Už jsem tady jednou tatarák z lososa dělal a to v rámci Tatarákového večera. Nicméně a protože je recept utopen uvnitř celého článku, tak jsem si řekl, že vám tento recept udělám znovu a samostatně. Tatarák z lososa je můj absolutně nejoblíbenější. Bohužel v mé nejoblíbenější hospůdce U Voraře ho přestali mít na jídeláku, takže už si ho prostě musím dělat doma sám. A že ho kuchař U Voraře uměl báječně snad ani nemusím zmiňovat. Příprava této chutné krmě je nesmírně jednoduchá, nicméně extrémně závislá na čerstvých surovinách, hlavně co se lososa týče. Na to opravdu bacha.
![Tatarák z lososa](https://www.letemgastrosvetem.cz/wp-content/uploads/2018/03/DSCF8261-1.jpg)
Já to tady sepisuji a už mám zase plnou pusu slin. Tady u mě naprosto dokonale funguje Pavlovův reflex.
Suroviny
- 200g čerstvého lososa
- 1/2 nadrobno nakrájené šalotky
- 1 lžička dijonské hořčice
- trocha olivového oleje
- trocha citrónové šťávy
- nasekaný kopr
- nasekaná hladkolistá petržel
- sůl
- pepř
![Tatarák z lososa Tatarák z lososa](https://www.letemgastrosvetem.cz/wp-content/uploads/2018/03/DSCF8267-2.jpg)
Postup
- Čerstvého vychlazeného lososa zbavíte kůže a nakrájíte jej na co nejmenší kostičky.
- Nakrájíte šalotku.
- Nasekáte vrchovatou lžíci kopru, pouze ty tenké části, ne stonky.
- Nasekáte vrchovatou lžíci hladkolisté petržele, opět pouze lístky, ne stonky.
- Pak vše smíchejte, přidejte dijonskou hořčici, lžíci olivového oleje, citrónovou šťávu dle chuti, osolíte a opepříte. Finální dochucení je hodně na vás, v tom neexistuje jediná pravda.
To je vše. Jídlo je to snadné a neuvěřitelně rychlé. Co je však nejdůležitější, je naprosto božské. A pro dietáře, tohle fakt můžete.
Výbornou přílohou je lehký salátek a k němu toustíček. Ale když nejíte pečivo, nemusíte. Já bych to sežral i bez toustíků jen velkou lžící a plnou pusou :-).
Nebojte se správně a dostatečně osolit. Planý tatarák není nic moc a když je osolený správně, tak báječně vystoupí chuť lososa.
A když jsem zmiňovat tatarák z lososa v hospůdce U Voraře, tak tam jej občas dělali i s kousky jablek a to je také báječná variace, jelikož ta sladkost jablek se krásně potkává s chutí lososa.