Minikoblížky myší ocásky


Česká, Chuťovky, Dezerty, Jen tak recepty, Sladká jídla / Pátek, 6 listopadu, 2020

Vybavuji si to jako by to bylo dnes. Táta nás jako děti brával na krytý bazén, když se nedalo koupat venku. A vždy, když jsme se vrátili domů, notně unaveni, tak pro nás naše mamka měla vždy něco dobrého. Jednou z těchto dobrot byly právě tyto minikoblížky, kterým jsme říkali myší ocásky. Když se podíváte na fotografie, tak vám to asi dojde. Při tvarování a smažení koblížků se vždy vytvořil takový ocásek, který byl pro tyto koblížky typický. Výhodou je, že příprava těsta je naprosto triviální, trošku dá práci jejich smažení, ale celkově se dá říct, že celá příprava je velice jednoduchá. Tyto minikoblížky jsme doslova milovali a dodnes si je moc rádi uděláme. Není to žádná zdravá a vyvážená strava, ale je to tak dobré.

Proto jsem si řekl, že se s vámi o tento recept musím podělit. Vaše děti budou nadšené a vlastně všichni budou nadšení, jelikož se jedná o báječnou chuťovku, kterou budete zobat, zobat, zobat, dokud nebudou všechny pryč. Já jsem navíc závislák co se koblih týče. Proto si je nekupuji, snědl bych jich totiž kila. A moje Zuzka mi vždy říká, můžeš si dát jeden na Vánoce. Takže tyto malinké koblížky si udělám a nemusím je započítávat do limitu :-).

Minikoblížky myší ocásky
Minikoblížky myší ocásky

Suroviny

Velice pravděpodobně budete mít doma vše potřebné. Mnou uváděné množství dá na hezkou mísu minikoblížků, takže pokud budete chtít jen na „košt“, tak můžete dělat i jen z poloviční dávky.

  • 1 velký bílý jogurt (380-400g) vybírejte spíš tučný
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 sáčky vanilkového (vanilinového) cukru
  • špetka soli
  • olej na snažení (bude jej potřeba docela dost)
Minikoblížky myší ocásky
Minikoblížky myší ocásky

Postup

Postup je vskutku velice jednoduchý a kdyby nebylo smažení trošku nebezpečnou věcí, tak bych řekl, že by vám mohly pomáhat i vaše děti. Bohužel horký olej je velké riziko a tak pokud zapojíte děti, tak pouze do přípravy těsta a pak třeba do zdobení.

  1. Do kastrůlku si dejte olej a začněte jej zahřívat na sporáku. Počítejte s tím, že koblížky musí v oleji plavat, když se smaží. Proto já používám menší kastrůlek, abych nepotřeboval tolik oleje. Sloupec oleje je odhadem přibližně 10 cm  vysoký, možná víc. Rozhodně musí být olej před smažením horký, aby po vložení těsta se toto začalo hned smažit. Pokud by byl olej nedostatečně horký, tak by těsto kleslo na dno, kde by se přilepilo.
  2. V míse smíchejte suroviny: jogurt, mouka, prášek do pečiva, vejce, vanilkový cukr, sůl. Vzniklé těsto bude mírně lepivější, ale to nevadí a vůbec z toho nemějte strach.
  3. Pomocí dvou kávových lžiček tvarujte z těsta malé koblížky a vkládejte do horkého oleje.
  4. Smažíte dokud nemají krásnou hnědou barvu. Během smažení se pěkně nafouknou a většinou se samy obracejí, což je bezva.
  5. Po usmažení koblížky osušte na papírovém ubrousku, aby jste odsáli přebytečný olej.
Minikoblížky myší ocásky
Minikoblížky myší ocásky

Servírování

Minikoblížky můžete jíst rovnou jen tak, jak jste je usmažili. Nejsou příliš sladké, což může někomu vyhovovat. Nicméně, také je můžete obalit v moučkovém cukru nebo ve skořicovém cukru. My si na ně často mazali marmeládu. Naše nejoblíbenější byla vždy rybízová nebo jahodová. Skvělá kombinace je také s Nutellou. Také se můžete pokusit minikoblížky plnit pomocí stříkačky či plničky, jako se to dělá u klasických velkých koblih.

Minikoblížky myší ocásky
Minikoblížky myší ocásky

V příspěvku jsem již zmínil, že samotné koblížky nejsou příliš sladké. Takže pokud máte rádi samotné těsto sladší, můžete do těsta přidat o trochu více cukru. Musíte však mít na zřeteli, že pokud budete koblížky doplňovat cukrem na povrchu nebo marmeládou nebo Nutellou, tak aby jste pak celek neměli příliš sladký.

Minikoblížky myší ocásky
Minikoblížky myší ocásky

Za tohle vás budou vaše děti milovat dvojnásob.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *