Penne s bazalkovým pestem


Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty, Těstoviny, Večeře / Úterý, 13 srpna, 2019

Penne s bazalkovým pestem nebo také penne basilico, je neuvěřitelně jednoduchý a chutný recept z italské kuchyně. Mnoho z vás si asi řekne, jako proč recept na takový pokrm, který je více než triviální. Dokonce by zde snad mohl někdo říct, že se ani nemůže jednat o vaření. Ale na druhou stranu, kolik z vás si takové jídlo dělá doma, Mnoho lidí asi ne, jelikož máme všichni zažito, že italská kuchyně se rovná těstoviny a rajčata. Takže pokud jste ještě nevyzkoušeli, zde je pro vás inspirace.

Penne s bazalkovým pestem
Penne s bazalkovým pestem

Nejprve bych však začal příběhem. Odehrál se již před mnoha léty. Koneckonců, nejsem již nejmladší ročník a tak když vzpomínám na svá „teen age“ léta, musím v paměti zabrousit malinko hlouběji. Bylo to pro mě poprvé, když jsem jel do Itálie, jak jinak, bylo to s rodiči. Táta nás vzal do restaurace a jelikož on vždy razil pravidlo, že na dovolené se nešetří, ale člověk si dovolenou musí užít, vyrazili jsme do restaurace na večeři. A my jsme opravdu nešetřili a tak jsme si objednávali na co jsme měli chuť, i když v té době byly pro nás ceny v Itálii dost vysoké. U vedlejšího stolu seděly 2 mladé slečny, tak kolem 20ti. To jsem postřehl, já 17ti letý, musel jsem se na krásné holky koukat, prostě nevybouřený kluk.

Děvčata si chtěla udělat hezký večer a tak také vyrazily do restaurace, ale evidentně měly hluboko do kapsy, evidentně neměly mnoho zkušeností s italskou kuchyní, tipuji si, že znaly tak pizzu a spagetti s rajčatovou omáčkou. Chvíli studovaly jídelní lístek a pak před číšníkem zabořily prst do řádku a objednaly si. Po chvíli přichází číšník a přináší jim spagetti s bazalkový pestem. No ten výraz nás všechny pobavil. Jejich výběr spočíval v přepočtu ceny a slečny zvolily ty nejlevnější těstoviny. Jejich překvapení bylo zjevné. Je jasné, že očekávaly něco zázračného a takto dostaly pouze těstoviny s pestem. No nebyly moc rády, ale nakonec si zachovaly tvář a za ty peníze talíře vyluxovaly.

Tohle jídlo není zázrak, nicméně je to velice příjemné jídlo a díky své jednoduchosti je ve své podstatě přímočaré. Vyžaduje co nejkvalitnější suroviny, stejně jako například těstoviny aglio olio.

Suroviny:

  • těstoviny penne (osobně jsem si velice oblíbil značku Barilla, která patří k tomu lepšímu na supermarketovém trhu)
  • bazalkové pesto (to se dá buďto koupit, nebo si jej můžete vyrobit doma, jako to dělám například já)
  • olivový olej
  • piniové oříšky
  • sýr parmazán nebo pecorino
  • sůl pepř na dochucení
Penne s bazalkovým pestem
Penne s bazalkovým pestem

Postup:

Celý postup je neuvěřitelně jednoduchá a rychlý, takže pokud potřebujete něco rychle vykouzlit k jídlu, toto je ta pravá záležitost.

  1. Prvním krokem, který trvá nejdéle, je uvaření těstovin. Jak uvařit těstoviny najdete na každém obalu, tudíž není nutné vám jej vysvětlovat. Pravidla jsou jednoduchá, hodně osolené vody a vaříte tak, jak vám těstoviny chutnají nejvíce. Někdo nutně potřebuje al dente, někdo to rád měkčí, tak jako například já.
  2. Během vaření těstovin si připravíte zbytek. Zde tedy opražíte trochu piniových oříšků a nastrouháte si sýr na posypání.
  3. V okamžiku, kdy již máte těstoviny uvařené, tak jen do hluboké pánve dáte trošku olivového oleje a vhodíte zcezené těstoviny. Lehce prohodíte a začnete přidávat a vmíchávat pesto. Množství je velice individuální.

    Množství pesta do tohoto pokrmu přidáváte dle vlastních chutí. Někdo má rád výraznou bazalkovou chuť, jiný naopak jen mírný nádech. Proto vám množství určovat nebudu. Správný kuchař své jídlo ochutnává a postupně dochucuje. A tak si to musíte udělat i vy. Já jsem například do těstovin z polovičky balíku přidal 3 vrchovaté lžičky pesta.

  4. Při servírování pak těstoviny posypete opraženými piniovými oříšky a sýrem. Na závěr můžete zakápnou kapičkou olivového oleje, ale to je podle mě zbytečné, jelikož v jídle je o již opravdu dost.

Těstoviny, které použijete v tomto receptu nejsou nijak pevně dány. Já zde použil penne, ale můžete použít spagetti, fusilly nebo cokoliv co vám v danou chvíli přijde vhod. Nicméně mějte na paměti, že kvalita těstovin velice zásadně ovlivní kvalitu celého pokrmu.

Rozhodnete-li se jídlo ještě dochucovat solí a pepřem buďte opatrní. Hlavně u soli počítejte s tím, že v bazalkovém pestu je již parmazán, na jídlo dáte parmazán a tak soli by nemělo být potřeba. Nicméně vše se bude odvíjet od toho, jak máte již pesto ochucené. Tak si na to dejte pozor.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *