Zapečené těstoviny s uzenou slaninou, smetanou a sýrem


Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Pondělí, 27 února, 2023

Dnes tady mám další z receptů, který nepatří na vrchol gastronomie. Jenže se snažíme stále více a maximálně zužitkovávat suroviny, které nám doma zůstávají a plýtvání prostě není na pořadu dne. Koukám do lednice a vidím tam zbytek tvrdého aromatického sýru, smetanu, kde se pomalu a jistě blíží datum spotřeby, v mrazáku je kus uzené anglické slaniny. Jak to zpracovat? Rovnou jsem si řekl, že by bylo fajn vylepšit klasické zapečené šunkofleky. No, a tak přesně vznikly zapečené těstoviny s uzenou slaninou, smetanou a sýrem. Radost jsem měl hned dvakrát. Poprvé, když jsem dokázal zužitkovat všechny zbytky, které doma byly a podruhé, když jsem ochutnal a zjistil, že je to velice chutné, jelikož ten aromatický sýr tomu dal nový rozměr.

Zapečené těstoviny s uzenou slaninou, smetou a sýrem
Zapečené těstoviny s uzenou slaninou, smetou a sýrem

Plýtvání není naše cesta

Není to poprvé, kdy vařím ze zbytků. Snažíme se vždy vše maximálně spotřebovat. Zároveň se snažíme minimalizovat většinu toho, co vyhazujeme. Vaříme s rozmyslem a pokud to jen jde, tak věci plánujeme. Je několik věcí, které již delší dobu děláme.

  • Třídění odpadu je pro nás již mnoholetá samozřejmost, nicméně poslední 2 roky máme i bioodpad, který dáváme do Bokashi kompostéru a pak odvážíme na statek, kde je buď zakopeme na zahradě nebo na klasický kompost.
  • Když vařím ze zeleniny, tu před zpracováním dobře umyju, a i slupky z mrkve, brambor, celeru, petržele, natě z e zeleniny, to vše používám buď k posílení vývaru nebo k uvaření zeleninového vývaru.
  • Vývar z brambor často nevylejeme, ale buď z něj uvaříme oukrop nebo jej použijeme i jako posílení chutí do polévek nebo omáček.
  • Než začnu vařit, prohlédnu si lednici nebo mrazák a snažím se vařit pouze z toho, co doma máme. Nebo se snažím vymyslet nějaký recept pouze z toho co doma máme. A když to nejde, tak minimálně zvolím recept, který spotřebuje něco, co v lednici leží. Často dostaneme něco, co nemůžeme hned spotřebovat, a tak je nutné přemýšlet a vymýšlet. Vězte, oni mi miláčkové doma všechno nejedí. Tak je to někdy boj. Ale já nic nevyhodím, to tedy ne.
  • Přebytky zamrazíme a dojíme později, aspoň se nemusí vařit každý den. A když toho je moc, tak se najde pár našich známých, kteří rádi ochutnají něco jiného, než co si vaří doma.
Zapečené těstoviny s uzenou slaninou, smetou a sýrem
Zapečené těstoviny s uzenou slaninou, smetou a sýrem

Suroviny

Tak co jsme potřebovali na tento „eko“ pokrm? Nebylo toho moc. Bylo to však vše, co doma již bylo.

  • těstoviny (ty jsem smíchal z nějakých zbytků, takže trocha fleků, půl balíčku kolínek, vy můžete použít jakékoliv těstoviny, které doma máte)
  • 300g uzené anglické slaniny (ta mi zůstala z nějakého vaření, a tak jsem si ji zamrazil, nyní na ni přišla ta správná chvíle)
  • 1 střední cibule
  • 2 vejce
  • 200g sladké smetany (31%)
  • 100ml mléka
  • 200g tvrdého aromatického sýru (ten nám zůstal založený vzadu v lednici a už byl tak tvrdý, že jsem ho nastrouhal na téměř prach, klasická konzumace již nehrozila)
  • sůl
  • pepř
  • troška oleje
Zapečené těstoviny s uzenou slaninou, smetou a sýrem
Zapečené těstoviny s uzenou slaninou, smetou a sýrem

Postup

Obavy z náročnosti nejsou na místě, protože to já prostě nedělám. Navíc nemám příliš času, v práci to mám teď dost náročné, tak se snažím vařit efektivně. A v noci se vařit dá, ale né každý den.

  1. Dejte vařit těstoviny do osolené vody do měkka.
  2. Během vaření těstovin si dejte do pánve kapku oleje a na kostičky nakrájenou uzenou anglickou slaninu. Tu opékejte, abyste vypekli tuk. Moji miláčkové jsou háklivější na tučné maso, a tak jsem opékal až do vypražení.
  3. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a tu opečte na barvu. Velmi pravděpodobně se vám to vše bude lehce chytat na dno pánve, nepropadejte hned panice. Klidně to malinko přichytit nechte a pak přidejte trošku vody, která vám ten výpek odtrhne ode dna.
  4. Jakmile máte cibuli krásně zlatou a měkkou, vmíchejte smetanu. Nechce dojít k bublání.
  5. Vmíchejte nastrouhaný aromatický sýr. Jelikož byl dost tvrdý, bude nutné jej trochu povařit, aby se se smetanou spojil.
  6. Nyní opepřete, ale se solí buďte opatrní. Slanina je sama o sobě dost slaná a ten sýr může být taky slaný. Tak možná jako já, nebudete solit vůbec.
  7. Předehřejte si troubu na 180°C.
  8. Nechte směs zchladnou. Jelikož do ní potřebujete vmíchat vajíčka. Když je dáte do horké směsi, tak by se vám hned srazily.
  9. Vajíčka rozmíchejte v cca 100ml mléka.
  10. Mléko s vajíčky vmíchejte do směsi.
  11. Do pekáče, ve kterém budete zapékat, dejte uvařené těstoviny a vmíchejte směs slaniny, smetany, sýru a vajíček.
  12. Dejte do trouby a zapékejte cca 1 hodinu nebo do chvíle, kdy se vám začne tvořit lehce krusta.

Servis

Tak a máte hotovo a již jen jak do toho. Nechávám zapečené těstoviny trošku zchladnout. Ne moc, ale tak, aby se dály krásně krájet a nerozpadaly se. K zapečeným těstovinám se náramně hodí nakládané okurky, my máme své vlastní, které jsme dělali loni. Nicméně můžete v rámci zpracování použít i jinou chutnou nakládanou zeleninu, červenou řepu nebo nějakou kvašenou zeleninu. To vše se k tomu náramně hodí. A pokud máte již něco otevřeného, tak to využijte a neplýtvejte. Dobrou chuť.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *