Sandwich z drštěk alá Florencie


Česká, Fastfood / streetfood, Italská, Jen tak recepty / Pátek, 27 listopadu, 2020

Dnešní recept pochází opět z našeho truhlářského vaření. Celý je inspirovaný specialitou z Florencie, která se jmenuje Lampredotto, nicméně zde upravena na českou variantu. Lampredotto je italský sandwich z drštěk, který si třebas někdy taky uděláme. Náš recept je varianta, kdy využíváte toho, že si vaříte dršťkovou polévku a můžete si k ní udělat ještě něco báječného právě z drštěk. Vím, že mnoho lidí dršťky odmítá, ale je veliká škoda, jelikož jsou to velice chutné části, které právě díky své specifické struktuře a chuti náramně rozšiřují naše gastronomické možnosti. Navíc to jen dokazuje, že ne jen my, Slováci nebo třeba Skoti vaříme z vnitřností, ale i Itálie má podobné recepty.

Sandwich z drštěk
Sandwich z drštěk

Suroviny

Ten velice důležitý základ je dršťková polévka (ještě nedokončená). Takže pokud ji vaříte, bude se vám hodit, ale nebojte, zůstane vám, potřebujete jen pár drštěk a polévku, do které si namočíte bulky. Zbytek vám zůstává.

  • Dršťky z dršťkové polévky, která ještě není finálně dokončená (bez majoránky)
  • Salza z rajčat, cibule, petržele (vše nakrájeno nadrobno a promícháno s jalapeno majonézou)
  • Chilli omáčka z pečených paprik a kvalitního chilli pyré (my použili mou atomovou bombu)
  • Bulky

Vypadá to jednoduše? Jistě, jen vše potřebuje trochu příprav dopředu a hlavně tu dršťkovou polévku.

Postup

V tuto chvíli přemýšlím, jak ten postup sepsat, protože tento recept vyžaduje jistou přípravu. takže se jej pokusím malinko rozdělit.

Paprikovo-chilli omáčka

Masité papriky nebo kapie opečte v troubě tak, aby až začaly černat. Dejte je ještě teplé do igelitového sáčku a nechte zapařit, aby šly krásně oloupat. Pak je rozmixujte do hladka a smíchejte s chilli pyré. Můžete vše jemně provařit, ale nemusíte. Nechtě vše vychladit.

Salza

Nadrobno nakrájejte rajčata bez vnitřní vodnaté části, nakrájejte cibuli, nakrájejte petržel a vše smíchejte s jalapeno majonézou.

Dršťky

Již jsem zmiňoval, že použijete dršťky z dršťkové polévky a také využijete tuk na povrchu polévky. Nicméně je důležité, aby jste polévku použili ještě před dovařením, tedy před finálním dochucením majoránkou. Recept na dršťkovou polévku zde zatím nemám, ale jistě ji zde jednou najdete.

Sandwich z drštěk
Sandwich z drštěk

Sandwich

Tak a nyní již jdeme na samotný sandwich. Věřte mi, že to bude absolutní pecka, tohle jste ještě nejedli. Takže pokud máte již vše předchozí připraveno, můžete začít tvořit svůj sandwich.

  1. Bulku opečte na sucho na nějaké pánvi či grilu.
  2. Na spodní část opečené bulky dejte svou salzu.
  3. Na salzu položte nakrájené a osušené dršťky.
  4. Dršťky zakápněte svou paprikovo-chilli omáčkou.
  5. Horní půlku bulky lehce ponořte řezem do polévky, přesněji řečeno na hladinu, kde se navíc drží krásně ochucený tuk.

No a tohle je vlastně všechno.

Díky Járovi

Když si tak znovu čtu nadpis kapitoly, ono to má dvojí význam. Prvním významem jsou díky Járovi (mé poděkování), že jsem s ním mohl absolvovat náš večer v truhlárně a on si dal tu práci a připravil (on je vymyslel) vše potřebné na sandwiche, které jsme tam pak tvořili. Tím druhým významem je, že jsem díky Járovi mohl ochutnat tyto super sandwiche, dršťkovou polévku, jeho škvarky a sádlo. Takže díky Járo, kamaráde, byla to prostě pecka, jako vždy.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *