Pivo & Burger festival 2019


Akce / Neděle, 26 května, 2019

Tak nám ten rok zase neuvěřitelně utekl. Letošní jaro je doslova aprílové a tak najednou koukám, že je před námi již 4. ročník festivalu Pivo & Burger. Časově nám to krásně vychází, jen ještě týden před konáním nebyla předpověď moc optimistická. Loňská vedra nehrozila, naopak hrozily přeháňky. Ten nahoře se však nad námi slitoval a tak se v neděli 19.5.2019 ráno probouzíme do částečně slunného dne. Teploty mají atakovat až 25°C, tak by to mohlo bejt cajk. Ranní pokrm máme střídmý, protože si musíme nechat co nejvíce místa v bříšku na burgery a pivíčka. Festival musel mít dle mého názoru rekordní účast návštěvníků, což tedy bohužel neplatilo o naší partičce, jelikož tentokrát vyrážíme v počtu 4 a to se k nám přidal náš báječný kamarád Peter, který loni nebyl. Nálada je však výborná a když už se blížíme pěšky z Florence ke Karlínskému náměstí, tak vůně z grilů již ve mě vyvolává Pavlovův reflex, díky kterému za sebou zanechávám jasnou stopu.

Vstupujeme

Nemohu se zbavit dojmu, že letos je účast opět hojnější a musím pochválit pořadatele, že se na to velice dobře připravily. Přibylo více sezení a i prostor, který tento festival zabírá se mírně zvětšil. I přes to vše musím říct, že hned ze začátku je vcelku narváno a my se musíme k některým stánkům doslova probojovat. Již z loňska máme své favority, které nesmíme zapomenout navštívit a tak svírám v dlani plánek festivalu a hledám, kam se podíváme hned ze začátku.

Bohužel mí milovaní Take Eat EZ jsou až téměř na konci a tak první návštěva směřuje ke stánku Naše maso. Burgery ze stařeného hovězího byly loni bezkonkurenční a šli jsme si loni dokonce přidat. Mají volno a tak nemusíme běžet. A už to začíná. Překonávám trochu nevrlost, když vidím burger ve stánku za 185Kč, ale loni to bylo doslova foodporno, tak jsem ochoten se plácnout přes kapsu.

Někdy vás nepotěší

Najednou dostávám studenou sprchu, která mě probouzí z mého blaženého snění. Zuzka, která se na Naše maso nemohla dočkat mi vráží burger do ruky se slovy, že tohle ona jíst nebude. Zprvu nechápu, ale pak mi to dochází. To maso je téměř syrové. Nechápu, nic je nehoní a oni to neudělají ani jako medium, ani jako medium rare, tohle je prostě téměř syrové a bez chuti. Milimetrová vrstva na povrchu je „jakoby“ opečená, ale zbytek syrový a téměř studený, hm. Navíc fantazie se zde nekoná a tak dostáváme dobrou housku, téměř syrové maso, ochucenou majonézu, nakládané okurky a cibuli. No loni to bylo něco úplně jiného a asi o 1000% lepší. Takové zklamání a hned na začátku. Věřte mi, já mám rád syrové maso, ale tady se to vážně nepovedlo. Maso na burger a to i když je stařené, se prostě musí trochu opéct, aby se zvýraznila chuť, aby natáhlo trochu toho kouře, aby to byl burger. Spláchneme to výtečným pivem od pivovaru Albrech, jasná věc, je to IPA a to nám hned vylepší náladu.

Take Eat EZ

Když je milujete, není co řešit

Co teď? Asi to projdeme a zjistíme, kde si dáme další kousek, který nás již snad nezklame. Kousek od kostela již vidím jak vlajky vlají, mír volají, mír volají. Ta světle modrá barva trucku Take Eat EZ mě dokáže vždy tak rozněžnit. Je to láska již nějakou dobu a já lehce v transu. Ani pořádně neposlouchám, že ostatní jdou ke stánku Želva Burger Baru. Já prostě jdu k Take Eat EZ, šmitec. Už se známe, jako od vidění, no a tak jsem již vítán přátelským pozdravem. Já nemusím vybírat, vždy vím, co budu chtít již dlouho dopředu a dnes vím, že toho budu chtít více. Na začátek si objednávám ne Miss Piggy, jako obvykle, ale trhané vepřové v burgerové housce, sýrovým chipem, BBQ omáčkou, nakládanou cibulí a jalapnos. Ta bulka je dokonalá, neuvěřitelně vláčná, na povrchu krásně pevná, masa hromada, chutí přehršle, dokonalé porníčko. A proto jsem si kousl jednou, Zuzka možná 3x a Veve, po té co většinu vdechla, utřela si BBQ omáčku z pusy, vydechla a říká:“ani to moc nepálelo“.

Take Eat EZ a jejich trhané maso v bulce

Želva

Zatím co já jsem čekal na jídlo u Take Eat EZ a vykecával jsem se, tak zbytek stál u stánku Želva Beers & Burgers. Zuzka tam má vždy vyhlídnutý svůj oblíbený burger obsahující omáčku s Morugou. Takové to domácí pálení, to mají miláčci rádi. Takže ačkoliv jsme byli na festivalu již od začátku, tak u Želvy se čekalo klidně 25 minut na burger, tedy pokud chcete právě ten s Morugou. Ono to dává smysl, dělat burgery vždy po skupinách a Hellboye zas tolik lidí nechce, tak jsme si museli počkat, až se jim nashromáždí více objednávek.

Želva Beers & Burgers

To čekání jsme si zkrátil vdechovaním té úžasné laskominy od Take Eat EZ, takže se to dalo krásně vydržet. To jsme však netušili, jaké další čekání nás ten den ještě bude čekat.

Nabídka burgerů od Želvy

Nebojte se nic, hlídali jsme si přísun tekutin a jakmile Hellboy dorazil, šli jsme si na chvíli sednout na trávu, jelikož to postávání v davu si vybírá daň v podobě bolavých nožiček. A nebudu lhát, když svítilo sluníčko, malinko se naše těla ohřívala, takže trocha stínu neuškodí.

Hellboy Želva Beers & Burgers
Hellboy, Zuzka je konečně spokojená

Omyl

Času není nazbyt a tak jdeme hledat další dobroty, do kterých bychom se mohli zakousnout. Chtěli jsme vyrazit ke stánku další naší oblíbené restaurace, která dělá burgery. Jenže jsme sáhli o stánek vedle a místo burgeru od Blackdog jsme si objednali burger u stánku Falkon Burger. Zuzka čeká, než burger připraví a já mám zase žízeň.

Nedělal jsem si poznámky, tak vážně netuším, co jsem zrovna pil, ale pivo to bylo dobrý.

Nadšená Zuzka přibíhá, drží macka od Falkon Burger a ta holka je zase smutná. Další syrový kousek. Lidí je hodně a některé stánky to evidentně řeší, rychlou přípravou. Za stařené maso se prostě neschovaj. To by to museli prodávat jako tatarák. Takže opět jedno kousnutí a Zuzka vše předává dál, že tohle opět jíst nebude. Chudák, má na to dnes opravdu smůlu. Já začínám být zklamaný, jelikož loni jsme se s takovými přešlapy nesetkávali. Prostě je vidět, že lidí hodně a stánky řeší více kvantitu než kvalitu. Smutné.

Falkon Burger a další syrový kousek

Sázka na jistotu

Teď už si nemůžeme dovolit sáhnout vedle a tak já s Petrem vyrážíme zpět k Take Eat EZ, tam chybu neuděláš a Zuzka míří, nyní již správně k Blackdog. U Take Eat EZ si dáváme klasiku v podobě zapečených sandwichů s trhaným masem. Já absolutní klasiku s trhaným vepřovým a hromadou jalapenos navíc, Peter si dává s trhaným hovězím. Tohle miluji, ale i tak se dobrovolně dělím se svou dcerkou Veve. Po zkušenosti se již nebojí chilli, takže to do sebe pěkně tlačí. Peter je kluk odvážnej, ten se mnou vždy zkouší chilli ať to pálí, jak to pálí.

Take Eat EZ – Miss Piggy – Zapečený sandwich s trhaným vepřovým masem, můj nejoblíbenější
Take Eat EZ zapečený sandwich s trhaným hovězím masem
Tlačí to do sebe odvážně
Já si užívám tu rozkoš

Davy na festivalu s každou hodinou rostou a fronty se prodlužují. Vede to až k tomu, že vybíráme stánek s pivem, kde to není moc daleko a my vidíme, kdy se fronta zmenší, abychom nemuseli postávat ve frontě a mohli si užívat sezení, které se nám podařilo ukořistit.

Davy, davy a davy

Blackdog, wtf?

Po 30ti možná i více minutách přichází Zuzka od stánku Blackdog a je opět smutná. Chudák si vystála frontu s lístkem s pořadovým číslem 1087, wtf? A to co drží v ruce stojí za zamyšlení. O restauracích Blackdog jsem vám již několikrát psal. V Berouně je pro mě top jejich Žárlivá manželka, která přivedla Zuzku k lásce k burgerům. Já velice rád navštívím i jejich restauraci v Praze, kde si rád objednávám jejich Atomic, kdy vždy dodávám maximálně pálivý. Jenže to co přináší Zuzka nelze popsat. To je chudý příbuzný, totálně odbytý burger. To jim to vážně za to stojí, si takto kazit svou reputaci, své dobré jméno? Upřímně musím říct, že mě tímto přístupen naštvali. Aspoň jedno plus jim dám, maso bylo správně propečené, ale jinak … Piďi maso, žádná fantazie, nic co by říkalo Weeeeee Areeeeeeee Blackdog, ale dělej a další. Nuda.

Obrovské zklamání z Blackdog

Burger od Blackdog Zuzce malinko zhořknul, za ty prachy :-(. Nicméně jej snědla, protože měla už dost hlad a nic moc více ji nezbývalo. Všude je více a více lidí a tak šance, že někde jinde to bude lepší je mizivá. Je vidět, že čím více je tato krásná akce populární, tím horší to je s kvalitou a začíná se hrát na kvantitu. Jsou i výjimky, stánky, které si podrží svou laťku vždy a za všech okolností. Bohužel je zde mnoho takových, kteří prodají hodně za hodně a víc neřeší.

Velký palec nahoru pořadatelům, letos přidali další sezení, děkujeme
Akce rozhodně vydařená
I přes zklamání z některých burgerů. nejsme smutní, užíváme si to

Počty burgerů a piv rostou. Zuzka si sehnala ještě jeden burger s trhaným masem, Peter si doplnil energii hotdogem, Veve neodolala belgickým hranolkům a já si dal další pivo.

Dog’n’roll
Belgické hranolky
Pivo, pivo, pivo

Jdeme domů

Letos se nás sešlo jen pár. Naše trio doplnil tentokrát jen Peter, ale já to chápu. Akcí je každý rok víc a víc, mnohým se narodily prckové, jiní slavili výročí, jiní byli na rybách, ale tak už to bývá. Nicméně, odcházíme spokojeni. Bříška plná a dieta je zase v pr…i. Příště jdeme zas, to je jasný. Tajně doufám, že se stánky, které to letos odflákly do příště chytnou za nos a připraví něco lepšího. Již si je budeme hlídat více a pokud budou chtít příště předvést to co letos, ztratí tím své věrné zákazníky. Pořadatelům moc děkujeme, opět akci posunuli o kus výše a je vidět, že neusnuli na vavřínech a myslí na nás, na své návštěvníky, kteří jejich snahu ocení. A pivovary? Ty byly letos skvělé a já osobně jsem nezaznamenal žádný krok vedle. Piva byla úžasná všechny.

Pivo a Burger festival v Karlíně, jehož již čtvrtý ročník jsme navštívili byl super. Rozhodně doporučuji sledovat tuto akci a pokud jste zde ještě nebyli, tak si příští rok udělejte čas. Stojí to za to.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *