Rozvoz jídla až domů, uspokojí vás?


Zamyšlení / Pondělí, 28 března, 2022

Doba je zvláštní. Pandemie COVID-19 v jistém slova smyslu změnila naše chování v oblasti stravování. Před pandemií jsme chodívali do restaurací, kantýn nebo jsme si nosili jídlo z domova. Jenže COVID-19 nás v některých obdobích uzavřel doma a my si najednou museli poradit jinak. Začalo veliké šílenství, kdy si všichni začali vařit a společně s tím se ve velkém rozjel rozvoz jídla a rozvoz potravin.

Rozvoz jídla
Photo by Jon Tyson on Unsplash

Já bych se v tomto mém zamyšlení rád soustředil na rozvoz jídla, jelikož rozvozu potravin jsem se již v minulosti věnoval, když jsem zkoušel různé firmy, jako jsou například Rohlík či iTesco. Celé mé zamyšlení berte, jakou mou osobní zkušenost, můj přístup, můj názor. To, že vy budete mít názor jiný rozhodně není špatně. Takže pojďme si říct, jak to u nás doma probíhalo.

Před

Už to jsou 2 roky, co nám tady život začal komplikovat COVID-19. Do té doby jsme si žili naprosto bezstarostný život. Já již nějaký ten rok psal svůj blog a vařil jsem si pro radost. Chodili jsme do práce, takže obědy povětšinou řešila kantýna, hospůdka či restaurace. Naprosto výjimečně jsem si do práce objednával jídlo s dovozem. Když jsem býval na home office, tak jsem si rád uvařil něco svého nebo jsem si čas od času něco objednal (bylo to takové zpestření). Rozvoz jídla jsme využívali jen velice málo. Vždy jsme si objednávali něco, co doma nevaříme nebo co ještě neumím. Takže to bylo často vietnamské jídlo, arabské jídlo, thajské jídlo, pizza, dobré burgery a podobně. Společností, které rozvážely jídlo nebylo mnoho a nabídka byla taková, jaká byla.

Zavřeni doma

Pak nás zavřeli doma. Nebo možná jsme se doma zavřeli sami. Tak či onak začalo šílenství, protože si všichni doma začali vařit a péct. A šílenství to bylo doslova, jelikož lidé vykupovali mouku, těstoviny, droždí a podobně. Nejen, že si doma chtěli dělat vše, ale zároveň se rozhodli se zásobit, jelikož s pandemií přijde, nějaká apokalypsa, možná dokonce nukleární zima. Všichni najednou vařili a pekli o sto šest a já to viděl i na blogu, protože čísla návštěvnosti najednou vystřelily vzhůru, jako rakety Elona Muska. Jenže hned vedle začal vystrkovat růžky rozvoz jídla.

Pomalu pečená vepřová pečeně s chlupatým knedlíkem
V době lockdownu všichni vařili doma o sto šest, stejně jako my

Firmy, které začaly nabízet rozvoz jídla se začínaly rozrůstat. Tam kde jezdily auta (taxíky), tak tam začínali nabízet jídlo. Tak to dá rozum. Nikdo nikam nesměl, a tak proč jezdit „taxíkem“. A k původním, službám na rozvoz jídla začínaly přibývat další. Mnohdy nabízely podniky, které ostatní ne, a tak jsme si mohli objednávat i z restaurací, které jsme navštěvovali v době před kovidové. I my jsme si začínali více jídlo objednávat a zkoušet. Mám pocit, že nás to docela bavilo.

Rozvoz jídla – dnes

Jestli čekáte, že označím dobu jako post kovidovou, tak to asi ještě nějakou chvíli ne. Ale po 2 letech, kdy rozvoz jídla docela frčí se na něj můžu podívat docela s odstupem času. A možná si zkusíme odpovědět i na tu otázku, zda nás nebo konkrétně mě, uspokojí. Za ty dva roky jsem již mnohé vysledoval. Služba jako taková funguje velice dobře. Samozřejmě hlavně ve městech. Jakmile se ocitnete někde na vesničce, máte povětšinou smůlu. Mnoho podniků se zapojilo, samozřejmě, největší zastoupení mají bistra, u restaurací to nyní je již horší. Jde dost o to, že mnoho restaurací se malinko postavilo na odpor, jelikož poplatky za rozvoz pomocí specializovaných firem jim natolik snižovalo marži, že jim došla trpělivost a začali prodávat během kovidu raději jen z okýnka.

Rozvoz jídla - objednávka
Klasická objednávka při rozvozu jídla

Co mě mrzí?

Takže zde je první věc, která mě mrzí. Ačkoliv je v systému rozvozů mnoho podniků, jejich pestrost malinko zšedla. Najdete nejvíce asijská bistra, pizzerie, různé fastfoody. Klasických restaurací je dle mého názoru čím dál tím méně. Předpokládám, že mnoho restaurací, které se nechtěly zbavit rozvozu jídla, raději zvolila rozvoz vlastní. Jenže pak ten rozvoz zajišťují jen v nejbližším okolí. A zde se dostávám k další věci, která mě mrzí. Dost omezený okruh rozvozu. Prakticky si i dnes přes firmy zajišťující rozvoz můžete objednávat pouze jídlo ze svého okolí. Mnoho bezvadných podniků je dál od vás a tam se dozvíte, že jste mimo oblast rozvozu. Čím to je? Mohu se jen domnívat. Buďto to nenabízí rozvozová firma nebo se jim to finančně nevyplatí anebo by nebyli schopni pokrýt poptávku z větší oblasti.

My, pokud si objednáváme rozvoz jídla, je to vždy když máme chuť na něco asijského, občas na pizzu a výjimečně něco z české kuchyně (tu si raději uvaříme sami. Četnost objednávek z naší rodiny klesá. Upřímně řečeno, ta služba není nikterak levná. Není výjimkou, že pro naši „pidi“ rodinu, objednám za 800 Kč a více. Možná jsme jen rozežraní, ale ty ceny jsou jaké jsou. Ber nebo nech být.

Co funguje?

Tak či onak se jedná o již vyladěnou službu. Vždy najdete mnoho podniků, kde si můžete jídlo objednat. Doba rozvozu není nikterak dlouhá, běžně se pohybuje v rozmezí 30-60 minut. Najdou se výjimky, které atakují časy mimo tento rozsah, a to jak v pozitivním slova smyslu, tak i v negativním. Pokud dojde k problému, rozvozová firma se k tomu okamžitě postaví čelem. Buďto nějakým bonusem, pokud to trvalo příliš dlouho nebo nějakou refundací, pokud se objednávka z jakéhokoliv důvodu neuskutečnila.

Existuje odpověď na otázku, zda vás služba rozvozu jídla uspokojí?

Řekl bych že ano. Jen bude vcelku Šalamounská.

Ano

Za předpokladu, že cílíte na jídlo, které je nabízené v rámci rozvozu, budete spokojeni. Podmínkou je, najít si podniky, které vám budou vyhovovat. My si našli bistra a restaurace, kde nám chutná. Hodně vám napoví hodnocení podniků. Takže pokud volíme asijskou kuchyni, rychlou pizzu, kebab a podobně, mohu říct, že nás to uspokojí. Ale to my nemůžeme jíst často.

Ne

Pokud očekáváte nějakou vysokou gastronomii nebo očekáváte jídlo ze své oblíbené restaurace z opačného konce města, máte smůlu. Tady prostě zvolte osobní návštěvu nebo si ověřte, zda váš oblíbený podnik nenabízí vlastní rozvoz k vám. Klasická služba rozvozu jídla vás prostě neuspokojí a budete zbytečně rozčarovaní. My jsme se s tím již smířili.

Tak jak to mám já?

Já jsem rád, že ta možnost tady je. Ale myslíte, že mě to uspokojí?

Photo by Loes Klinker on Unsplash
Photo by Loes Klinker on Unsplash

Nabídka

Osobně vnímám nabídku málo pestrou. Prakticky se tam neustále točí to samé. Největší část jsou různé fastfood a bistro pokrmy. Takže klasická Asie, Pizza, Kebab, Burgery a podobně. Občas do toho vstoupí česká kuchyně, nicméně ne vždy z nějaké restaurace, ale z tzv. českého bistra. Je to povětšinou na jedno brdo. Jsou však výjimky. I nabídce rozvozů najdete restaurace, a to je pak jiná. Skutečně dobrá jídla, vykoupená také svou cenou. Ale tak to je.

Služba

Služba rozvozu jídla funguje opravdu dobře a můžete se na ni spolehnout. Časy většinou sedí, občas bývají i rychlejší. V případě problémů, umí situaci vyřešit a když to zhavaruje úplně, prostě vám vrátí peníze a jako omluvu přidají nějaký ten kredit navíc.

Ceny

Jsem přesvědčen, že ceny odpovídají dnešní době. Prostě to vše vyletělo nahoru a jakmile si nakupujete z domova, tak přihodíte ještě něco navíc, nějaké to pití, plus musíte zaplatit obal, plus musíte zaplatit dovoz. A pak vás může cena malinko vystrašit. Ale je nutné si uvědomit, že všechno něco stojí a vám to přivezou až domů, pod nos.

Jedna věc mi opravdu chybí

Moc mi chybí, že si nemůžu objednat jídlo mimo můj perimetr. I kdyby to bylo jen pár metrů, prostě jsem už mimo. A já bych si klidně i připlatil za dovoz, jenže ta možnost tady není. Někdy se do dá vyřešit jinou rozvážkovou společností. Když to neumí Bolt, tak to možná umí Wolt nebo Dáme jídlo anebo prostě nikdo, a to pak máte smůlu. To mi fakt chybí a vlastně i štve. Ale co jsem já, abych si diktoval.

Můj verdikt

Nemůžu říct, že mě rozvoz jídla uspokojí. Je to pro mě většinou pouze „nouzovka“, když potřebuji jídlo pro rodinu a nemám čas nic uvařit, protože a jednoduše pracuji do roztrhání těla. Dát si jednou za čas jídlo z bistra je pak vlastně i fajn. Dokonce máme štěstí, že kousek od nás je skvělá burgrárna a burgery od nich jsou naprostá pecka. Dokonce nám přivezou i české jídlo z opravdové české restaurace (bohužel nabídka je tak skromná, že už ani nevíme co si objednat, abychom nejedli pořád stejné jídlo od nich). Bohužel mnoho podniků, které máme rádi jsou mimo naši oblast.

Takže neuspokojí, ale jako řešení nějaké nouzové situace je to vcelku dobrý. Hlavně ta služba funguje dobře a můžete se na ni většinou spolehnout. A jak jste spokojeni vy? Využíváte služby rozvozu jídla? Pojďte to probrat do komentářů pod příspěvkem.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *