Semínkový chleba podle Alberta


Chuťovky, Jen tak recepty, Pečivo / Neděle, 1 října, 2017

Tohle jsem sepsal už o víkendu, jen dnes je den, kdy jsem doma sám tak to můžu doladit a vložit na blog. Myslím, že člověk by se neměl chválit pouze tím co se mu povedlo, ale i tím, co zrovna nevyšlo. Dnes se chci pochlubit s něčím, co špatně nevyšlo, ale není to nic, co by mě oslovilo a co bych někomu udělal. Na druhou stranu rozhodně nepopírám, že by to mohlo mít svého odběratele, strávníka, který to ocení. Během listovaní v posledním čísle časopisu Albert, ano, i já tam musím nakupovat, jsem narazil na recept na semínkový chleba. Zuzku, která má ráda takovou tu zdravou stravu oslovil a proto jsem se rozhodl jej při nejbližší příležitosti vyzkoušet. Co bych vám tak řekl. Složitě hledám slova. Leží mi doma na lince ještě dnes, téměř celý.

Neočekávejte chuť nějakého chleba, jsou to prostě spojená semínka a podle nich to má i svou chuť. Pojidlem je vejce, ale to příliš chuti v tom malém množství nedodá. Já už to asi nikdy nebudu muset, ale pochopím, že některým pojídačům oříšků a semínek to může vyhovovat. Já mám samozřejmě rád pečivo, kde je mnoho semínek, ale jen čistosemínkovéjakobypečivo není nic pro mě. Ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy. Jestli tohle milujete, tak směle do toho, jen se nedívejte na účtenku za ta semínka z obchodu.

Semínkový chleba
Semínkový chleba

Suroviny

  • 100g slunečnicových semen
  • 100g neloupaných mandlí
  • 100g dýňových semen
  • 100g lněných semínek
  • 100g sezamových semínek
  • 100g vlašských ořechů
  • 5 vajec
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup

Postup je naprosto triviální. Všechna semena a oříšky smícháte s olivovým olejem. Pak v jiné misce vyšlehejte vejce se solí do pěny a touto pěnou pak zalijte semínka a ořechy. Důkladně promíchejte. Formu na toastový chleba nebo biskupský chlebíček nebo klidně formu na srnčí hřbet vyložte pečícím papírem, já používám silikonový. Směs do formy dejte, zarovnejte a dejte péct do trouby rozehřáté na 160°C na dobu 40 minut.

Jako jo, to je všechno.

Možná bych ještě dodal, že složení takového chleba si můžete udělat sami. Použít vločky, jiné oříšky, jiná semínka, prostě to co máte rádi. Třeba já mám rád maso :-).

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *