Pro někoho lahůdka, pro někoho hnus. To jsou tvarůžky. A přiznám se, že i já to mám jak kdy. Někdy mi to sedí a dám si samotné tvarůžky moc rád a jindy si dám 2 sousta je to najednou moc. Na druhou stranu, existují pro mě úpravy, které mi sedí a chutnají stále. Například smažené tvarůžky nebo dnešní tvarůžková pomazánka. Různé formy tvarůžkových pomazánek děláme v naší rodině již opravdu dlouho. Od těch, kdy se smíchají tvarůžky s našlehaným máslem až po současný recept, který vám zde dnes popíšu.

Olomoucké tvarůžky
Olomoucké tvarůžky nepochází přímo z Olomouce, ale z Loštic. Pokud chcete opravdu ty pravé a opravdové, pak volte pouze ty přímo z Loštic. Taky dnešní tvarůžky mi přijdou jiné, než ty z mého dětství. Ty dnešní jsou dost tvarohové konzistence, tedy takové sypké. Když jsem byl dítě, tak tvarůžky, které již chvíli zrály byly téměř tekuté a my jsme říkávali, že už chodí. Takové dnes již prakticky nepotkáte. Pro mě jsou tvarůžky super potravina. Nízké množství kalorií, žádný tuk, ale spousta bílkovin.
První zmínka o nich se datuje k roku 1452 a pojmenování tvarůžky je prvně zmíněno v roce 1583. Je tedy jasné, že se jedná o tradiční, lokální surovinu, typickou pro Hanácko. Pokud vás historie tvarůžek zajímá více, určitě se podívejte na stránky tvarůžek z Loštic.

Suroviny
Snad jsem vás neuvedl v pochyby, že náš vyladěný recept bude náročný. Tak toho se nebojte, opak je pravdou. Nám, přesněji řečeno mým rodičům, se povedlo vyladit tvarůžkovou pomazánku skvělou finesou a tou je smetana. Ten posun je neskutečný a chuť poskočila o míli výše nebo dále? Proto píšu, že je to tvarůžková pomazánka se smetanou.
- 125g Olomoucké tvarůžky věnečky (standardní balení) – pokud chcete ještě malinko silnější verzi, přidejte více, například balení 167g Olomoucké tvarůžky velké
- 150g 1 balení pomazánkové máslo neochucené, natural
- 200g smetana na šlehání (malý kelímek)
- 1-2 stonky jarní cibule
- chilli a vše ostatní co si na to můžete dát je jen navíc a v receptu nehraje roli
Já si nakonec chleba s tvarůžkovou pomazánkou posypal jemně nakrájenou chilli papričkou, ale je možné posypat třebas pažitkou, cibulkou a podobně.

Postup
- Nastrouhejte tvarůžky na nejhrubším struhadle a zalijte je smetanou. Promíchejte a nechte v klidu přibližně hodinu. Tvarůžky do sebe velkou část smetany vstřebají a vše zhoustne.
- Nakrájejte nadrobno jarní cibulku nebo lahůdkovou cibuli, jak chcete. V případě, že ji nemáte může použít i nadrobno nakrájenou klasickou cibuli. V případě krize je možné nepoužít cibuli/cibulku vůbec. Například ve chvíli, kdy ji budete využívat na jednohubky. Pomazánku, samozřejmě.
- Vmíchejte pomazánkové máslo.
- Vmíchejte cibulku/cibuli.
Chybí vám sůl? Netřeba. Pokud chcete, můžete připepřit. Ale tahle je to opravdu vše. Když ji necháte chvíli odležet, určitě ji to prospěje, ale není to nutné. Musím však zmínit jednu důležitou věc, na kterou si dejte pozor. Množství. Většinou se po této pomazánce zapráší v řádu minut, tak mějte pro jistotu všechny suroviny doma vícekrát, ať můžete dodělávat.