O tom, jak chtěly holky masíčko, zelíčko a knedlíček jsem vám již říkal a nyní vám ukážu, jak to celé dopadlo. Recept na domácí bramborové knedlíky jsem vám ukázal zde a recept na skvělé domácí dušené slezské bílé zelí zase zde. Nyní si ukážeme, jak to celé sloučit dohromady a upečeme si úžasné vepřové maso, které se bude jen rozpadat. Důležité je péct pomalu při nižší teplotě a výsledek vám garantuji, že je skvělý. Po prvním soustu jsem si okamžitě vybavil všechny ty úžasné chutě z mého dětství, když takto pekla maso babička. To vše je pomalu pečené vepřové plecko.
Množství, které uvádím odpovídá množství, které jsem použil já. Vy si množství upravte podle svých potřeb. Pokud budete vařit celé toto jídlo, pak vězte, že maso vzhledem k časové náročnosti začínáte péct první. Já vstal v 7 ráno, aby byl oběd ještě ve vcelku rozumný čas. Až mnohem později vaříte knedlíky a dusíte zelí.
Suroviny
- 1-1,5 kg vepřové plecko
- 2 větší cibule
- sádlo
- sůl
- pepř
Odkaz na bramborový knedlík a zelí jsem vám napsal výše.
Postup
- Prvním krokem, který uděláte je důkladné opečení cibule. Cibuli si tedy nakrájíte na kostičky a v hrnci nebo v pekáči ji budete restovat na sádle, dokud nebude mít pěknou hnědou barvu.
- Vepřové plecko si osolíte, opepříte a dáte jej do pekáče, kde již máte krásně opečenou cibulku. Pokud jste si cibulku dělali bokem v hrnci, tak si dáte do pekáče opečenou cibuli a na ní pak maso.
- Lehce podlijete vodou, pekáč zakryjete a dáte péct do trouby na 90°C a pečete 5 hodin hezky pomalu.
- Pak zvednete teplotu na 200°C a necháte chvíli péct otevřený pekáč, aby se na povrchu maso trochu více opeklo a trochu ztmavlo.
- V pekáči budete mít kromě báječného masa ještě skvělou šťávu z pod masa a v ní tu úžasnou cibulku.
- Teď již zbývá pouze dát všechny ty dobroty na talíř. Takže knedlík, zelí, pečené maso a pěkně přelít výpečkem a cibulkou.
První můj tip souvisí s masem jako takovým. Pomalé pečení je dokonalá věc a pokud to chcete dotáhnou k absolutní dokonalosti, ta pečte přes noc. Tedy večer si vše připravte, dejte péct na 90°C až do rána. Pak obídek stíháte bez potíží maso bude ještě lepší.
Můj druhý tip souvisí spíš s kombinacemi. Nemusíte použít pouze bramborové knedlíky, ale také chlupaté knedlíky budou dokonalé a nebo na severní Moravě se setkáte často s kombinací s vařenými brambory. |
Ráda zkouším nová jídla.
Pro mě to je jídlo mého dětství, babička jej dělávala dost často, taková klasika její generace.