O tom, jak chtěly holky masíčko, zelíčko a knedlíček jsem vám již říkal a nyní vám ukážu, jak to celé dopadlo. Recept na domácí bramborové knedlíky jsem vám ukázal zde a recept na skvělé domácí dušené slezské bílé zelí zase zde. Nyní si ukážeme, jak to celé sloučit dohromady a upečeme si úžasné vepřové maso, které se bude jen rozpadat. Důležité je péct pomalu při nižší teplotě a výsledek vám garantuji, že je skvělý. Po prvním soustu jsem si okamžitě vybavil všechny ty úžasné chutě z mého dětství, když takto pekla maso babička. To vše je pomalu pečené vepřové plecko.
![Pomalu pečené vepřové plecko s bramborovým knedlíkem a slezským bílým dušeným zelím](https://www.letemgastrosvetem.cz/wp-content/uploads/2018/05/DSCF8583-3.jpg)
Množství, které uvádím odpovídá množství, které jsem použil já. Vy si množství upravte podle svých potřeb. Pokud budete vařit celé toto jídlo, pak vězte, že maso vzhledem k časové náročnosti začínáte péct první. Já vstal v 7 ráno, aby byl oběd ještě ve vcelku rozumný čas. Až mnohem později vaříte knedlíky a dusíte zelí.
Suroviny
- 1-1,5 kg vepřové plecko
- 2 větší cibule
- sádlo
- sůl
- pepř
Odkaz na bramborový knedlík a zelí jsem vám napsal výše.
![Pomalu pečené vepřové plecko s bramborovým knedlíkem a slezským bílým dušeným zelím](https://www.letemgastrosvetem.cz/wp-content/uploads/2018/05/DSCF8575-2.jpg)
Postup
- Prvním krokem, který uděláte je důkladné opečení cibule. Cibuli si tedy nakrájíte na kostičky a v hrnci nebo v pekáči ji budete restovat na sádle, dokud nebude mít pěknou hnědou barvu.
- Vepřové plecko si osolíte, opepříte a dáte jej do pekáče, kde již máte krásně opečenou cibulku. Pokud jste si cibulku dělali bokem v hrnci, tak si dáte do pekáče opečenou cibuli a na ní pak maso.
- Lehce podlijete vodou, pekáč zakryjete a dáte péct do trouby na 90°C a pečete 5 hodin hezky pomalu.
- Pak zvednete teplotu na 200°C a necháte chvíli péct otevřený pekáč, aby se na povrchu maso trochu více opeklo a trochu ztmavlo.
- V pekáči budete mít kromě báječného masa ještě skvělou šťávu z pod masa a v ní tu úžasnou cibulku.
- Teď již zbývá pouze dát všechny ty dobroty na talíř. Takže knedlík, zelí, pečené maso a pěkně přelít výpečkem a cibulkou.
![Pomalu pečené vepřové plecko s bramborovým knedlíkem a slezským bílým dušeným zelím](https://www.letemgastrosvetem.cz/wp-content/uploads/2018/05/DSCF8573-1.jpg)
![Pomalu pečené vepřové plecko s bramborovým knedlíkem a slezským bílým dušeným zelím](https://www.letemgastrosvetem.cz/wp-content/uploads/2018/05/DSCF8595-4.jpg)
![Pomalu pečené vepřové plecko s bramborovým knedlíkem a slezským bílým dušeným zelím](https://www.letemgastrosvetem.cz/wp-content/uploads/2018/05/DSCF8596-5.jpg)
![]() Můj druhý tip souvisí spíš s kombinacemi. Nemusíte použít pouze bramborové knedlíky, ale také chlupaté knedlíky budou dokonalé a nebo na severní Moravě se setkáte často s kombinací s vařenými brambory. |
Ráda zkouším nová jídla.
Pro mě to je jídlo mého dětství, babička jej dělávala dost často, taková klasika její generace.