Ham & eggs s anglickou slaninou pro chlapy z vesnice


Anglická, Česká, Jen tak recepty, Snídaně / Pátek, 2 července, 2021

Ham & eggs, neboli šunka s vejci je naprostá klasika. Jenže ne vždy chcete mít vejce se šunkou. My moc rádi variantu, kde šunku nahradíme anglickou slaninou. Ačkoliv tomu mohu říkat chlapská verze, mnohá děvčata jí nepohrdnou. Samozřejmě milovnice salátů a zdravé či dietní stravy tímto moc nepohostím, ale ty si mohou dát třebas nějakou super semínkovou kaši.

Ham & eggs s anglickou slaninou
Ham & eggs s anglickou slaninou

Ham & eggs pochází z Anglie, kde je součástí klasické anglické snídaně, jen tam nedostanete plátek tenké  šunky, ale pořádně silný plátek opečené anglické šunky. Je nutné říct, že anglická snídaně je dost vydatná a já naprosto chápu, že si pak místo našeho oběda dají jen nějaký sandwich.

Ham & eggs, u nás prostě Hemenex

V našich končinách uslyšíte a často i uvidíte název hemenex, takto jsem jej znal jako dítě i já, než mi po čase došlo jaký je správný název. Variant potkáte spoustu, podle toho co Čech v lednici našel. A tak prostě hodně lidí zvolilo místo šunky slaninu, stejně jako zrovna já nebo jiný salám. Šunkový salám, nějaký polosuchý salám a podobně.

Ham & eggs s anglickou slaninou
Ham & eggs s anglickou slaninou

Suroviny

Jelikož já se nepotřebuji na snídani napucnout k prasknutí, tak očekávejte menší variantu, kterou si vy sami můžete upravit k obrazu a hladu svému.

  • 2 vejce
  • 2 plátky anglické slaniny
  • rostlinný olej
  • sůl
  • pepř
  • pečivo (za mě nejlepší chléb s máslem)
Ham & eggs s anglickou slaninou
Ham & eggs s anglickou slaninou

Postup

Když si děláte Ham & eggs, často budete zápasit s tím, že uzenina, v našem případě anglická slanina, již budete hodně upečená a bílky ještě nebudou ztuhlé. Mnoho lidí to řeší tím, že pánev přiklopí pánvičkou, jenže to se vám pak zakalí i žloutek. Vizuál pak není hezký, ačkoliv chuťově je to naprosto v pořádku.

To je způsobeno tím, že opékáte od samotného začátku na již rozpálené pánvi. Vše jde vyřešit tak, že na studenou pánev dáte trochu rostlinného oleje a ten ohřeje jen malinko, aby se krásně rozprostřel po pánvi a hned položíte plátky slaniny a rozklepnete vejce. Plamen dáte na minimum a pomalu opékáte. Tím získáte čas, aby teplo prostupovalo nahoru a bílek stihl ztuhnout dřív, než se vám anglická slanina začne připalovat.

Se solí buďte opatrní. Slanina je již slaná. Osolte opatrně pouze žloutky a to nejlépe až na talíři. Bílky není nutné  solit vůbec. Pepř použijte, pokud jej máte na tomto pokrmu rádi.

Ham & eggs s anglickou slaninou
Ham & eggs s anglickou slaninou

Pokud máte k dispozici čerstvou pažitku, tak vřele doporučuji si jídlo posypat i tou, jelikož její chuť vše náramně osvěží.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *