Na chlebíčky zdravě


Dieta, Pomazánky, Studená kuchyně / Sobota, 26 ledna, 2019

Měli jsme doma návštěvu a jelikož Vánoce jsou svátky obžerství, tak jsme chtěli návštěvu pohostit a zároveň nemít špatné svědomí z porušení životosprávy. To byl hlavní důvod k mému zamyšlení, jak nabídnout zdravé chlebíčky, které naše stravovací pravidla nerozcupují na ty nejmenší kousíčky. Již jsem pár zdravých věcí na pečivo dělal, tak bych měl být schopný něco vymyslet a připravit. Mým cílem bylo, aby vše obsahovalo pokud možno co nejméně sacharidů, nebylo tam zbytečně mnoho tuků a bílkoviny by byly ve většinové převaze. Musím upřímně přiznat, že ne vždy se mi to tak úplně podařilo, ale myslím, že to, co jsem nakonec připravil bylo zdravé a snad i trošku dietní.

Zdravé a krásné chlebíčky a to včetně skvělého nízkosacharidového pečiva Večerní chlebík od Penam
Zdravé a krásné chlebíčky a to včetně skvělého nízkosacharidového pečiva Večerní chlebík od Penam

Pečivo

První a velice důležitou věcí je zvolit to správné pečivo. Dnes nám již výrobci vycházejí vstříc a proto by neměl být problém narazit ve svém supermarketu na tzv. proteinové pečivo nebo minimálně na nízkosacharidové pečivo. Já jsem si velice oblíbil chleba od firmy Penam, který se jmenuje Večerní chlebík. Pro mě to je skvělý kus pečiva, který vám dlouho nevydrží. Ne, že by ztvrdl, ale po čase začne plesnivět, takže jej musíte opravdu sníst během pár prvních dní nebo jej musíte prostě zamrazit. Tento Večerní chlebík je velice chutný, opravdu mám rád jeho chuť, má báječnou konzistenci, je vláčný měkký a opravdu jíte pečivo, křoupou v něm oříšky, prostě paráda. Ale ta největší pecka, on obsahuje pouze 2,2 g sacharidů ve 100 g výrobku.

Jako jasně, kaloricky to zas jako celek není tak úplně ultradietní, ale za mě, obrovský palec nahoru. Jsem moc rád, že podobné pečivo dnes již lze takto snadno koupit, pokud jej tedy na krámě mají, bývá i přes svou vyšší cenu rychle vyprodaný. Nějak jsem si jej ještě nevyfotil, tak sem snad fotku doplním později, protože nějak nechci tahat fotku z internetu. No a tímto jsem vlastně chtěl říct, že tohle je přesně to pečivo, které jsem na své zdravé chlebíčky použil.

Jaké kombinace

Dnes to nebude tak úplně o receptech, jako spíše o nějaké inspiraci, která může někomu pomoci, pokud bude hledat něco na odlehčení. Proto se nezlobte, pokud zde nyní nenajdete recepty na konkrétní pomazánky, není to potřeba a nebo tady již jsou a já vás na ně odkážu.

Chlebíček s Guacamole podle Kamu, rajčátky a polníčkem
Chlebíček s Guacamole podle Kamu, rajčátky a polníčkem

Chlebíček s Guacamole

První chlebík jsem si přát trošku exotičtější a jelikož mám moc rád avokádo, tak jsem zvolil prostě naprostou klasiku. Tedy chlebíček s Guacamole, rajčátkem a polníčkem. Nicméně od doby, kdy jsem dělal své Guacamole, které bylo spíš takovým dipem, jsem měl možnost si vyzkoušet i jiné recepty, tak jsem zde zvolil recept od Kamu. No a jelikož byla Kamu v Mexiku, jak mnozí víte, tak jsem použil onen originální recept, který ve svém pořadu ukázala. Takže si můžete Guacamole od Kamu vyzkoušet nebo můžete použít Guacamole podle mnou zveřejněného receptu. Upřímně? Ten od Kamu je mnohem lepší a nedávno jsem jedl ještě lepší, ale to zase někdy příště.

Chlebíček s Humusem ochuceným sušenými rajčaty, paprika a na ozdobu polníček
Chlebíček s Humusem ochuceným sušenými rajčaty, paprika a na ozdobu polníček

Chlebíček s Humusem

Druhý chlebíček má v sobě také velký kus exotiky. Je to chlebíček s Humusem. Humus já naprosto zbožňuji, bohužel vím, že není příliš dietní, ale je zatraceně zdravý a hlavně chutný. Obrovskou výhodou je, že jej dnes koupíte prakticky kdekoliv, kvalita není nijak špatná, koupíte mnoho různých příchutí, takže si opravdu můžete vybrat dle svého gusta. Humus se k Večernímu chlebíku velice hodí a navzájem se krásně doplňují. Na ozdobu troška čerstvé papriky, polníček a další skvělý chlebíček je zde. Já si občas Humus doma udělám sám, je výtečný, ale například tento jsem normálně koupil v supermarketu. Konkrétně tento byl ochucený sušenými rajčaty. Nicméně mám velice dobrého kamaráda, který pochází z arabských dálek a tak se můžete těšit, že vám zde nějaký ten opravdový recept na Humus podle něj dám.

Chlebíček s pomazánkou z tuňáka a Cottage
Chlebíček s pomazánkou z tuňáka a Cottage

Chlebíček se zdravou tuňákovou pomazánkou

Třetí chlebíček pro vás rozhodně nebude překvapení a navíc jsem zde využil recept, který jsem tady již publikoval. Takže zde máme chlebíček se zdravou Tuňákovou pomazánkou s Cottage. Tak tento recept ode mě znáte a je fakt moc fajn. Já mám osobně raději naši klasickou tuňákovou pomazánku, ale pokud to má být zdravé, tak tato je špička.

Chlebíček s pomazánkou alá krab
Chlebíček s pomazánkou alá krab

Chlebíček s pomazánkou alá krab

A poslední chlebíček jsem dělal hlavně pro Zuzku, která má tuto pomazánku moc ráda a tudíž jsem udělal chlebíček s pomazánkou alá krab. Samozřejmě, že nejlepší tato pomazánka v sobě musí mít minimálně tunu majonézy, jenže to nešlo, dělám přeci zdravé chlebíčky. Takže jsme použil tu nej-ligh-tovější Lučinu a jen tak na chuť přidal 1 lžičku majonézy. No tak dobře, byly to 2 lžičky. Chuť byla parád a po této pomazánce se na stole jen zaprášilo.

Všechny chlebíčky pohromadě, i když nás bylo 5, tak jsme je všechny nesnědli. Prostě dietáři (... dietáři všech zemí spojte se ...)
Všechny chlebíčky pohromadě, i když nás bylo 5, tak jsme je všechny nesnědli. Prostě dietáři (… dietáři všech zemí spojte se …)

Asi jste si všimli, že na jedné fotce trčí z boku malá miska s nějakými klobáskami, tak jsem vám jen chtěl říct, že ty klobásky jsou speciální klobásky ze speciální keto diety, kterých můžete sníst i kilo a při tom zhubnete. Dobrá, jsou z Lidlu a prostě to byla taková hříšná chuťovka, když už jsme takto společně slavili opožděné Vánoce.

A co jsem vám chtěl tímto říct? Až budete jednou po nějakém obžerství (to je naprosto v pořádku), tak si můžete na odlehčení udělat zdravé chlebíčky v této podobě. Ne jen, že jsou zdravé, ale jsou také velice chutné.

Pokud máte i vy své oblíbené zdravé varianty pokrmů, tak se s námi o ně podělte zde v komentářích, abychom se mohli dále inspirovat.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *