Domácí sýr – Jak se rodí sýr (3)


Výroba potravin, Výroba sýrů / Středa, 10 ledna, 2018

Než se vrhneme do výroby svého prvního domácího sýru, pojďme si říct, jak vzniká sýr, ale jen ve zkratce. V budoucnu se určitě dostaneme více do detailů, ale nyní si myslím, že je správné si říct, jak to funguje. Nemám ambici tady vše dopodrobna rozepsat. K tomu slouží bezva publikace, které si časem určitě koupíte (jako já 🙂 ), protože vás bude zajímat, jak vznikají sýry, jak se liší jejich výroba a co vše doma vlastně zvládnete a co vše k tomu budete potřebovat.

Jak vzniká sýr

Takže, jak se narodí sýr? Základem je dobré mléko. Rozhodně nekupujte nějaké trvanlivé hnusy, nejsou dobré. Nejlepší je mléko přímo od chovatele krav, koz, ovcí, ale funguje vcelku slušně i čerstvé mléko z obchodu. Mléko zahřejete na požadovanou teplotu a pomocí syřidla jej necháte srazit. Tímto se snažíte z mléka odstranit co nejvíce vody. Výsledek pak ještě lisujete, čímž z mléka odstraníte další vodu a formujete jeho konzistenci.

Před sýřením je možné mléko naočkovat i specifickými kulturami, které vám zajistí vznik specifických sýrů (to snad vyzkoušíme později).

Srážet mléko můžete kyselinami, syřidly nebo přirozeným zkvašením.

Vylisovaný čerstvý sýr pak můžete okamžitě konzumovat jako čerstvý sýr nebo jej pak necháte zrát a tvrdnout.

To je v kostce úplný základ, nicméně každý sýr vyžaduje přesný postup a ty si snad časem vyzkoušíme. Nicméně se nemusíte bát, já budu začínat tím nejlehčím, tedy sýry čerstvými, které budu srážet pomocí kyselin (přírodních) a teprve pak budu experimentovat dál se složitějšími postupy.

Ocet a citrón
Při prvním pohledu by člověk řekl, co má tohle co společného s výrobou sýrů? Jsou to přeci pomocníci při výrobě sýrů. Ocet a citrón vám mohou posloužit při výrobě jednoduchého čerstvého sýru.

Během seriálu určitě narazíme na výrobu dalších produktů z mléka, které můžete doma vyzkoušet. Takže se těšte na domácí jogurt, zakysanou smetanu a mnoho dalšího, co se nám bude hodit při výrobě různých sýrů a vůbec celkově v kuchyni.

Já vím, že jsem to vzal hodně stručně, ale myslím, že na začátek se zatěžovat spoustou teorie by bylo kontraproduktivní. Vždyť můžete použít Google a detaily a odborné články si najít. Já hlavně chtěl, aby jste pochopili, co je hrubým základem. Srazit, lisovat, zrát.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *