem se rozhodl u Zuzky domečku vybudovat čističku odpadních vod. Byla to spousta papírovaní, povolení a souhlasů. Nakonec jsme se do té práce s taťkou od Zuzky pustili. Vůbec jsem netušil, co to bude znamenat za práci.

Léto

Protože jsem skrblík a pro korunu bych si koleno nechal vrtat, rozhodl jsem se, že to všechno zvládneme sami. Sehnali jsem si velký bagr od kamaráda a jali se budovat. Pro Kubíka to byl ráj na zemi. Mohl vidět bagr na vlastní či, mohl v něm sedět a mohl se mnou bagrovat. Byl šťastný. A já vlastně taky. Jenže pak nastoupila ruční práce, a to už taková legrace nebyla. Každý den s lopatou a motykou v ruce. Kubíky písku a zeminy. Často jsme končili až za tmy. My to chtěli mít do konce léta hotové. A taky že nakonec měli. Jenže díky tomu jsem neměl žádnou volnou chvilku. Nestěžuji si, bylo to zajímavé a poučné. Čistička čistí a život na vesnici se stal zase o kousek komfortnější. Jenže to všechno dost zásadně ovlivnilo můj volný čas a můj čas na vaření a vymýšlení receptů.

Letos

Letos, tedy v roce 2023 budeme pokračovat. Na domečku bude nová střecha, ale tu naštěstí již nebudeme dělat sami. Máme v plánu vybudovat nové podkroví a já tam mám už vysněnou novou, moderní kuchyni. V té se bude báječně vařit, fotit a natáčet videa.

Food Fetish

Jistě jste zaznamenali, že jsem se pustil i do tvorby videí. Zatím mám na kanále FoodFetish na YouTube pouze 2 krátká videa, ale už tady tvořím něco dalšího. Pevně doufám, že letos si budu s videi hrát více, a ještě tím rozšířím množství informací, které se vám snažím předávat. Tak mi držte palce. Mnoho informací o tomto kanále najdete i na webové stránce www.foodfetish.cz.

Srovnání 2022

Srovnání let 2021 a 2022 bylo pro mě překvapením. Věděl jsem, že ty obrovské nárůsty z let minulých již nejsou reálné, jelikož se různé restrikce již uvolnily. Jenže opět došlo k nárůstu. V roce 2021 proběhlo 150 080 návštěv. Po poklesu během roku 2022 však přišel opět nárůst a celkový počet návštěv v roce 2022 se nakonec zastavil na hodnotě 172 705. Musím vám strašlivě moc poděkovat, je to neuvěřitelné. Jste báječní.

Opět se mi ukázalo, že někdy stačí trefit zajímavé téma a najednou mě ty algoritmy vyhledávání začnou více doporučovat. Konec léta a podzim byly bohaté na houby a jelikož jsem se houbám malinko více věnoval, bylo na úspěch zaděláno. Rozhodně je mi jasné, že tohle musím udržet a houbám a receptům z hub se ještě i nadále věnovat.

A co bude v roce 2023?

Budu se snažit co nejvíce vařit, taky točit, a to vše vám nabídnout. Snad to budu zvládat, ačkoliv jsem ten začátek roku 2023 moc nezvládl. Žádný recept a toto poděkování píšu s 18denním zpožděním :-).

Tak se mějte krásně a vše nejlepší do roku 2023.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *