Krevety na másle a česneku, skvělá klasika


Francouzská, Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty, Předkrmy / Čtvrtek, 10 července, 2025
Doba čtení: 3 minut

Nemusíte se bát, že bych tady začal hurónsky hlásat, jak jím jenom ryby a mořské plody a že není nic lepšího. Tohle často zažívám u mnoha lidí, kteří se snaží svůj gastro status posunout nad ostatní lidský plebs. Já to mám totiž jednoduché. U mě platí pravidlo, že všeho moc škodí. Takže bych opravdu nemohl jíst krevety každý den. Nemám rád všechny ryby. Nemám rád všechny mořské plody. Rád si dám svíčkovou na smetaně a k tomu 4 knedlíky nebo nějakou dobrou pastu s mořskými plody nebo vánočního kapra nebo hamburger. Když jsem si posledně dal v Itálii spagetti frutti di mare, tak jsem ten den už další mořské poklady nepotřeboval a k večeři si dal s naším Kubíkem obyčejnou pizzu s báječnou šunkou prosciutto cotto. Tak to prostě mám, nezávisle na mém gastro statusu. Nicméně tentokrát jsem doma objevil v mrazáku balíček zmrazených koktejlových krevet a dostal jsem obrovskou chuť na krevety na másle a česneku. Mě nevadí ani malé krevety, víte.

Krevety na másle a česneku
Krevety na másle a česneku

Takže dnes budu za znalce. Gastro šéfa. Gurmána. Metrosexuála. Tak si říkám, že bych mohl začít konečně publikovat na mimibazar.

Suroviny

Tak, vtipný jsem již byl dost, pojďme si dát ten recept.

  • 200g krevet (malé koktejlové krevety)
  • 50g másla (25g na opékání a 25g na omáčku)
  • Olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dl suchého bílého vína
  • trocha čerstvé citrónové šťávy
  • kousek chilli papričky (volitelně pro milovníky pikantního)
  • trocha hladkolisté petržele

Abych celé jídlo ještě trochu vyladil a doplnil, udělal jsem k němu trochu jednoduchého salátu. Ani bych to nenazval receptem, tak to jen shrnu. Jedná se o nějaké zelené lupení (myslím, že to byl Little gem, můžete použít cokoliv, třebas ledový salát, římský, polníček atd.). Zálivka byla, trocha ochuceného octu bianco condimente, olivový olej a pár kapek citrónové šťávy. A jako pečivo jsem vybral olivový uzel z Alberta.

Krevety na másle a česneku
Krevety na másle a česneku

Postup

Vzhledem k tomu, že jsem použil již oloupané koktejlové krevety, tak nebudu rozepisovat přípravu jiných krevet nebo přípravu čerstvých krevet, to si můžeme nechat na jindy. Nicméně tento recept můžete připravit i z jiných velikostí krevet. A příprava bude naprosto ízy.

  1. Na pánvičku si dejte máslo, trochu olivového oleje a pomalu nechte pouze rozpustit na malém plamenu.
  2. Přidejte na tenké plátky nakrájený česnek a na malém plamenu jej opékejte, ale jen tak aby lehce zesklovatěl.
  3. Zesilte plamen a vhoďte osušené krevety a restujte 3-5 minut.
  4. Pak přilijte víno a to nechte vyvařit.
  5. Zastříkněte citrónovou šťávou.
  6. Lehce osolte.
  7. Vhoďte nadrobno nakrájené chilli. To je volitelné a kdo nemá rád pikantní, tak tento krok vynechá. Nechte krátce prohřát a sundejte z plamene.
  8. Vhoďte malou hrst nadrobno nakrájené hladkolisté petržele, zbytek másla a promíchejte.
  9. Servírujte jako jeden větší předkrm nebo jako 2 malé předkrmy.
Krevety na másle a česneku
Krevety na másle a česneku

Ta šťáva, která vznikne je báječná a já miluji co ni namáčet nějaké dobré pečivo.

Vím, že jsem napsal, že se jedná o předkrm, ale já si tohle jídlo dávám rád i jako lehký hlavní chod. Teď jsem chtěl napsat lehký letní hlavní chod, ale já si dám krevety s chutí klidně i v zimě. Nicméně jelikož mám rád docela pestrost, tak když si dám krevety, tak je pak zase dalších 14 dní mít nemusím. Nebo můžu, ale případně nějaké veliké v nějakém těstíčku nebo kokosové strouhance a smažené.  Nebo, nebudu lhát, zajdu si na nějaký super hustý smažák, hranolky a tatarku.

Krevety na másle a česneku
Krevety na másle a česneku

Související články:

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *