Domácí sýr – Jednoduchý lis na sýr Tescoma (2)


Nástroje a vybavení kuchyně, Výroba potravin, Výroba sýrů / Čtvrtek, 4 ledna, 2018

V prvním díle o výrobě domácích sýrů jsem vám popsal svou motivaci proč. Zmínil jsem se také o tom, že jsem od svých kamarádek dostal jednoduchý lis na sýr od Tescomy. Myslím, že je to bezva věc pro první pokusy. Získáte kompletní vybavení, pomocí kterého můžete zkusit vyrobit svůj první sýr. Díky lisování získáte kompaktní sýr. Pojďme si tedy ukázat, co vše získáte koupí tohoto výrobku, souprava pro přípravu čerstvého sýru Della Casa.

Souprava pro výrobu sýrů Della Casa (Tescoma)
Souprava pro výrobu sýrů Della Casa (Tescoma)

Souprava pro výrobu sýrů Della Casa (Tescoma)

Je samozřejmě možné takové sýry vyrábět i bez podobných výrobků, ale máme přeci radost, když si můžeme udělat radost nějakou vychytávkou. Pro mě to je výborná věc pro vstup mezi sýraře.

Koupí tohoto výrobku získáte vše, co pro první sýr potrebujete.

  • forma na sýr, cedník
  • víko
  • dózu
  • pružinu
  • lisovací kotouč
  • podnos
  • 5 kusů netkaného plátna (to si pak můžete dokupovat nebo si koupit mimo volnou metráž)

Plátno je možné použít opakovaně, pokud jej po použití pořádně properete u usušíte. Společně se soupravou obdržíte své první jednoduché recepty na čerstvý sýr. Tyto recepty si samozřejmě ukážeme. Obrovskou výhodou těchto receptů je to, že je bez jakýchkoliv dalších věcí zvládnete doma a jsou skutečně vyzkoušené. Co vám v této sadě bude chybět a nutně potřebujete je teploměr. Jaký použijete je na vás. Buďto si v Tescomě pořídíte jejich teploměr nebo si koupíte jiný nebo použijete co doma máte jako já. Já kdysi pořídil teploměr na zavařování, který není příliš pohodlný, ale do začátku stačí. Pokud tedy chcete vyzkoušet výrobu sýrů jako já, tohle je možná cesta a téměř nic to nestojí.

Velice jednoduchý obrázkový návod jak s toto soupravou vyrobíte domácí sýr (obrázek jsem si vypůjčil ze stránek Tescomy)

Jak jsem zmínil, tak není nutné mít podobný výrobek. Pokud se rozhodnete se o ten nejjednodušší sýr, pak pokud máte doma nějaký jemný cedník, zvládnete to i tak. Čerstvé sýry, pokud máte několik forem, se často vkládají do sebe a lisuje se pouze jejich váhou. Ale vy si nechcete udělat radost? 🙂

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *