Dušená mrkev s hráškem


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Neděle, 24 prosince, 2017

Někým milovaná, jiným nenáviděná dušená mrkev. Já ji měl vždy rád a to i ve školní jídelně, ale nejlépe ji dělávala moje mamka. Tu nasládlou chuť si vybavuji dodnes a vždy když si ji dělám, všechny vzpomínky se mi vrací. Určitě i vy máte jídla, ze kterých máte dejavú. Mým je dušená mrkev s hráškem.

Dušená mrkev s hráškem
Dušená mrkev s hráškem

Připravíme si tedy variantu bezmasou, kde maximálně vynikne chuť dušené mrkve.

Suroviny

  • 350g na hrubo nastrouhané mrkve
  • 50g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • hrst hrášku, klidně může být mražený
  • 250ml zeleninového vývaru
  • ½ cibule
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. V hrnci rozpustíte máslo a orestujete na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte jen do sklovita.
  2. K orestované cibuli a máslu přidáte nahrubo nastrouhanou mrkev a restujete, dokud nezačne lehce měnit barvu na světlejší a výraznější oranžovou. Během restování osolíte a jemně opepříte.
  3. Přisypete hladkou mouku a tu také orestujete.
  4. Zalijete zeleninovým vývarem, aby se mrkev mohla pomalu dusit. Množství vývaru je dost orientační. Množství je nutné takové, aby vše nebylo příliš husté a zase aby to nebylo příliš řídké, nevaříte polévku. Počítejte s tím, že bude vařit minimálně 20 minut nebo dokud nebude mrkev měkká. Vývarem regulujete hustotu. Pokud je vše příliš řídké, musíte vše zredukovat.
  5. Na závěr vsypete hrášek a necháte prohřát, případně dosolíte.
  6. Servírujete s vařeným bramborem.

Hrášek vybírám co nejlepší. Příjemně sladký hrášek s čerstvou chutí je super.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.