Škvarkové placky z celozrnné mouky


Česká, Chuťovky, Jen tak recepty, Pečivo / Pátek, 13 ledna, 2017

Ti kdo sledují facebookový profil tohoto blogu jistě ví, že jsem se dal slyšet, že nebudu psát recept na škvarkové placky, které jsem o víkendu dělal. Přišlo mi, že nebyly tak dobré, abych se s nimi podělil. Ale člověk míní a život mění. Použil jsem recept, který mi přišel vzhledem k poměrům ne úplně dobrý, ale pak jsem placky nechal vychladnout a kolegové, kterým jsem dal ochutnat, si placky chválili a tak jsem si řekl, proč ne, sepíšu to. Původní recept jsem si malinko upravil a tak vám jej tady dám tak, jak jsem opravdu míchal a pekl.

Škvarkové placky z celozrnné mouky

Ingredience:

  • 500g celozrnné mouky
  • 1 vejce
  • 500g škvarků
  • 1 lžíce sádla
  • 1,5 sklenice mléka (přibližně 4,5dl)
  • 1/2 kostky čerstvého droždí

U tohoto receptu je postup neuvěřitelně jednoduchý. Škvarky rozdělíte na 2 hromádky. První hromádka cca 350g, tyto škvarky namelete nebo rozsekáte tyčovým mixérem nebo alespoň rozsekáte na opravdu co nejjemnější kousky. Zbytek, cca 150g buď necháte tak jak jsou, pokud jsou malé, nebo je nakrájíte na menší kousky. Je fajn mít v plackách do čeho kousnout. Pak vezmete všechny ingredience a pořádně je smícháte a vypracujete těsto. Je fajn, aby bylo mléko vlažné a nastartovalo droždí. Vypracované těsto necháte cca 1 hodinu kynout v teple. Vzhledem k celozrnné mouce nevykyne moc, ale trochu přeci jen ano. Pak si vždy vyválíte těsto na tloušťku cca 1cm a pomocí sklenice budete vykrajovat placičky. Ty dáte na plech s pečícím papírem a na povrchu pomocí nože uděláte mřížku. Troubu předehřejete na 170°C (horní a spodní ohřev) a dáte péct na 20 minut.

V původní receptu doporučovali před pečením ještě potřít rozpuštěným sádlem. Zkusil jsem a bylo ta mě fat hodně mastné. Zkusil jsem potřít i po pečení a také mi to přišlo moc mastné. Tudíž já již nemastil a bylo to v pořádku.

Opravdu je fajn, když se placky nechají vychladnout. Pokud je budete jíst ještě za tepla, ten pocit mastnoty je dost silný a mě osobně placičky moc nejely. Po vychladnutí, kdy jsem je ochutnal až na druhý den, mi překvapivě zachutnaly. Ale zkusím ještě jiný recept, s čistě bílou moukou a menším poměrem škvarků, jestli nebude výsledný efekt lepší. Samozřejmě vám pak dám vědět, jak to dopadlo. Jako ostatně vždy.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *