Vepřové karbanátky, snadný recept


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Pátek, 11 prosince, 2020

Řekl bych, že karbanátky jsou takovou českou klasikou. Každá rodina má svůj recept, který se může často diametrálně lišit. Moje babička je dělala obalované ve trojobalu. Někdo při zmínce o trojobalu obrátí oči v sloup. Teď se navíc můžeme začít dohadovat, z jakého masa jsou nejlepší. Jenže ono je to jedno, protože pro mě má každý recept své kouzlo. Já se dnes rozhodl udělat vepřové karbanátky, které žádný obal nemají a jsou jen a pouze z vepřového masa. Ja se prostě nechci svazovat žádným konkrétním receptem. No a ve finále si pak můžeme těch receptů udělat více a rozhodně mám v plánu udělat karbanátky, jak je dělávala moje babička. Já mám moc rád ty staré recepty babiček, ta nostalgie, ty vzpomínky, to je to co mi dokáže vždy vykouzlit úsměv na tváři.

vepřové karbanátky
Vepřové karbanátky s bramborem, trochou cibule a plnotučné hořčice

Suroviny

Když jsem vyložil suroviny na stůl, tak jsem si říkal, že jich je pro 2 lidi mnoho. Jenže pak se ukázalo, že půl kila mletého vepřového masa vystačí na 6 menších karbanátků a my to ve dvou zvládli. Pokud však budete skládat menu i s polévkou a třeba i nějakým salátem, tak vše vystačí i pro 3 osoby. My prostě „zbodli“ 3 karbanátky každý, hlad by veliký. Ale až bude Kubík větší a bude jíst i tato jídla, tak bude mít Zuzka jen 2 karbanátky, aby na Kubíka taky 1 zůstal. <smích>

  • 500g mletého vepřového masa
  • 1/2 rohlíku
  • 1/2 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 75ml mléka
  • malá hrst sušené majoránky
  • vrchovatá lžička dijonské hořčice
  • olej na smažení
  • sůl
  • pepř
Vepřové karbanátky s vařenými brambory
Vepřové karbanátky s vařenými brambory

Příloha

Jako přílohu jsem zvolil vařené brambory, které jsem omastil pouze máslem. A to já nejsem velkým milovníkem vařených brambor, ale takhle mi chutnají mnohem více.

Na dochucení

Ke klasickému karbanátku osobně nutně potřebuji cibuli a plnotučnou hořčici. Naprostá klasika.

Vepřové karbanátky s vařenými brambory
Vepřové karbanátky s vařenými brambory

Postup

Připravit si tyto vepřové karbanátky je velice jednoduché vaření, které zvládne každý, ba dokonce i vaše trošku větší dítě, minimálně podáním pomocné ruky.

  1. Pokud si budete dělat jako přílohu brambory jako já, tak si oškrábejte brambory, nakrájejte na čtvrtky a dejte si je uvařit do osolené vody.

    Brambory si během práce hlídejte. Jakmile budou uvařené, tak je sceďte a nechtě odkrytou pokličku, aby se z nich odpařila přebytečná voda. Pak si je nechte až do konce, kdy budete mít prakticky dosmažené karbanátky. V tu chvíli totiž přidáte do hrnce s bramborami hrudku másla a dáte zpět na sporák. Necháte máslo rozpustit a brambory promícháte s máslem. Díky teplu se chuť másla s brambory lehce propojí, což je posune zase o kousek dál.

  2. V tomto kroku bych vám doporučil si vše připravit, ono to vaření pak jde hezky od ruky. Takže si nakrájejte rohlík na malinké kostičky, cibuli nadrobno, oloupejte si česnek.
  3. V menší misce smíchejte rohlíky s mlékem a nechte mléko pěkně vsáknout do rohlíku.
  4. V míse smíchejte mleté vepřové maso, cibuli, lisovaný česnek, majoránku, dijonskou hořčici, sůl a pepř. Je dobré mít maso vychlazené, aby při smíchávání pěkně zapracoval tuk, který maso lépe spojí. Rozhodně se nebojte směs ochutnat, aby jste měli jistotu, že je správně dochucená.
  5. Pak přidejte do masové směsi namočené rohlíky v mléce a důkladně promíchejte, aby vám vznikla hezky kompaktní hmota.
  6. Z výše uváděného množství vytvarujte 6 karbanátku. Na tvarování použijte namočené ruce, což vám práci značně usnadní, jelikož se vám směs nebude lepit na ruce.
  7. Vytvarované karbanátky opečte/osmažte na pánvi na vyšší vrstvě oleje (osobně používám rostlinný řepkový olej).
Vepřové karbanátky s vařenými brambory
Vepřové karbanátky s vařenými brambory

Servis

Já jsem u tohoto recept zvolil naprosto klasickou kombinaci. Karbanátky, vařené brambory, plnotučná hořčice a cibule. Nicméně možností kombinací je více, ba dokonce mohou být karbanátky součástí i jiného jídla. Já si různé karbanátky dovedu představit jako maso k různým omáčkám. A nebudeme si nalhávat, takový dobrý karbanátek na dobrém chlebu a s hořčicí a cibulí je taky náramná kombinace.

Vepřové karbanátky s vařenými brambory
Vepřové karbanátky s vařenými brambory

Alternativy

Již u servisu jsem zmiňoval, že využití těchto karbanátků je široké. Je to z mého pohledu hlavně proto, že nejsou v žádném trojobalu a díky tomu se hodí právě i do omáček, šťáv a podobně. V tu chvíli je možné je různě dochucovat kořením, které je může přiblížit právě k danému pokrmu. V tu chvíli máte nepřeberné množství kombinací a receptů. Přitom velice snadno připravitelné.

Vepřové karbanátky s vařenými brambory
Vepřové karbanátky s vařenými brambory
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *