Základní bulky na hamburger


Americká, Jen tak recepty, Pečivo / Pondělí, 13 března, 2017

Tak nějak jsem chtěl napsat, že mám tento recept už najetý, ale dělal jsem jej jen 2x. Na druhou stranu pokaždé bulky vyšly báječně a tak se s nimi mohu podělit a vězte, že neuděláte chybu. Pokaždé, když jsem jej dělal, tak to bylo na superball večer, protože k americkému fotbalu prostě hamburgery patří. Tak si jej pojďme projít a příště vám ukážu základní hamburger a třeba budeme časem dělat různé varianty.

Recept je stavěný na 12 bulek rozumných dvojručáků, ale pokud chcete čtyřrukáč, tak jich prostě uděláte méně.

Ingredience:

  • 450g hladké mouky (nejlépe 00)
  • 180ml vlažné vody
  • 30g povoleného másla
  • 30g droždí (čerstvé ne to sušené)
  • 25g cukru
  • 2 vejce +1 vejce na potření
  • 10g soli
  • sezamová semínka na posypání

V originálním receptu dávali místo másla olej, ale věřte, že s máslem jsou mnohem lepší. Tak pojďme si je udělat. Já vždy když něco peču, tak si vezmu malou mísu a pak to přendávám do větší a větší, tak se nebojte použit velkou mísu, ušetříte si práci a vlastně i úklid a mytí. Je mi jasné, že všichni používáte myčku, ale je potřeba ji šetřit, i ta 16ti letá z Ukrajiny má své hranice, tak aby vám dlouho vydržela ;-).

Dost bylo „vtipných řečí“, jdeme péct. Takže do mísy prosejete mouku, do ní uděláte důlek, nalijete trochu vlažné vody, nadrobíte droždí, nasypete cukr a v důlku promícháte tak, aby vám vzniklo uvnitř takové řidší těstíčko jako na palačinky. Kdyby se vám povedlo jej udělat moc husté, přilijete trošku vody, která vám ještě zůstala. Hodíte přes mísu utěrku, dáte na teplé místo, já vždy na topení a necháte 10 minut lehce rozkynout.

Po 10ti minutách se můžete pustit do těsta. Vlijete zbytek vody, přidáte 2 vejce, sůl a změklé máslo. Vše důkladně promícháte a začínáte hníst. Já jsem lenoch a tak vždy zapojím ručního robota, ale samozřejmě můžete pracovat ručně s vařečkou. Někde jsem četl jak dlouho máte hníst, ale ono to není o čase, ale o tom jak se těsto chová. Dobře uhnětené těsto se přestane lepit na mísu. Dobře, tak zhruba 10 minut, ale já to nikdy nestopoval. Opravdu se řiďte chováním těsta, to je věc, která vás nezradí a funguje u veškerého pečení pečiva stejně. Prostě jako když jsem se ptal své babičky a ona mi vždy odpověděla, až to bude. Opět přes mísu hodíte utěrku, dáte na teplé místo a necháte kynout 1 hodinu. Mě se to vždy protáhne, protože dělám ještě milión jiných věcí nebo si zrovna musím dovychutnat nějaký dobrý rum. Jo, teď si taky dovychtnávám příjemné Diplomatico :-D.

Vykynuté těsto vyklopíte na vál, nepodsypávejte moukou, jen si poprašte ruce můžete začít těsto trochu ručně hníst a pak i porcovat. Jak jsem psal, toto množství je na cca 12 bulek, takže si těsto hezky rozdělte na stejné kousky a začněte tvarovat bulky. Teď přichází zapeklitá situace, jak vám mám vysvětlit, jak se bulky tvarují. Já to umím z jedné pečící kuchařky a vůbec netuším, jak vám to popíšu. Takže nejprve si kousek těsta prohnětu na válu a pak vezmu prsty okraj a přetáhnu jej do středu a zatlačím. Těsto pootočím a udělám to znovu a tak pořád dokola. Nevím, zda je to tím pohybem, nebo těsto pořád kyne, ale začnou se dělat takové bubliny. Celé to opakuji tak dlouho, dokud není spodní strana krásně vypnutá a hladká. To poznáte. Bulku dáte na plech s pečícím papírem a přimáčknete, aby se trochu zploštilo. Mě se na plech těch 12 bulek vejde, ale jak to nakyne, tak se pak všechny potkají, takže pokud chcete dokonalé bulky, pečte po 6ti. Když už budete mít všechny bulky na plechu, překryjte je utěrkou nebo fólií a nechte je 15 minut odpočinout a znovu je připlácněte. Ony budou ještě kynout a nechcete mít místo bulek koule. Pak je necháte ještě hodinu kynout. Můžete je během kynutí i lehce rosit vodou, ale není to nutné. Když už čekáte na to poslední kynutí, rozehřejte si troubu na 220°C nebo pokud trváte na horkovzduchu tak na 200°C. Na dno trouby dáte nádobu na vodu, která vydrží tak vysokou teplotu a nepraskne. Pořádně vše rozehřát.

Přátelé, už je to tady. Máte vykynuto, tak si rozšleháte vajíčko a bulky jím potřete. Posypete sezamem a blíží se finále. Dáte plech do trouby, do nádoby na vodu vlijete vodu, ta vytvoří v troubě páru, rychle zavřít a pečete 10-12 minut. Po upečení vytáhnete bulky a necháte je vychladnout na roštu. Jestli jste četli recept na rohlíky, je to velice podobný postup. To chladnutí na roštu je fakt důležitý, aby se bulky zespodu neorosily a nebyly hnusný.

Příště si ukážeme úplně základní hambáč, ne ty kentusy z Mekáče. Streetfood RULEZ :-D.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *