Toast s ryzci a sýrem Gouda


Chuťovky, Fastfood / streetfood, Jen tak recepty, Mezinárodní / Čtvrtek, 29 května, 2025

Procházím si fotky a koukám, že se mi tam zatoulaly fotografie toastů z loňského podzimu. Bylo to období, kdy zase ukrutně rostly houby. Pod našimi smrky opět vyrostly velké desítky ryzců smrkových. Dával jsem je do všeho, co jsem našel nebo si vymyslel. Něco jsme i rozdali. A z posledních zbytků jsem si udělal toast s ryzci a sýrem Gouda. Vážně jsem už nevěděl z nich udělat jiného. Byl jsem neskutečně překvapený, jak moc dobré jídlo to bylo. Letos, pokud zase porostou, tak si ho uděláme zase. A já se možná i podělím s rodinou :-).

Toast s ryzci a sýrem Gouda
Toast s ryzci a sýrem Gouda

Suroviny

Zapečené toasty jsou neskutečně vděčná záležitost. Nekonečné množství kombinací. Někdy mi přijde, že neexistují limity. Jen za mě, nedávat věcí zbytečně mnoho. Jelikož jsem zde chtěl, aby ryzci byly v jídle skutečně cítit, zvolil jsem sýr Gouda. Je chuťově jemný, je tučnější, takže přenos chutí je zajištěn. Proto doporučuji opravdu použít Goudu.

  • libovolné množství Ryzců smrkových (záleží kolik jich budete mít, na jeden toast předpokládám cca menší hrst)
  • 2 plátky sýru Gouda (mladý)
  • 2 plátky dobrého toastového chleba (já používám ten velký super soft, white)
  • máslo (na opečení ryzců a na opečení toastů)
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín

Orientační množství surovin pro realizaci jednoho toastu. Ryzec je chuťově krásně výrazný, nerozbředne se při přípravě, proto jej není nutné dávat do toastu kvantum.

Toast s ryzci a sýrem Gouda
Toast s ryzci a sýrem Gouda

Postup

Příprava zapečených toastů je možné provádět buď na pánvi, což je případ tohoto receptu, ale úplně stejně můžete použít kontaktní gril. V případě nouze můžete použít i takový ten zapékací toaster. Pro mě v rámci tohoto recept mi přišlo jako nejlepší postup, postup s pánví, aby se toast nerozmáčkl. Pokud byste měli nějaký vlastní toastový chleba, určitě by to recept posunulo ještě o galaxii dál.

  1. Ryzce očistěte, nakrájejte a opečte na pánvi na másle. Ochuťte špetkou drceného kmínu, solí  a pepřem.
  2. Nyní si naplníte toast. Pořadí je: toastový chleba, plátek sýru Gouda, opečení ryzci, plátek sýru Gouda, toastový chleba.
  3. Toast pak opékejte na pánvi na trošce másla, které dá toastům krásnou chuť, barvu a křupavou kůrčičku.
  4. Při opékání zakryjte poklicí, aby se vám sýr uvnitř krásně roztekl a propojil se s ryzci.
  5. Před rozkrojením chvíli počkejte, aby vám vše hned nevyteklo. Toast musí malinko vychladnout.

Super „easy“, co? A ta chuť. Vůbec se nebudete chtít dělit.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *