Nůž Kai Seki Magoroku 4000 ST 145 mm Santoku (malý)


Nástroje a vybavení kuchyně / Úterý, 22 února, 2022

Nůž Kai Seki Magoroku 4000 ST 145 mm Santoku (malý) AB-5221 je druhý Santoku nůž firmy Kai. Prvním nožem KAI, který jsem si pořídil byl Kai Seki Magoroku série 4000 ST 180mm Chef AB-5223 a dalším pak větší bráška Santoku Kai Seki Magoroku série 4000 ST 165mm Santoku AB-5222. Tyto nože jsou prostě super a já nemohl jinak, než koupit vše co šlo. No za ty prachy? Neber to. A když už tady píšu o tomto malém mazlíkovi, musím také říct, že dnes již koupit nejde a budete se muset poohlédnout o jiné sérii, a že jich je. Jen nevybírejte to nejlevnější.

Kai Seki Magoroku 4000 ST 145 mm Santoku
Kai Seki Magoroku 4000 ST 145 mm Santoku

Nákup

Tento nůž jsem si koupil na podzim roku 2019 na portálu eBay. Celý nákup jsem prováděl na základě výborné zkušenosti s těmito noži. Vzhledem k tomu, že máme rok 2022 a já si tyto nože neustále chválím, hovoří asi za všechno. Nicméně se dá říct, že ať koupíte jakýkoliv nůž KAI, nemůžete sáhnout vedle. Tak či onak, doporučuji volit vždy řadu, která nebude tou nejnižší, i když i ta, splní svůj účel velice dobře.

Kai Seki Magoroku 4000 ST 145 mm Santoku
Kai Seki Magoroku 4000 ST 145 mm Santoku

O jaký nůž jde

Nůž Santoku je vlastně Chef nůž japonského typu. Čepel je jinak tvarovaná oproti klasickým nožům, které jsou běžné například v Evropě. Nůž Kai Seki Magoroku 4000 ST 145 mm Santoku, jak je uvedeno v popisku má čepel dlouhou 145 mm. Může se zdát, že je zbytečné mít 2 nože Santoku a z toho jeden tak krátký. Já jej však překvapivě používám rád a nejen já. Práce se zeleninou, kde se mi nechce operovat s velkým nožem ne skvělá a tento nůž velice dobře doplňuje možnosti mých nožů. Nůž je vyroben z nerezové molybdenové oceli, tedy neočekávejte žádnou damaškovou ocel. Jeho údržba je velice snadná a pokud se k němu chováte s úctou, pak vám vydrží ostrý opravdu velice dlouho. Bohatě stačí ocílka, mytí v ruce a pak si vyžádá broušen na brusném kamenu pouze 1x za rok.

Kai Seki Magoroku 4000 ST 145 mm Santoku
Kai Seki Magoroku 4000 ST 145 mm Santoku

KAI

Firma KAI má dlouholetou tradici čítající až 700 let a čerpá ze zkušenosti z výroby samurajských mečů. Výrobě špičkových kuchyňských nožů se věnuje již od roku 1908 a to v mnoha různých sériích dle materiálů, typů a kvality.

V jejich sortimentu si jistě vybere, jak ambiciózní domácí kuchař, tak i profesionál a všichni si přijdou na své. Kvalitu jejich produktů podporují použité materiály a jsou významné také svou dlouhou trvanlivostí, kvalitou a u vyšších řad i krásou.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.