Klasické hospodské jídlo k pivu, to je prostě Utopenec. Se zdravou výživou to nemá nic společného, dietář se opět pokouší o sebevraždu, ale když vidím tu jiskřičku v oku mojí Zuzky, když kouká na ten talíř, musím, musím je udělat znovu. Oba milujeme pálivé a tak neřešíme feferonky z originálních receptů, ale dáváme tam pořádný kalibr. Chilli papričky nad milión SHU. A naši utopenci jsou super.
Pořádný utopenec musí být pikantní, jinak je to nuda a proto je dobré se připravit. Nemusíte sháněn papričky zabijáky, stačí opravdu feferonky a nebo skočte třeba do Makra a tam si můžete vybrat méně pálivé chilli, jako jsou Jalapenos, Cayenne a podobně. Pokud chcete, aby vše dopadlo na výbornou, pozorně vybírejte špekáčky. Hledejte opravdu špekáčky a ne nějaké šmakulády, které se nedají jíst a jen si ten prožitek pokazíte.
Suroviny
- 7 co nejkvalitnějších špekáčků
- 2 větší nakládané okurky
- hořčice Dijónská nebo v případě nouze plnotučná
- 2-3 cibule
- sladká nebo pálivá mletá paprika (dle vaší preference)
- chilli pasta (pokud máte a máte rádi, já používám svou atomovou bombu)
- chilli nebo feferonky (opět pokud chcete a máte rádi, já používám rád Carolina reaper, Trinidad Scorpion Moruga nebo aspoň Habanero)
Nálev
- 20 kuliček černého pepře
- 8 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 lžička soli
- 300 ml běžného lihového octa
- 600 ml vody
Já nakládám do velké skleněné sklenice se skleněným uzávěrem z Ikea obchodu a vejde se tam cca 7 špekáčků.
Postup
- Jako první věc si dáte vařit nálev. Do hrnce dáte všechny ingredience na nálev a necháte na ohni vařit až začne probublávat.
- Během vaření nálevu si nakrájíte cibuli na půlkolečka, chilli na nudličky.
- Nakrojíte špekáčky. Jednu vnitřní stranu potřete hořčicí a druhou chilli pastou.
- Pak jemně nasypete mletou papriku a vložíte plátek okurky a trochu chilli nudliček.
- Na dno sklenice dáte část cibule, trochu chilli, naplněné špekáčky a pak znova. Cibule, chilli špekáčky a to tak dlouho, dokud není sklenice plná. Na závěr zasypete poslední vrstvou cibule.
- Sklenice je plná, tak ji zalijete teplým nálevem a uzavřete.
- Takto necháte den stát při pokojové teplotě a pak dáte do lednice. Tam necháte minimálně 6 dní a můžete zkusit poprvé ochutnat.
Nejlepší jsou domácí utopenci s dobrým čerstvým chlebem. To je pak prostě gastro orgasmus.
- Čím kvalitnější špekáčky jsou, tím lépe.
- Nešetřete také na množství cibule.
- Utopenec má pálit, tak nebuďte „srábotky“ a něco pálivého k nim přihoďte. V případě největšího strachu alespoň feferonka.