Cuketová polévka: Když nevíte co s cuketami


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Úterý, 25 listopadu, 2025
Doba čtení: 2 minut

Znáte to období? Tu dobu, kdy jdete venku a potkáte známé a konverzace začíná: „Dobrý den, nechcete cuketu?“. Zahrady všech pěstitelů praskají ve švech. Všichni zasadili 5 semínek a teď jim rostou ty monstra a oni nevědí co s nimi. My je na zahradě pěstujeme taky. Ale umíme je vcelku zpracovávat. Od placek, plněných cuket, různých buchet, vložka do leča a nebo prostě jednoduchá, ale moc dobrá cuketová polévka. Děláte ji taky? Ne? Tak ji zkuste.

Cuketová polévka
Cuketová polévka

Cuketa je taková zvláštní zelenina. Nejsem jejím milovníkem, protože je to pro mě takové vodnaté nic. Ani zajímavá chuť, ani zajímavá konzistence. Vždy se to musí něčím výrazně ochutit, jinak je to taková nuda šeď. Přitom ji mnozí pěstují o duši a pak neví co s ní. Stejně tak i my a tak z ní musíme tvořit, chtě, nechtě.

Suroviny

Tohle je jednoduchá polévka a ačkoliv je to „jednodruhovka“, do hmoty přidávám brambory. Cuketa je taková vodnatá a ty brambory tomu dají trošku krémovou strukturu.

  • 1 střední cuketa
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 50g másla
  • 200g smetany ke šlehání (malá smetana)
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř

Volitelně si do polévky můžete dát i nastrouhaný parmazán nebo pecorino.

Jistě jste si všimli i opečeného rohlíku na polévku, tak ten si určitě udělejte, je to s ním mnohem, ale opravdu mnohem lepší. Budete potřebovat jen

  • Rohlík
  • Máslo

Postup

Příprava této polévky je neskutečně jednoduchá a když to shrnu, tak se příliš neliší od přípravy smetanových polévek z květáku či brokolice.

Cuketová polévka
Cuketová polévka
  1. Nakrájejte si potřebnou zeleninu cibuli, brambory, cuketu.
  2. Na másle orestujte cibuli do sklovita. Určitě není nutná nějaká barva, jelikož pak by opečená cibule významně ovlivnila jemnou chuť polévky.
  3. Přidejte brambory a promíchejte.
  4. Přidejte cuketu a promíchejte.
  5. Prolisujte 2 stroužky česneku a promíchejte.
  6. Lehce osolte a opepřete.
  7. Vše zalijte vývarem. Jaký vývar to bude záleží na tom, jaký máte. Nicméně rozhodně doporučuji vývar. Pokud vývar nemáte, tak použijte i bujónovou kostku. Jen s čistou vodou bude polévka dost nijaká.
  8. Nechte vařit, než bude vše měkké.
  9. Nyní požijte mixér, například tyčový, a celou polévku rozmixujte do hladka. Nechte chvilku provařit.
  10. Přidejte smetanu, promíchejte.
  11. Přidejte muškátový oříšek, případně dochuťte solí.
  12. Chcete-li si zvýraznit chuť, můžete přidat volitelně trochu nastrouhaného sýru parmazán nebo pecoprino.
  13. Nechte krátce zavařit.

Během vaření polévky si připravte krutony z rohlíku. Nakrájejte si rohlík na kostky a chvíli opékejte na pánvi jen tak na sucho. Jakmile je již rohlík trochu křupavý, přidejte kousek másla a nechte všechny kousky obalit. Pak chvíli opékejte na barvu. Tyto krutony polévku neskutečně doplní, já to tak absolutně miluji.

Související články:

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *