Někým milovaná, jiným nenáviděná dušená mrkev. Já ji měl vždy rád a to i ve školní jídelně, ale nejlépe ji dělávala moje mamka. Tu nasládlou chuť si vybavuji dodnes a vždy když si ji dělám, všechny vzpomínky se mi vrací. Určitě i vy máte jídla, ze kterých máte dejavú. Mým je dušená mrkev s hráškem.

Připravíme si tedy variantu bezmasou, kde maximálně vynikne chuť dušené mrkve.
Suroviny
- 350g na hrubo nastrouhané mrkve
- 50g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- hrst hrášku, klidně může být mražený
- 250ml zeleninového vývaru
- ½ cibule
- sůl
- pepř
Postup
- V hrnci rozpustíte máslo a orestujete na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte jen do sklovita.
- K orestované cibuli a máslu přidáte nahrubo nastrouhanou mrkev a restujete, dokud nezačne lehce měnit barvu na světlejší a výraznější oranžovou. Během restování osolíte a jemně opepříte.
- Přisypete hladkou mouku a tu také orestujete.
- Zalijete zeleninovým vývarem, aby se mrkev mohla pomalu dusit. Množství vývaru je dost orientační. Množství je nutné takové, aby vše nebylo příliš husté a zase aby to nebylo příliš řídké, nevaříte polévku. Počítejte s tím, že bude vařit minimálně 20 minut nebo dokud nebude mrkev měkká. Vývarem regulujete hustotu. Pokud je vše příliš řídké, musíte vše zredukovat.
- Na závěr vsypete hrášek a necháte prohřát, případně dosolíte.
- Servírujete s vařeným bramborem.
Hrášek vybírám co nejlepší. Příjemně sladký hrášek s čerstvou chutí je super.