Pokrmy čínské kuchyně krok za krokem, po čase zase v PRAKULu


Akce, Kurzy / Úterý, 16 září, 2025
Doba čtení: 9 minut

Po nějakém čase už zase sedím v práci a kontroluji hodinky, abych včas vyrazil na další zajímavý kurz v Pražském kulinářském institutu. Tentokrát je to kurz, který se jmenuje Pokrmy čínské kuchyně krok za krokem. Hlavou se mi honí spousta myšlenek. Potkám tam zase Romana Vaňka? Jací tam budou lidé? Co budeme vlastně vařit? Půjde mi to. Tentokrát tam nebudu sám, ale na kurz jdeme společně s mým skvělým kamarádem Petrem, kterého znáte i z jiných akcí, o kterých jsem tady již v minulosti psal.

Pokrmy čínské kuchyně krok za krokem

Jedná se o kurz, který provádí nás, milovníky čínské kuchyně, tajemstvím a kouzlem čínské kuchyně formou stir fry. Kurz by veden pod odborným dohledem a vlídným slovem šéfkuchaře Vladimíra Suchého, kterého můžete znát z hostivické čínské restaurace U koruny. V minulosti byl šéfkuchařem legendární čínské restaurace ve Vodičkově ulici, první čínské restaurace u nás.

Vladimír Suchý během kurzu v PRAKLu, v pozadí Pavel Vacek
Vladimír Suchý během kurzu v PRAKLu, v pozadí Pavel Vacek

V rámci kurzu byly připraveny 4 recepty:

  • Vepřové maso na pórku
  • Krutí maso se sezamem
  • Hovězí maso štěstí Šuang Si
  • Kuřecí Kung-pao

Pokud vám přijdou 4 recepty málo, tak se připravte, že to prostě nemůžete sníst. I já jsem s končil s plnými krabičkami jídla.

Jak jsem se ke kurzu dostal

Petr, můj kamarád, dostal kurz v Pražském kulinářském institutu jako dárek a vybíral si, co by se chtěl naučit. Když jsme to spolu probírali u pivečka, tak zmínil asijskou nebo čínskou kuchyni. Určitě, napadlo mě. Sám bych se chtěl v této kuchyni někam posunout, takže proč ne? A tak jsme si domluvili termín a já se doma vydal k objednávce tohoto kurzu. Vím, že ty kurzy nejsou zrovna levné. Na druhou stranu, když si vezmete kolik lidí se o vás stará, kolik jídla sníte, kolik piva vypijete (já tam pil jak duha), kolik nádobí zašpiníte a tak dále a tak dále, tak to vážně drahé není. A hlavně, ten zážitek je nepopsatelný. Tedy pardon, popsatelný je, jelikož o něm tady píšu, ale je naprosto skvělý a úžasný.

Jedině taxíkem

Pak už nastalo jen čekání na zvolený termín. A ten uběhl jako voda. Námi zvolený termín byla středa 23.4.2025 a začátek v 16:00. No tak to si budu muset vzít v práci minimálně půlden dovolené :-D. Já vlastně netuším, kolik času mi zabere cesta do Pražského kulinářského institutu. Takže, abych měl rezervu, tak raději vyrazím v 15:00 a po mých minulých zkušenostech, rozhodně pojedu taxíkem. A udělal jsem dobře. Pivečko bylo, bylo dobré a nebylo jej málo. Bylo jej tak akorát.

Jsem tu a můžeme jít na to

Přijel jsem brzo, ale už tak tam bylo vcelku dost lidí. Usměvaví a stejní nadšenci jako já a Peter. Peter malinko meškal a tak jsem zvolil zkracovač času, pivo. Malé samozřejmě. Čepovali mou milovanou Únětickou 10tku. A byla jako křen. Věřte mi, pokračoval jsem celičké odpoledne. Lehce jsem naslouchal okolním rozpravám a nasával tu atmosféru nadšení a radosti. I já se nemohl dočkat. Čínskou kuchyni miluji a naučit se ji dělat lépe byl vždy můj sen. Peter vchází do místnosti, jsme komplet a show může začít.

Vcházíme do místnosti, kde budeme vařit, klasická představovačka, pivo a tak. Dostáváme skripta s recepty. Dozvídáme se, co k čemu a kde najdeme. Vše je připraveno. Budeme vařit jídla v pořadí od nejsvětlejšího (nejméně výrazné) až po nejtmavší (nejvíce výrazné). Tak šup, šup. Už začínám mít hlad.

Vepřové maso na pórku

Nečekáte, že bych vám zde napsal ten recept, že? Ten si můžete vyzkoušet na kurzu v PRAKULu. Ale něco vám tady povím a snad neprozradím příliš.

Vepřové maso na pórku
Vepřové maso na pórku

Vláďa nám vyprávěl o sobě a o tom jak začínal a jak se učil. Víte, že se učil se Zdeňkem Pohlreichem? A tak nám během toho vyprávění taky hezky vařil a vařil nám právě vepřové maso na pórku. Jako první věc nám vysvětlit základ stir fry, tedy rychlé úpravy masa, zeleniny a tak, aby vše zůstalo křehké a šťavnaté. A musím říct, že to skutečně funguje. Není nutné použití žádného zkřehčovacího přípravku na maso. On to dělal jako můj taťka, když jsem byl malý. Tedy dělal to lépe. Promiň, tati. Základem je maso smíchat se škrobem a vejci a pak orestovat nebo spíše osmažit ve vyšší vrstvě tuku. Pak scedit tuk a pak už jen trocha tuku, zelenina nebo houby a pak maso a na závěr omáčky (zálivka), zahustit ještě trošku škrobem a voilá, lahůdka je na stole.

Vepřové maso na pórku
Vepřové maso na pórku

A my jsme se s Petrem taky snažili. Práce rozdělená stejným dílem. Já asi více ochutnával, ale Peter o to více vařil. A povedlo se nám to. Už teď mohu říct, že jsem si tento recept vyzkoušel i doma a klaplo to náramně, jen jsem to na přání paní domu udělal s kuřecím. A fakt super. Ale neměl bych mluvit jen o sobě, byl tam se mnou Peter a zde je náš společný výtvor.

Peter a naše vepřové maso na pórku
Peter a naše vepřové maso na pórku

Přijde vám Peter trošku vyhublý? Ne, to jen zatáhl břicho. Ba ne, Peter se blíží do krize středního věku a to chlapi dělají pár věcí. Buď si najdou milenku. Nebo si pořídí motorku nebo sportovní auto. Nebo začnou trénovat na maraton. No a Peter začal trénovat. A já? Já už mám 10 let motorku. Jo, jsem o 10 let starší. Plus mínus. A o svojí váze odmítám hovořit. Pojďme na další jídlo.

Krůtí maso se sezamem

Vladimír je kouzelník a já jeho vyprávění hltal stejně, jako jeho jídlo. Krůtí maso se sezamem chystal se svou grácií. Až by měl jedem pocit, že se nudí. To nemyslím negativně. Měl všechny pohyby tak sladěné, že vyprávěl, koukal na něco vedle a rukama krájel. Je vidět, že to nedělal poprvé. Moc mě překvapilo, že doporučuje na vaření stir fry sádlo, které má výhodu, že se dá použít opakovaně. A fakt, že jo. Dozvídáme se, že v Číně to tak dělají. A já nemám důvod mu to nevěřit, protože kamarádi, kteří byli v Číně, vyprávěli o čínském jídle spoustu věcí, které to jen potvrzují. Samozřejmě tady v bistrech pojedou nějaký rostlinný olej. Ale ty bistra tady, to je taková poloviční „Čína“. Ale i ta nám chutná.

Krůtí maso se sezamem
Krůtí maso se sezamem

A musím říct, že jsem tam tu chuť sádla vlastně ani nějak necítil. Když jsem doma vyprávěl, jak jsme vařili čínské recepty a používali sádlo, tak na mě všichni koukali jak na tvrdé Y. Vše jsme si značili a když Vladimír dovařil, okamžitě se sestavil štrúdl ochutnávačů.

Zatímco se tvoří fronta na ochutnávku, již nás děvčata obsluhují a chystají co budeme potřebovat
Zatímco se tvoří fronta na ochutnávku, již nás děvčata obsluhují a chystají co budeme potřebovat

A že je co ochutnávat. Malinko se přitvrdilo na chuti. V tomto receptu je použitá tmavá zálivka a díky tomu je jídlo výraznější. Ano, sójová omáčka zde tvrdí muziku.

Krůtí maso se sezamem
Krůtí maso se sezamem

Tak a teď, jestli to zvládneme i já a Peter. Co? No já myslím, že hádáte správně, povedlo, a jak. Jenže my rádi hodně tvrdou muziku. Teda já. A s Petrem si rádi přitvrdíme i dobré jídlo a tak syslíme pro sebe chilli pastu. Tipuji to na sambal olek.

Krasavec a krůtí maso se sezamem
Krasavec a krůtí maso se sezamem

Hovězí maso štěstí Šuang Si

A je zde rřetí pokrm a my s Petrem začínáme funět. Musím si dát další pivo, aby mi slehlo. Vladimír jede dál a valí pořádné bomby. 2 jídla, která jsme jedli, byla skvělá. Ale to netušíme co přijde nyní. Delikatesa, vám povídám. Na počátku jsem netrpělivě očekával, jak dopadne to hovězí. Tak prvně, Vladimír ví, jak na to, aby to bylo křehké a za druhé to byla hovězí svíce a ta prostě musí být křehká. Úpravou stri fry jsme dosáhli úžasné šťavnatosti. Takže, jak jsem napsal hned na začátku, byla to pecka.

Hovězí maso štěstí Šuang Si
Hovězí maso štěstí Šuang Si

Opět se na Vladimírovu ochutnávku stála fronta. Já jsem si vždy počkal na konec, to už za mnou nikdo nečekal a já mohl ochutnávat bez stresu, že někoho brzdím. Tedy možná jsem brzdil Petra, protože jsme měli po ochutnávce začít vařit. Ale my nejsme v gastru a tak se přeci nebudeme honit.

Hovězí maso štěstí Šuang Si
Hovězí maso štěstí Šuang Si

S Petrem jsme si užili i toto vaření. Různě jsem se střídali a to i v tom , kdo bude mít více zaprasené ruce. Tím myslím míchání masa se škrobem a vejci nebo jen nabírání samotného namočeného škrobu do finální úpravy. Opět jsme se nebáli chilli pasty. A budeme upřímní. My jsem ji regulérně dožrali. Na našich porcích nesměla chybět.

Hovězí maso štěstí Šuang Si
Hovězí maso štěstí Šuang Si

Kuřecí Kung-pao

Jako poslední kousek přichází naprostá bomba a to doslova. Jedná se o explozi chutí, spojenou s křupnutím arašídů a lehké, pro někoho silné, pikantnosti. To dodává pokrmu sušená paprička. V restauracích potkáte všemožné varianty, kde je spousta zeleniny, ale ten pravý a jednoduchý recept je naopak velice strohý. Maso, arašídy, intenzivní tmavá zálivka a sušené chilli papričky.

Kuřeci Kung-pao
Kuřecí Kung-pao

A vůbec není potřeba nic více. Určitě dodržet pravidla stir fry a mít báječného učitele, kterým Vladimír Suchý bezpochyby je. Vladimíre, tímto moc děkujeme za Tvou péči, vedení, příběhy a báječné recepty. Teď mě trošku mrzí, že jsem se ještě nestihl stavit ve Tvé restauraci, ale určitě to udělám a když budu mít štěstí tak Tě tam potkám.

Vladimír Suchý
Vladimír Suchý

Vladimírovo Kung-pao bylo nejlepší a my se jen snažili k němu přiblížit. Sám nám vysvětlil, že je nutné, nebo spíše vhodné použít kuřecí maso jak prsní, tak stehenní. Jídlo je pak mnohem lepší. A já jsem přesvědčen, že v Číně to rozhodně dělají včetně kůže.

Kuřecí Kung-pao
Kuřecí Kung-pao

Jako drzí studenti jsme se pokusili dát našemu kuřecímu Kung-pao trochu více ostrosti. Samozřejmě po konzultaci s Vladimírem. Souhlas jsme dostali, tak jsme ho měli pikantnější, pálivější. No sami se podívejte, jak se nám to povedlo.

Naše kuřecí Kung-pao
Naše kuřecí Kung-pao

Ještě že jsme všechna předchozí jídla úplně nesnědli, to bychom na tuto lahůdku již neměli místo. Nicméně ani tohle jsme nebyli schopní celé sníst. Na fotkách to není vidět, ale ke každému jídlu jsme dostali i rýži, takže porce to byly vskutku veliké a proto jsme si domů odnesli i nějakou tu vlastní výslužku.

Výslužka domů
Výslužka domů

No jo, zase pivo. Pár kousků jsem vypil. Při vaření je žízeň. Ale na svou obhajobu musím říct, že jsem se ani nepřiblížil k onomu stavu. Tělo to vše při práci spálilo.

Díky na závěr

Na závěr bych si dovolil znovu zopakovat své díky.

Vladimíre, moc Ti děkuji, že jsem Tě mohl poznat, že se mi i ostatním tak krásně věnoval. Moc děkuji za ty příběhy. A taky díky za to, že tu jsi a věnuješ se nám hobíkům. Jo a díky za ten pokec venku, když jsem čekal než mi přijede taxík.

Já a Vladimír
Já a Vladimír, to jsem nemohl vynechat. Památka a vzpomínka na celý život.

Pavle, moc díky za tvůj vtip a skvělé průvodcovství kurzem. Bylo mi ctí Tě poznat a navnadils mě, vydat se na nějaký Tvůj kurz.

Děvčata ze servisu, moc vám děkuji, děkuji za tu péči, kterou jste nám věnovaly. Jak jste nás obsluhovaly, jak jste po nás uklízely a vše umývaly. Bez vás by takový kurz vlastně ani nemohl být. Moc si vážím toho všeho, moc si vážím vás.

Na závěr bych chtěl poděkovat Romanovi, že PRAKUL stále funguje a my se můžeme chodit vzdělávat v tak krásném oboru, kterým vaření rozhodně je. Škoda, že jsem Tě tentokrát nepotkal. A ještě jednou díky, za knížku Sushi, cos mi před pár lety poslal. Má své vzácné místo v mé knihovně.

Moc děkuji vám všem.

Související články:

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *