Dršťková polévka z kotrče


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Úterý, 15 listopadu, 2022

Houbové šílenství ještě nekončí, a tak tady pro vás mám další recept. Dršťková polévka z kotrče kadeřavého je klasika. Jeden z prvních receptů, které musíte z kotrče vyzkoušet. A já to musel zkusit také a musím říct, že je to skvělé, škoda, že jsem neměl kotrče více, abych mohl zkusit i další recepty. Snad se mi poštěstí i příštích letech.

Letos jsem si našel svého prvního kotrče kadeřavého a byl jsem nadšený. Všude jsem četl, že je to výjimečná houba, kterou naleznete zřídka. Myslím, že letos to neplatilo, jelikož lidé, kteří chodili do lesa častěji než já a sbírali houby, jak zběsilí jich přinesli požehnaně. Prostě houby rostly všude a v neskutečném množství a rozmanitosti.

Dršťková polévka z kotrče kadeřavého
Dršťková polévka z kotrče kadeřavého

Suroviny

U hub je to občas složité. Kotrče jsem našel pouze jednoho a nebyl to bůhvíjaký obr, tak vám asi neřeknu, kolik jej budete potřebovat. Nicméně určitě mohu říct, že když budete mít kotrče opravdu velikého, tak to není problém, prostě když tak přidáte na tekutinách. Ve finálním pokrmu, bych rád měl toho kotrče více, ale většího jsem prostě nenašel.

  • 1 kotrč kadeřavý
  • 1 vetší cibule
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 zarovnaná lžíce sladké mleté papriky
  • 1 stružek česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru (nejlepší je hovězí, ale můžete použít i kuřecí, vepřový nebo zeleninový)
  • hrst sušené majoránky
  • lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • sůl
  • pepř
Dršťková polévka z kotrče kadeřavého
Dršťková polévka z kotrče kadeřavého

Postup

Hned v úvodu postupu bych se rád zastavil u čištění kotrče kadeřavého. Vzhledem k tomu, že tato houba je velice členitá, jak již napovídá její název, tak je nutné ji řádně očistit. A jelikož má mnoho záhybů, tak je skutečně nutné houbu řádně rozebrat, nakrájet a pak nejlépe v sítu pořádně propláchnout.

  1. Mám rád přípravu, a tak si v prvním kroku vše hezky připravte. Očistěte kotrč a nakrájejte jej. Nakrájejte cibuli na drobněji, oloupejte stroužek česneku.
  2. Do hrnce dejte tuk (sádlo nebo olej) a orestujte cibuli na barvu.
  3. Pak přidejte nakrájený kotrč, drcený kmín a sladkou mletou papriku. Chvíli restujte.
  4. Přidejte lžíci hladké mouky a opět chvíli restujte, než zavoní.
  5. Zalijte vývarem a důkladně rozmíchejte.
  6. Přidejte sůl a pepř. Opatrně. A nechte vařit cca 20 minut. Během vaření přidejte také propasírovaný česnek, přibližně po 10 minutách vaření.
  7. Ochutnejte, případně dochuťte solí. Vhoďte hrst v dlaních promnuté majoránky a nechte ještě provařit cca 5 minut.
  8. A můžete servírovat, polévka je hotová.
Dršťková polévka z kotrče kadeřavého
Dršťková polévka z kotrče kadeřavého

Něco navíc

Polévky tohoto typu nás mohou svádět k tomu si s nimi trošku pohrát. Takže pokud máte rádi více přesnídávkovou polévku, pak můžete použít více mouky, aby byla polévka hustší. Pokud máte rádi pálivé, pak můžete použít místo sladké papriky papriku pálivou nebo si můžete přiostřit nějakým mletým sušeným chilli nebo rovnou čerstvé chilli, pokud jej máte. Já osobně si často přiostřuji, jelikož mám pálivé opravdu rád. Například do práce si nosím malou klíčenku s mletým chilli. Občas na mě lidé koukají zvláštně, ale já jsem schopný si dát chilli do čehokoliv.

Dršťková polévka z kotrče
Dršťková polévka z kotrče
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *