Slovenský večer


Letem gastro světem, Slovenská / Pátek, 16 září, 2016

Než se dostanu k aktuálním aktivitám a přiznávám, že mezi nimi bývají i delší prodlevy, tak jsem se rozhodl sem umístit první z našich tématických kulinářských večerů z putováním po zemích a ochutnáváním a zkoušením a tak vůbec. Takže slovenský večer je tady.

Slovenský večer - Halušky s brynzou
Halušky s brynzou

Je to již nějaký pátek, kdy jsme si s Verčou a Payou řekli, že si musíme něco dobrého uvařit. Myšlenka padla na halušky s brynzou. Společně s tímto se však zrodil nápad, že bychom takhle mohli postupně cestovat kolem naší republiky, postupně se jí vzdalovat a vyzkoušet recepty z celého světa. Vaření nás baví, pití taky🙂, tak proč do toho nejít. Tímto receptem jsme si vlastně splnili Slovensko a pro příští gastronomický výlet jsme si zvolili Maďarsko.

Halušky s brynzou

Recept na slovenské halušky s brynzou mě naučila maminka mého skvělého kamaráda Petra Kožára. Bohužel nemohu posloužit přesnými váhovými údaji, protože i na Slovensku mi vše ukazovali od oka.

Suroviny

Na samotné halušky toho nepotřebujeme mnoho:
  • Brambory syrové (1 větší brambora na osobu)
  • Hladká mouka (nejlépe 00)
  • Sůl
Dále budeme potřebovat:
  • Máslo
  • Špek
  • Brynzu (nejlépe nějakou dobrou domácí a pokud bude Májová je to nejlepší)
  • Pažitku (s tou jsem se setkal jen u Kožárovců, ale je to naprosto boží)

Postup na halušky je jednoduchý

Brambory nastrouháme na struhadle úplně na jemno. Je to ta část struhadla jakoby korunky (ne slzičky). Vznikne tak taková kaše, přidáme sůl, mouku a to vše v takovém poměru, aby vznikla lepkavá a táhnoucí se hmota, která pak půjde dobře protlačit přes síto na halušky. Ve velkém hrnci uvedeme vodu k varu a tam pak přes síto natlačíme halušky. Až všechny vyplavou, máme uvařeno a můžeme je vytáhnout a dát do mísy.

Před tím si na troše másla vyškvaříme na kostičky nakrájený špek. Já jej krájím na kostičky cca 1 cm a po vyškvaření mají pro mě tu oblíbenou velikost. Množství záleží na každém, někdo má rád hodně omaštěné halušky a hodně špeku, někdo méně.

Slovenský večer - Domácí brynza
Nejlepší brynza je domácí brynza. Tuto mi přivezl kamarád Peter Kožár z Martina. A jak sám říká, nejchutnější je ta jarní, kdy se ovce pasou na mladé trávě.

Když máme vyškvařeno a uvařeno, tak jen smícháme uvařené a horké halušky s brynzou, vyškvařeným špekem, přelijeme vyškvařeným sádlem a máslem zpod špeku a nasypeme vcelku dost na jemno nakrájené pažitky. Vše důkladně promícháme a pak už se můžeme jen kvalitně „přežrat“, protože to se vážně nedá zastavit.

16.5.2015 bude maďarský večer, tak jsem zvědavý, jak se nám povede hovězí perkelt (marhapörkölt) s noky (nokedli) podle receptu mé maďarské kolegyně z práce.

Edit 26.10.2019

A pokud by jste chtěli vidět, jak mě tyto halušky učili, tak se podívejte na video (čas 19:54), které pochází z této návštěvy slovenského Martina.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *