Houbová smaženice


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Předkrmy, Večeře / Středa, 4 října, 2017

O víkendu jsem projevil chuť si zajít na houby a tak mě táta od Zuzky v neděli vzal na svá místa. Opravdu se mi nechtělo vůbec vstávat a tak jsme vyrazili dost pozdě, což se projevilo na množství našeho úlovku, nicméně i to co jsme přinesli bylo dostatečné. První věc, kterou si z hub musím vždy dát je houbová smaženice. Tu já prostě miluji. Vím, že to není nic složitého a každý z vás ji vyšvihne od pasu, ale třebas si tohle bude číst nějaká nebo nějaký kuchařský nováček a tak si třebas rád ověří jak na to.

Houbová smaženice
Houbová smaženice

Nevím, jestli někdo dělá smaženici ze sušených hub, já ne. Ta nejlepší je z čerstvých hub a nebo z hub, které orestujete na másle, či sádle a zamrazíte. Z takových hub je nejchutnější. Tak pro ty, kteří nikdy smaženici nedělali a chtějí vyzkoušet tu mou, zde je můj postup. Množství je na jednu pořádnou porci pro hladového jedlíka.

Suroviny

  • velká hrst čerstvých nebo orestovaných hub
  • 1/4 nadrobno nakrájené malé cibule
  • ½ kávové lžičky kmínu
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • máslo nebo sádlo nebo jiný tuk na smažení

Postup

Dělali jste někdy míchaná vejce? Tak teď to nebude o tolik odlišné. Houbová smaženice je naprosto jednoduchá.

  1. Do pánvičky nebo rendlíku, ve kterém budete smaženici dělat dáte rozehřát tuk, pak na něm necháte zesklovatět cibuli.
  2. Když je cibule hezky změklá, vhodíte kmín, který krátce orestujete. Chuť kmínu se mnohem více rozvine.
  3. Pak vhodíte houby a restujete, dokud nezměknou, ale ne aby z nich byla kaše. Musí zůstat zachována struktura hub. Čas rozhodně dávat nebudu, protože hodně záleží na tom, jaké houby máte. Takové babky se začnou rozpadat na kaši po velmi krátké době, jiné houby potřebují času více. Rozhodně houby neduste, pokud nemáte nějaké speciality, které potřebují půl dne vařit jinak jsou jedovaté. Takové houby já stejně nesbírám.
  4. Houby vám budou odebírat tuk, tak pokud by byla pánvička moc suchá, můžete trošku tuku přidat, ale opatrně. Už tak je to těžké jídlo, když bude ještě mastné, to by vám žaludek moc nepoděkoval.
  5. Nezapomeňte houby trošku osolit a opepřit, ale ne moc, jen trochu, zbytek dochucení bude až s vejcem.
  6. Tak houby máme již dostatečně orestované a tak vhodíte vejce, osolíte, opepříte a mícháte a mícháte, až se vám vejce udělají. I když mám rád míchaná vajíčka trošku syrová, tak u smaženice si je opravdu vysmažím. Celému jídlu se tak krásně rozvine ta správná chuť.

Jak jsem říkal na začátku, je to úplně jednoduché jídlo a pro mě to naprosto základní z hub.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *