Bramborová kaše s majoránkou


Česká, Jen tak recepty, Mezinárodní, Přílohy / Úterý, 29 prosince, 2020

Bramborovou kaši s majoránkou jste již mohli jednou potkat zde na blogu a to během mého vaření s Járou, kdy jsme vařili Ossobuco. A tak jsem si řekl, že bych vám ji měl podrobněji sepsat. Je velice příjemná a během receptu bude hodně záležet na to, zda budete mí majoránku sušenou nebo čerstvou. Upřímně musím hned na začátku říct, že pokud použijete čerstvou majoránku, je kaše o 1000% lepší, ale i se sušenou to jde, ale je to „nouzovka“. Tento recept jsem dělal ze sušené, nicméně vám rozepíšu rozdíly v přípravě. Nicméně příprava je jednoduchá a vychází ze základní bramborové kaše. Tato má bramborová kaše s majoránkou je inspirovaná postupem Járy a zároveň i postupem na přípravu michelinské bramborové kaše. Takže jsem vařil ve slupne, použil jsem lis na brambory a dost jsem si s kaší vyhrál, aby byla báječně nadýchaná. To mají mazlíčci rádi, no hlavně já.

Bramborová kaše s majoránkou
Bramborová kaše s majoránkou

Brambory

Nemusím snad ani zmiňovat, jak důležitou surovinou jsou brambory. Ani bramborová kaše s majoránkou není výjimkou a tak čím lepší brambory použijete, tím lepší bude výsledek. O bramborách jsem již psal, kde se přiznávám, že pro mě nejlepší brambory na bramborovou kaši jsou varný typ A. To je malinko v rozporu s doporučeními v kuchařkách, ale mě to tak vychází, ať si píše kdo chce co chce. Drobné shrnutí o bramborových kaších můžete najít také na stránce bramborové kaše a pyré.

Bramborová kaše s majoránkou
Bramborová kaše s majoránkou

Suroviny

Dnešní množství mám koncipováno na 3 porce, nicméně když jsem po obědě chtěl jednu porci schovat na následující den, má milovaná Zuzanka ďobala, ďobala až doďobala. Takže nám ten hrnce vyšel jen pro nás dva :-D. Ale ona může, přeci kojí, ne?

  • 700g brambor
  • 200ml mléka (nejlépe plnotučného)
  • 250g másla
  • hrst sušené majoránky nebo půl hrsti čerstvé majoránky
  • sůl
Bramborová kaše s majoránkou
Bramborová kaše s majoránkou

Postup

Při přípravě bramborové kaše je nutné dodržet pár základních pravidel a pak si můžete být jisti, že výsledek bude vždy výborný. Tak se pojďme vrhnout na tuto bramborovou kaši, jak jsem si ji udělal já.

  1. V tomto receptu se od předchozích bramborových kaší liším v tom, že brambory vařím ve slupce. Takže si vyberte své oblíbené kvalitní brambory, umyjte je a odrbejte kartáčkem a dejte vařit do osolené vody. Ano, já vařím i brambory ve slupce v osolené vodě. Vůbec se nemusíte bát osolit více než jste zvyklí u oškrábaných brambor. To jestli jsou brambory uvařené poznáte nejlépe tím, že do nich píchnete nožíkem a pokud zajíždí do brambor bez odporu, jsou již uvařené. Říci pevný čas je nemožné, jelikož zde bude ohromně záležet na tom, jak jsou brambory veliké a jaký typ, odrůdu jsem zvolili.

    Když uvaříte brambory ve slupce, tak v nich uchováte více chuti, brambory se snadno nerozvaří a zachovají si svou přirozenou lojovitost. Ano, budete je nejspíš vařit déle, loupání vařených brambor taky není můj nejoblíbenější sport, ale svou kaši můžete zase o maličký kousek povýšit.

  2. Do kastrůlku si dejte mléko, nejlépe plnotučné a pokud budete dělat recept se sušenou majoránkou, tak i rozdrcenou sušenou majoránku a nechte na malém plamenu postupně dojít k začínajícímu varu. Pak udržujte na nejmenším možném plamenu.
  3. Jakmile máte uvařené brambory, tak je můžete oloupat. Není to bůhvíjaká zábava, ale je vhodné to udělat ještě za tepla.
  4. Nyní musíte brambory rozmačkat. Já použil a jsem moc spokojený s lisem na brambory.
  5. Hrnec s rozmačkanými brambory dáte zpět na sporák s malým plamenem a postupně přidáváte teplé mléko (teplé mléko s majoránkou, pokud děláte se sušenou majoránkou). Důkladně promícháte a začínáte šlehat. Nástroje využijte jaké máte. Nejlepší je ruční šlehač nebo můžete použít ruční pohon a šlehací metlu a nebo na drsňáka makáte vařečkou. Nemusíte použít veškeré mléko, jelikož pokud máte dost vodnaté brambory, byla by kaše příliš řídká. Během přidávání mléka je nejlepší okamžik dochucovat solí. Jde to samozřejmě i na úplný závěr, ale jak se sůl hezky rozpouští v mléce, tak správně prostoupí kaší.
  6. Během šlehání přidáváte a všleháváte máslo. Moje množství je orientační a bude záležet na bramborech, které máte. Já vždy říkám, že máslo je základ.
  7. Tenhle bod je pouze pro ty, kteří použijí čerstvou majoránku. Sundáte kaši ze sporáku a vmícháváte majoránku.
Bramborová kaše s majoránkou
Bramborová kaše s majoránkou

Hotovo

To je mí milí přátelé vše. Kaše by měla být krásně nadýchaná a jemná. Použití ručního šlehače vám práci maximálně ulehčí, ale není to nutnost.

Pokud máte svou oblíbenou bramborovou kaši, tak šup sem s ní, moc rádi se všichni necháme inspirovat. Kdo by nemiloval bramborovou kaši, že?

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *