Mám pocit, že všichni čekali, že přijde další recept a ono nic. Mám tady opět vaření s Vaňkem. Opět pokračuji kuchařkou Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček. Já nejsem moc zastáncem polévek, naházím do hrnce co doma najdu a ono z toho něco vyjde. A tato polévka se k tomuto konceptu dost blíží. Když si najdete recepty na něco, čemu se říká Hrstková polévka, tak je to hrst toho, hrst onoho. Hrsti toho, co zrovna doma máte. Já se však držel přesně receptu a Romana a zde se s vámi podělím o mou zkušenost.

Jak to šlo?
Rozhodně se držte rady, namočit si luštěniny den dopředu. Opravdu se to vyplatí. Prvně vám vaření nebude trvat tak dlouho, zadruhé vám bude recept přesněji fungovat. Já dodržel celý postup, jen jsem si ty luštěniny nedal namočit den předem, ale jen tak 4-5 hodin předem. Co se pak stalo? Uváděné množství tekutin, které máte do polévky přidat bylo zatraceně málo a v jednu chvíli jsem měl pocit, že místo Hrstkové polévky vařím Hrstkovou kaši. Takže jsem musel přidat tekutiny a bylo přesně jednou tolik, než bylo v receptu. No a samozřejmě jsem vařil výrazně déle, protože některé luštěniny byly stále tvrdé.

A výsledek?
Myslím a je to i zřejmé z fotografií, že to dopadlo dobře. Vizuál odpovídal vzoru v knize a chuť byla asi taky správná, tedy vzhledem k tomu, co jsem dle surovin očekával. Nicméně můj verdikt je…
Já si tuto polévku už vařit nebudu. Není špatná, to vůbec ne. Luštěniny mám rád. Ale mě to prostě neoslovilo. Dovedu si představit, že si něco takového udělám, když doma budou jen drobné zbytky a bude hlad. Ale na tu námahu a práci dopředu a délku vaření to je pro mě nevýhodný poměr cena/výkon. Takže pokud něco takového máte rádi, určitě si ji udělejte, já už nepotřebuji.
Trocha reklamy
Musím PRAKUL zase trošku podpořit, protože Romanovy kuchařky miluji. A jelikož miluji kurzy v PRAKULu, tak se mrkněte a něco si vyberte. Já byl nedávno na asijské kuchyni, příprava formou Stir-fry a bylo to opět naprosto boží. Takže zde máte odkaz a vybírejte Pražského kulinářského institutu.