České kuřecí špagety, které budete vy i vaše děti milovat


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Pátek, 17 března, 2023

Náš prcek Kuba roste jako z vody a je čím dál tím vybíravější. Nicméně, když se jej zeptáme, co by si přál, abychom uvěřili k obědu, tak si můžeme odpovědět sami. Vždy z něj vypadne, že špagety. Jako děti jsme to měli podobně, protože moji rodiče nám v době, kdy Husák trůnil na hradě, často vařili české kuřecí špagety. Není to takové to „blitíčko“ ze školních jídelen, kantýn a čtyřkových hospod. Nejsou to spagetti pomodoro. Je to ryze česká varianta špaget s kuřecím masem a omáčkou. Ta chuť je natolik jednoduchá, že jsem ještě nepotkal dítě, kterému by to nechutnalo. U dospělých tomu bývá jinak, jelikož býváme již labužníci, a tak si špagety spojujeme povětšinou s italskými recepty, ale když člověk přijme ten koncept českých špaget, oprostí se od předsudků, tak najednou zjistí, že je to moc dobré jídlo. Tak co? Jdete do toho? Uvaříme si české kuřecí špagety?

České kuřecí špagety
České kuřecí špagety

Jako dítě jsem neznal spagetti

Nejsem už náctiletý, není mi dvacet ani třicet. Můj věk dosáhl čísla 46 a tak směřuji směle k padesátce. Takto to na mě působí děsivě, ale jinak je mi to vlastně jedno. Nějak si věk nepřipouštím. Kubíkovi jsou 3 a díky němu se cítím být mladíkem, no ne? Tak malé dítě přeci nemůže mít žádný stařec. Nicméně, ať už se cítím jakkoli mlád, pamatuji si, že jsem jako dítě neznal spagetty, nebo chcete-li pastu. Znak jsem kolínka, špagety, fleky a podobně.

V době mého mládí jsme příliš necestovali, a tak jsme ty světové recepty neznali. Můj táta moc rád vařil, a to už od svých studentských let. A právě na vysoké škole v Brně si vařili levné studentské špagety. Když už nebyl chudým studentem, recept si upravoval, pak mu do toho hrábla máma a vznikl recept na špagety s něčím, čemu by se dalo říkal guláš. Ale moje mamka to chtěla ještě nějak upravit, protože neměla hovězí maso, a tak vznikly naše české kuřecí špagety. Vaříme je dodnes a dodnes je máme rádi, stejně jako naše děti. Je to stejně oblíbené jídlo, jako oranžové školní rizoto.

České kuřecí špagety
České kuřecí špagety

Suroviny

Tento recept má jednu obrovskou výhodu. Obsahuje suroviny, které jsou naprosto běžné a většinu z nich máme doma ve spižírně a v lednici. I samotná příprava je neuvěřitelně rychlá, takže nezabere ani moc času. Takže když se hladovci ozvou, můžete jejich hlad a chutě velmi rychle zahnat.

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 střední cibule
  • 1 rajský protlak (140g)
  • 1 sterilovaný hrášek v mírně slaném nálevu, malý (200g)
  • 2 stroužky česneku
  • nastrouhaný Eidam (40-45%tní)
  • Špagety, vaječné
  • rostlinný olej
  • 200ml vody
  • 2 lžičky cukr
  • sůl
  • pepř
České kuřecí špagety
České kuřecí špagety

Postup

Víte, že já si nejraději vše chystám dopředu, abych pak již jen vařil. Tady to je jednoduché, protože přípravy moc není. I tak si ji udělám vždy dopředu. Často vařím večer, aby měli moji miláčkové co jíst na druhý den, když jsem v práci. Navíc zvládnu při vaření i koukat na nějaký seriál či film, tak je fajn, když to odsýpá o ruky.

  1. Nakrájejte si kuřecí maso na menší kousky, nakrájejte cibuli nadrobno a oloupejte si česnek.
  2. V nižším hrnci nebo vyšší pánvi si rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli do sklovata.
  3. Přidejte kuřecí maso, lehce jej osolte, přidejte trochu pepře a opečte, aby se důkladně zatáhlo.
  4. Přidejte rajský protlak, promíchejte a lehce jej zarestujte.
  5. Vypláchněte konzervu po protlaku a přilijte do pánve, promíchejte.
  6. Vysypte celou konzervu sterilovaného hrášku, včetně láku. Promíchejte.
  7. Přilijte cca 150-200 ml vody, promíchejte a uveďte k varu.
  8. Prolisujte do směsi česnek, promíchejte, stáhněte plamen, zakryjte pokličkou a nechte cca 10-15 minut dusit. Tím se všechny chtě spojí.
  9. Zkontrolujte konzistenci a pokud by byla příliš vodou, chvíli redukujte, pokud by byla příliš hustá, přidejte trošku vody.
  10. Ochutnejte a případně dochuťte solí či pepřem. Určitě budete mírně doslazovat cukrem, vychází to na cca 2 kávové lžičky.

To kdy si uvaříte špagety záleží dost na tom, kdy si budete omáčku s masem vařit. Pokud vařím večer, tak si samozřejmě špagety uvařím až před obědem, aby byly čerstvé. Jinak si je dejte vařit během přípravy omáčky. Nejlepší jsou samozřejmě hned po uvaření.

Naservírované špagety
České kuřecí špagety

Servis

Máte-li vše uvařeno, můžete servírovat. Před tím si však nastrouhejte sýr. Nám tam prostě nejvíce sedí český Eidam, ale mám raději, pokud je tučnější. Třicítka není v tomto jídlem mým šálkem kávy. Já miluji sýru hodně, takže jsem schopný si to celé zasypat jemně nastrouhaným sýrem, ale my si to udělejte tak, abyste byli spokojeni.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

8 Replies to “České kuřecí špagety, které budete vy i vaše děti milovat”

  1. Dobrý den, představa toho sterilovaného hrášku, navíc ještě včetně nálevu, se mi zdá naprosto hororovákdo dává do guláše hrášek???Pochopila bych červenou, zelenou papriku nadrobno a klidně mraženou kukuřiciOvšem proti gustu žádný „dišputát“
    Hezký den

    1. Rozumím a chápu, že představa pro Vás může být nepochopitelná. Ale máme to takto vyzkoušeno již mnoho let. Tak to zkuste a uvidíte. Nebo je pro Vás ta představa natolik odpudivá, že pro Vás pak tento recept není. Každý to máme jinak. Ono to co říkáte mi kamarád říkal taky, pak ochutnal a zjistil, že to je pro něj je v pohodě.

    2. Hrášek se dává i do mexického guláše. Místo papriky protlak a jí se s rýží a také se sype sýrem. Méně známé ale výborné. Najděte si recept.

    1. Velice děkuji za názor. Kečup si tam samozřejmě dát můžete. My jej nedáváme. Je to omáčka stylově blíže ke guláši. Ale co by člověk čekal, že se vařilo v osmdesátkách u nás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *