Domácí sýr – Spěchat se nevyplácí (6)


Výroba potravin, Výroba sýrů / Čtvrtek, 8 února, 2018

Tak toto skutečně platí mnohonásobně. Konečně jsem se rozhodl udělat první sýr za požití klasického syřidla. Kupuji čerstvé mléko a už se nemůžu dočkat až vyzkouším postup ostřílených sýrařů. Mám vyhlédnutý recept ze stránek Domácí mlékař na čerstvý sýr. To nebude složité, na tom není co zkazit. Když tohle píšu, už jsem vychladl, ale mám príma den. Dnes jsem chtěl odpočívat a užívat si další díl mého milovaného pořadu The Grand Tour, ale můj VivoStick stávkuje, umřel mu wifi adaptér a tak jsem tady, popíjím pivko a můžu se vám svěřit. Chybami se člověk učí a pravidlo, že spěchat se nevyplácí platí dvojnásob.

Je to sýr, ale z nouze ctnost. Mělo to být trošku jinak.
Je to sýr, ale z nouze ctnost. Mělo to být trošku jinak.

Co jsem to zase vyvedl

Tak co Pavlík zase vyvedl? Jsem hlava dubová, která si musí vše udělat po svém. Můj kamarád David by mohl vyprávět. Všude se dočtete, že než začnete sýřit, máte si zjistit, jak silné máte syřidlo. S tím se přeci nebudu zdržovat, mám úplně nové syřidlo z Ekokozy a oni uvádějí, že má sílu 1:15000. To fakt nebudu kontrolovat, na to není čas, receptura je na déle a tak nebudu dělat něco tak zbytečného, ne?

Držím se detailně postupu, pomocí kalkulačky na určení množství syřidla zjišťuji, že mám použít 0,14ml syřidla. Beru kvalitní inzulínovou injekci, odměřuji množství syřidla, dle postupu sýřím a jdu sebou plácnout k Zuzce (leží nemocná v posteli), mám 40 minut. Po 40ti minutách jdu natěšen zkontrolovat, jak krásně se mi zdrclo. Cože? Nic? V hrnci je stále mléko a zlomyslně se na mě usmívá. Co je? Ani trošku? Přidávám ještě 0,2ml syřidla, míchám a jdu sebou zase plácnout. Po dalších 40ti minutách zjišťuji, že mléko houstne jen malinko. Tak to tedy ne.

Kde byla chyba

Potupně beru tablet a jdu si najít videonávod, jak se ověřuje síla syřidla. Jako chemik dodržuji přesný postup, přepočítávám kalkulačkou na množství syřidla a zjišťuji, že syřidlo má sílu jen 1:2650. Aháááááá. Takže jsem měl použít cca 1ml syřidla, aby se vše správně zdrclo za 40 minut. Pavlík je „vůl“. Chtěl jsem ušetřit 5 minut a ztratil jsem téměř 2 hodiny času. Dosýřil jsem mléko, ale konzistence není taková, jak píší v postupu u receptu. Dávám tomu dalších 40 minut.

Nepovedený čerstvý sýr
Nepovedený čerstvý sýr

Nic není tak horké, jak se to uvaří

Já to nevyhodím, něco z toho bude. A taky že jo, alespoň jsem si vyzkoušel zbývající kroky, které jsem před tím nedělal. Čerstvý sýr z toho je, ale má úplně jinou konzistenci, ale jíst se to dá. Spěchat se opravdu nevyplácí. Prvně neušetříte ani minutu a druhák vyrobíte něco jiného.

Nevzdávám se

Díky této mé zkušenosti si  můžete být jisti, že dříve než vám tady dám další recept na sýr se ode mě dozvíte kompletní návod na kontrolu síly syřidla.

Vyzkoušel jsem si různé formy na sýry a už vím, že musím použít ty větší. Z těch menších jsou fakt pidi puky. Ale nebojte se, formičky vám v receptu doporučím.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Domácí sýr – Spěchat se nevyplácí (6)”

    1. Dobre rano Klaro, nepasterizoval. Udelal jsem si pak takovy pokus. Zkousel ruzna mleka a vysledek plus minus stejny. Musim rict, ze test siridla mi uz jde vytecne. Citim se v teto discipline jiz notne seniorni. Asi vyzkousim to syridlo od Milcomu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *