Vaříme podle Vaňka #11 – Celerová krémová polévka


Česká, Polévky, Vaříme podle Vaňka / Čtvrtek, 4 září, 2025
Doba čtení: 3 minut

Myslím, že všichni koukáte na tu prázdninovou pauzu, ale nenechte se mýlit. Mám rozepsáno docela hodně článků a už je musím jen dotáhnout. A tak jelikož tady mám jeden rest ještě z minulosti, tak opět otevírám kuchařku Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček a jdu vyzkoušet další recept. Pšššššt. Já jej vyzkoušel už na konci roku 2024, ale nějak jsem to nestihl sepsat. Tak teď už to snad dám. Zase jsme bez receptu, ten najdete v kuchařce. Nebo jej možná Roman uvolnil na internetu. Některé jsou totiž na Rohlíku.

Celerová krémová polévka
Celerová krémová polévka

Jak to šlo?

Měl jsem čirou náhodou nějaký celer z předchozího vaření, tak jsem byl nadšený, že jej zpracuji. Zde jsem stejně jako u kedlubnové polévky dodržel postup přesně dle kuchařky. Nic jsem nevymýšlel, nic jsem neměnil. A musím říct, že vše výborně klaplo. Polévka je opravdu krémová.

Celerová krémová polévka
Celerová krémová polévka

A výsledek?

Vizuál můžete posoudit sami, nicméně se domnívám, že lehké barevné nuance jsou způsobeny digitálním zpracováním fotografií. Podle mě to klaplo výborně a cesta u mě doma vedla ke stejnému cíli. Jak bych hodnotil samotný výsledek? Já nevím, protože upřímně říkám, že celer není mou nejoblíbenější zeleninou. Naštěstí ty brambory, které se do polévky dávají a mixují, tomu z mého pohledu pomohly. Jsem si jist, že někdo, kdo celer má rád si ji musí zamilovat. Smetana srovná chutě do latě a tak je polévka velice jemná. Citron ji významně občerství.

Takže, doporučil bych vám tuto polévku? Ano, doporučil. Opravdu stojí za to si ji vyzkoušet. A možná budete patřit mezi její milovníky. A vlastně pro návštěvu to může být velice zajímavá obměna. Nemusíte k slavnostnímu pořád vařit jen hovězí vývar s játrovými knedlíčky nebo s nudlemi.

Celerová krémová polévka
Celerová krémová polévka

Trocha reklamy

Doufám, že vás nezlobí, že zde nedávám Romanovy recepty. To by nedávalo smysl. Chci vám jen ukázat, jak skvělé recepty Roman má a jak krásné jeho kuchařky jsou. Navíc si můžeme říct, že to jde udělat i jinak nebo se může stát, že narazím na nějakou nesrovnalost. A vězte, že se to děje. Již jsem zažil, že jsme s Romanem Vaňkem v PRAKULu procházeli starší výtisk, kde byla chyba a Roman nechal v dalších dotiscích chybu opravit, odstranit.

Tak neváhejte a jeho kuchařky kupujte a jeho kurzy navštěvujte. Stojí to za to. Takže zde máte odkazy a vybírejte z nabídky Pražského kulinářského institutu. Pokud by vás zajímaly ještě další kuchařky ze kterých vařím, podívejte se na stránky Knihy & kuchařky. Tam najdete i jiné, než Romanovy kousky. Postupně tam kuchařky přidávám, protože jich doma mám opravdu hodně. Dá se říct, že jsem kuchařkový sběratel.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *